"Atatürk geldi, savaş bitti" diyor 117'lik Nine. Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde resmi kimlikte 99 yaşında olmasına rağmen torunlarının 117 yaşında olduğunu öne sürdüğü Behiye Taşkıran, Cumhuriyet Dönemi öncesinde savaş olduğunu belirterek, Atatürk'ün bölgeye gelmesiyle savaşların sona erdiğini söyledi. 3 kıtlık içerisinde yaşadığını anlatan Behiye Nine, "Doğal, hayvansal ürünler ve yeşil otlarla beslenerek ayakta kaldım. Savaşlar çok kötü. Atatürk gelmeden önce her tarafta savaş vardı. O, geldi savaş bitti" dedi (29.10.2017/Haber Ekspres).

La Fontaine der ki "Hiçbir zafere çiçekli yollardan gidilmez".

Türkiye Cumhuriyetini kurmak kolay olmadı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde dikenli yollar aşılarak kuruldu Cumhuriyet. Ulusal bağımsızlığımız uğruna asker, sivil yaşlı genç, erkek, kadın her kesimden insan dil, din, ırk ayrımı yapmaksızın açlık, yokluk gözetmeksizin savaştı. Yeri geldi can verdi. Yeri geldi sakat kaldı. Bu nedenledir ki önce kadri kıymetini bilmeyi, kuranlara vefalı olmayı gerektirir Cumhuriyet.

Son yıllarda, ancak özellikle 2010 yılı sonrasında Cumhuriyet'e dair birbirinden anlamlı birçok reklam dolaştı TV ekranlarında. En etkili olanlardan biri 2014 yılında Cumhuriyet'in 91. yılını kutlarken dolaşan reklam. Önce piyano tuşları, sonra tuşlarda do-re-mi-fa diyerek gezinen tek parmak gördük ekranlarda. Derken tüm parmakların notalara eşlik etmesiyle başlayan istiklal marşımızı dinledik. Reklam sürerken fondaki ses "hepimizden farklı sesler çıksa da beraber çok güzel bir bütünün parçasıyız. Birlikten Cumhuriyet doğar" diyordu. Unutulmaya yüz tutan birlik ve beraberliğimizi, kısaca "biz" olmanın önemini anımsattı bu reklam. Cumhuriyetin "biz" demeden korunup kollanamayacağını anlattı hepimize. O sıralar ülkemizde en çok ihtiyaç duyulan bir gerçeğe parmak bastı Cumhuriyet'in 91inci kuruluş yıl dönümü vesilesiyle. İki yıl dolmadan, Cumhuriyet'in 93.yılını kutlamaya üç ay kala, 15 Temmuz darbesini yaşadık. Başarılı olsalardı Cumhuriyet'ten eser kalmazdı ülkemde. Ancak artık temkinli olmalıyız. Her an her şey olabilirmiş gibi sahip çıkmalıyız Cumhuriyet'imize. Cumhuriyet'imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve devrimlerine de.

Mustafa Kemal Atatürk der ki, "Gereğine inandığınız her şeyi yapınız. Başkaları ne derse desin aldırış etmeyiniz. Kazanırsınız".

Gereğine inandığımız tek ve en önemli değerdir Cumhuriyet. Birlik ve beraberliğimizi bölmekten yana olumsuzlukları ötelemenin de yolu aynı. Cumhuriyet'i koruyup kollamak! Cumhuriyet ile yönetilmekten vazgeçmemek. Bu yolda canını feda etmekten çekinmemiş insanımıza sahip çıkmak. Unutmamak, unutturmamak. Geçmişi unutarak maneviyatı elden bırakmışların nasibi yoktur kadirşinaslıktan vefadan, dolayısıyla Cumhuriyet'in değerini anlamaktan.

İnsan, değerini bileninin yanında kıymetlidir. Cumhuriyet de değerini bilen için kıymetli. Cumhuriyet'imizin 94. kuruluş yılı, kadri kıymetini bilen herkese kutlu olsun. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında, yaşatılmasında emek verenler sağ olsun. Ruhu şad olsun Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile asker, sivil tüm şehitlerimizin.