İzmir Tarım Grubu'nun geçtiğimiz hafta "Tarım Bayramı" ve "Çalışan Gazeteciler Günü" nedeniyle gerçekleştirdiği toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerel yönetimde rutinin dışına çıkarak geliştirdikleri İzmir Modeli'nin kalıcı olacağını söyledi. Kocaoğlu, "Bir düzen kuruyoruz. Eğer yaptığımız şey doğruysa, kim gelirse gelsin onu geriye çeviremez; yok sayamaz" dedi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Tarım Grubu ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük de Türk tarımındaki karanlık tabloya rağmen İzmir'de olumlu gelişmeler yaşanmasının Başkan Aziz Kocaoğlu'nun vizyonu sayesinde olduğunu belirterek, "Türkiye İzmir'i izliyor. Aziz Kocaoğlu başkanlığında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı yerelde kalkınma adı altındaki uygulamalar, Türk tarımının kurtuluşu olarak görülmeye başlandı. 'Türkiye tarımla, tarım ise kooperatifleşmeyle kalkınır' sözü, İzmir'de doğrulandı. Bugün birçok belediye başkanımız Aziz Başkan'ın gittiği yoldan yürümeye başladı" dedi.

Bilindiği gibi İzmir Büyükşehir Belediyesi ilçelerde kurulan kooperatifler aracılığı ile üreticinin ürünlerini alarak yerelde kalkınmaya destek oluyor. Bunun en güzel örneklerinden biri de Büyükşehir'in, 2005 yılında Okul Sütü olarak başlattığı, Eylül 2012'den itibaren ise Süt Kuzusu olarak devam ettirdiği 1-5 yaş arasındaki okul çağı öncesi çocukları kapsayan süt dağıtım projesi. İzmir'de çok sevilen bu uygulamanın bir benzeri Eskişehir'de de başladı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de kırsal kalkınmaya destek olmak ve halkın sağlıklı, ekonomik ve doğal süt ihtiyacını karşılamak amacıyla Halk Süt Projesi başlattı. Proje 17 Aralık'ta başladı. Eşkişehir'de -tıpkı İzmir'deki Tire Süt Kooperatifi örneğindeki gibi- Mahmudiye Çifteler Han İlçeleri Süt Üreticileri Birliği'nden alınan sütler, kontrollerden geçirildikten sonra sağlıklı ve doğal bir şekilde halka ulaştırılıyor. 17 Aralık itibarıyla, yenilenen Halk Ekmek büfelerinde 5 litrelik halk süt 15 lira karşılığında satılmaya başlandı. Kısa süre içinde 1,5 ve 3 litrelik satışların da başlayacağı belirtiliyor.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Projemiz ile Eskişehirli çiftçimizin ürettiği, doğal, sağlıklı, ekonomik sütü halkımızla buluşturuyoruz. İlk olarak yenilenen Halk Ekmek büfelerinde satışa sunulan Halk Süt, pastörize günlük süt olma özelliği taşıyor. Hiçbir ticari kaygı gütmeden yağı alınmamış ve içine başta su olmak üzere herhangi bir madde katılmamış sütlerimizi piyasadaki muadil pastörize günlük sütlerden çok daha ucuza halkımıza sunuyoruz. Kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla süt üreticisine de bu projeyle destek oluyoruz' diyor.
Başkan Aziz Kocaoğlu giderayak, "Bir düzen kuruyoruz. Eğer yaptığımız şey doğruysa, kim gelirse gelsin onu geriye çeviremez; yok sayamaz" diyor ya, yaptığı şeyin ne kadar doğru olduğu ve yok sayılmak bir yana herkese örnek olacağı apaçık ortada.

ŞİİR KÖŞESİ

DÖNGÜ

Ben gittikten sonra da,
Gürül gürül akacak sular.
Renk değiştirecek göğe yükselen dağlar
Her mevsim yeniden güzelleşecek dünya
Sarı yeşile dönecek mesela
Yeşil yeniden sarıya.

Ömrümüz ki döngü-süz.
Bir yere kadar benziyor
Buharlaşıp bulutlara karışan sulara.

Ey hayat!
Aşikâr ki sendedir bu adaletsizliğin mayası.
Nasıl bizimse,
Kaybetmek için tutuştuğumuz
Bu anlamsız kavgalar,
Bu bitmeyen yaşamak ihtirası.

Kasım/2012/ Konya (Bozkır Yolculukları)