Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 75'inci Genel Kurulu'nda önemli açıklamalarda bulundu. TOBB'un en başından beri hep birlikte çalıştıkları, yol yürüdükleri bir kuruluş olduğunu aktaran Erdoğan, ekonomi başta olmak üzere ülkenin geleceğine ilişkin hemen her konuda iş dünyasıyla istişareye özel önem verdiklerini söyledi. Hatta bir ara, her zaman kendisini alkışlayan Rifat Hisarcıkoğlu'na da çattı ve bazı isteklerin herkesin önünde olmaması gerektiğini belirterek, 'Zaten her zaman beraber değil miyiz' diyerek konuların özel konuşulması gerektiğini ima etti.

Yeterli değil

'Türk malı ifadesi artık dünyanın dört bir yanında kalitenin sembolü haline gelmişse bu başarının altında sizlerin imzası var' diyen Erdoğan, 'TOBB ile 2011'de bir istihdam seferberliği başlattıklarını ve 1,5 milyon hedefine ulaştıklarını hatırlatarak, '2,5 milyonluk ilave istihdam için 'Burası Türkiye, burada iş var' sloganıyla yola çıktık. Öncü veriler, bu yılın ilk çeyreğinde istihdamda 100 bin kişilik bir artışa işaret ediyor. Bu yeniden yükselişe geçtiğimizi göstermesi bakımından önemli bir rakamdır ama yeterli değil. Yaz sezonunun da açılmasını fırsat bilerek gaza basmalı ve hedefimize doğru süratle yol almalıyız. İstihdam seferberliğine gerekiyorsa şartlarını zorlama pahasına destek vermek burada bulunan her bir iş insanımızın ülkesine, milletine ve şehrine olan vefasının gereği diye inanıyorum. Sahip bulunduğunuz her şeyi borçlu olduğunuz ülkeniz bugün sizlerden böyle bir fedakarlık bekliyor' dedi.

AKP'nin en büyük sorunu!

Bazı müteahhitlerle ilgili bir konuya değinen Erdoğan, 'Bir diğer konu şu anda öyle müteahhitlerimiz de var ki eğer burada olanlar varsa kusura bakmasınlar aldıkları işi 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl geri bırakmak suretiyle adeta o yatırımlar bir laşe haline dönmüştür. Bunlara gerekli uyarılar yapıldığı halde biz kalkıp da onların hesaplarına herhangi bir blokaj veya bloke uygulamadık, böyle bir şey yok ama yatırım orada duruyor. Eğer bunu yapamayacaksan böyle bir ihaleye niye girdin?
Böyle bir işi niye aldın? Biz çoğu zaman bakanlarımızla, şahsım da başta olmak üzere bu insanların peşine düştük' diye konuştu.

Yeteneklerini ortaya çıkaracak

Birleşmiş, anlaşmış gibi nedense hep büyüklerden, girişimcilerden ve kadınlardan söz ediyoruz...
Fakat gerçekte, çocuklara yeteneklerini ortaya çıkaracak fırsatlar verilmeli. Uzmanlar her çocuğun doğuştan yetenekli olduğunu ancak yeteneği ortaya çıkarmak ve doğru yönlendirmek için onlara fırsat verilmesi gerektiğini belirtiyor. Anne ve babalar gibi bu konuda en büyük görev devletimize de düşüyor. Yıllar önce, her anne baba yaz tatillerinde çocuklarını güvendikleri ve bildikleri bir sanatkarın yanına verirler, hatta haftalıklarını da belli etmeden kendileri öderlerdi. Yani şimdi sanat okullarının yaptığı eleman ihtiyacı böylece kazanılmış olurdu. Bu konuda kurslar da açılıyor, zamanımızda...
Belki bu konu üzerinde ciddi şekilde dururum. Biliyorsunuz, tüm firmalarımız gibi çeşitle sektörler 'ara teknik eleman eksikliğinden' hatta 'yokluğundan' yakınıyorlar..
Çünkü zamanımızda hiçbir anne ve baba, 'aman evladım ezilmesin, üzülmesin'diyerek, ileride mutsuz olmalarına yol açıyor. Bir gün de, 'Eti senin, kemiği benim!' düşünce ve anlayışını da anlatmaya çalışacağım.

DİP EKSPRES


ABD'de temaslarda bulundu

Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) Genel Başkanı Ali Osman Akat ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyet, IZUS (Industrial Zone in United States) çalışmaları kapsamında Amerika'da önemli temaslarda bulundu. Türkiye temsilciliğini yürüttüğü Amerikan Ticaret Odası'nı da resmi temasları kapsamında ziyaret eden TABA-AmCham Genel Başkanı Ali Osman Akat, Yüksel İstişare Kurulu Başkanı Ali Bayramoğlu, Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Cüneyt Yüksel ve Umut Emirler, Amerikan Ticaret Odasının ardından Dünya Bankası yetkilileriyle ile bir araya gelerek, IZUS (Industrial Zone in United States) projesi hakkında bilgi paylaşımında bulundu.