Türk futbolunda kulüplerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntı, her geçen yıl daha da kötüye gidiyor. Özellikle Süper Lig'deki 4 kulübün borcu ödenemez durumda. Bunun için Bankalar Birliği ile Süper Lig kulüpleri arasında borçların yapılandırılması için bir anlaşma yapıldı.
İlk önce Trabsonspor, ardından Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe, Bankalar Birliği ile anlaşma yaparak borçlarını yapılandırdı. Borçlar, iki yılı ödemesiz olarak 5 yıllık bir anlaşma ile bağlandı.
Buna kulüplerin kurtuluş reçetesi olarak bakıldı. Biz de kulüplerin anlaşma yapmadan önceki durumlarına bugüne kadar yapılmış haberlerden bir derleme yaparak bakalım.

Kulüplerin durumu nasıldı

Ülkenin lokomotif kulüpleri olarak gösterilen Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un borcu 2017 yılı sonu verilerine göre 7 milyar lirayı aştı.
Kulüplerin mali kongrelerinde açıklanan bilançoları ve Kamuyu Aydınlatma Platformundan (KAP) yapılan bildirimlere göre, 4 kulübün toplam borcu 7 milyar 172 milyon 845 bin 333 liraya ulaştı.

En fazla borç Galatasaray'da

Geride bıraktığımız 2017 yılında açıklanan verilere göre toplam 2 milyar 585 milyon lira borcu olan Galatasaray, en borçlu kulüp konumunda yer aldı.
Borç klasmanında ikinci sıradaki Beşiktaş'ın borcu, 1 milyar 885 milyon 855 bin 665 lira. Fenerbahçe, 1 milyar 753 milyon 568 bin 653 liralık borçla üçüncü sırada bulunurken, Trabzonspor da 948 milyon 421 bin 15 liralık borçla 1 milyar sınırına dayanmış durumda.
"Dört büyükler" olarak adlandırılan kulüplerin borçlarındaki artış, özellikle son 5 yılda dikkati çekiyor. Ağustos 2012'de 4 kulübün toplam borcu 2,1 milyar lirayken bu rakam yüzde 25'lik artışla 2013'te 2,6 milyar liraya yükseldi.
Bir sonraki yıl yüzde 35 artarak 3,5 milyar liraya ulaşan borçlar toplamı, 2015 yılında 4,6 milyar lira oldu ve yüzde 32'lik artış gerçekleşti. Dört büyük kulübün borcu, 2016 yılında sadece yüzde 9 artarak 5 milyar lirada kalsa da 2017 yılında borçların artış oranı yüzde 41'e çıktı.

En fazla borç artışı Trabzonspor'da

Kulüplerin 2012 yılındaki borçlarıyla 2017 yılındaki yükümlülükleri kıyaslandığında, yüzdelik olarak en fazla artış Trabzonspor'da yaşandı. Bordo-mavili ekibin toplam borcu, son 5 yılda yüzde 432 artış gösterdi. Aynı dönemde Galatasaray'da yüzde 253, Beşiktaş'ta yüzde 222 ve Fenerbahçe'de yüzde 208'lik borç artışı meydana geldi.

Gelelim Bankalar Birliği'nin açıklamasına

Türkiye Bankalar Birliği'nden yapılan açıklama şu şekildeydi: Futbol kulüplerinin idari ve mali yapılarının bir bütünlük içinde yönetilmesi amacıyla kulüplerimiz ile ilgili bankalar arasındaki yapılandırma çalışmaları devam etmektedir.
Çalışmalarımız tamamlandıkça ilgili kulüplerimiz yasal prosedürler çerçevesinde açıklamalarını yapacaklardır. Bu çalışmalarla; Futbol kulüplerinin mali bünyelerinin güçlendirilerek çağdaş bir yapıda faaliyet göstermelerini temin edecek kurallar ve ilkeler çerçevesi belirlenmektedir.
Yeniden vadelendirmede ve yapılandırmada borçların silinmesi veya piyasa normlarının dışında fiyatlama yapılması söz konusu değildir. Yapılandırmaya konu olan finansal borçlar, iki yılı anapara geri ödemesiz olmak üzere toplam beş yıl süre ile vadelendirilecektir.
Futbol kulüplerinin borçlarının bir bankaya devredilmesi söz konusu olmayıp her banka kendi kredi riskini yönetmeyi sürdürecektir. Bankalarımızın, kulüplerimizle ilişkisi ticari olup bundan sonra da aynı profesyonel anlayışla devam edecektir.

Borcun ve faizlerin dökümü yapılacak mı?

Kulüpler anlaşmaları yapıp, finansal durumunu rahatlatarak yeniden transfer kapılarını açtı. ezona da yeni isimlerle girdiler ve belki de yeni isimler daha ekleyecekler. Çünkü, transfer tahtaları yeni yapılan girdilerle rahatlatıldı. Yani; yeni borç alınarak yeni kapılar açıldı. O kadar çok yeni yazdım ki. Ne yapayım, her şey o kadar yeni bir şeymiş gibi anlatıldı ki. Kurtuluş reçetesi olarak görünen bu anlaşmaların, aslında büyük bir yük olduğunu herkes biliyor. Merakla beklenen konular var.
Öncelikle yapılan bu anlaşmalarda, her kulüp ne kadar kredi kullandı. Verilen kredilerin faiz oranları neydi?
Kulüpler 5 yıl sonunda ne kadar faiz ödeyecekler. 24 ay sonra aylık taksitleri ne kadar olacak.
Vatandaşa kredi verirken, ödenmemiş su parasını bile gören bankalar, borç batağı içindeki kulüplere bu kredileri verirken, teminat olarak ne istedi, ne aldı...
Bu sorulara "Ticari sır" diyebilirler.
Ama vatandaşın da bunları öğrenmeye hakkı var. Artık sadece tribünlerde maç izleyen taraftar kitlesi yok. Tuttuğu kulübün finansal durumunu da merak ediyor. Hep kötü senaryolar çizildi.
Şimdi madem kurtuluş reçetesi yazıldı. Hasta tedavi olacak mı olmayacak mı bilmek herkesin hakkı.