Faaliyetlerini faceye verdikleri paralı sponsorluk ilanları ile tanıtmaya çalışan MUSİAD’den beklenen açıklama yapıldı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Bilal Saygılı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ‘Yeni Dengelenme, Yeni Normal, Yeni Ekonomi’ ana temasıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programı (2021-2023) (YEP)'e yönelik değerlendirmede bulundu.

Saygılı yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

‘Covid-19 salgın süreci öncesinde yüzde 5 büyüme hedeflediğimiz bir dönem olan 2020 yılı için, bugün geldiğimiz aşamada yüzde 0,3’lük bir büyüme hedefinden söz edebiliyoruz.

Bir önceki YEP’te yüzde 8,5 olarak hedeflenen yılsonu enflasyon oranının yüzde 10,5 olarak güncellenmesini de aynı zaviyeden değerlendirebiliriz.

Bizim kanaatimize göre bu revizeler, Türkiye ekonomisi adına kesinlikle birer başarısızlık göstergesi değil; makul ve piyasa gerçekleriyle örtüşen değişimlerdir.

Yılın ikinci çeyreğinde ortalama daralma hızları yüzde 12,5 olan G20 ülkeleri içinde Türkiye, yüzde 9,9’luk daralma ile pozitif ayrışmıştı’ dedi.

Meslek hastalıkları hastanesi

Aliağa’nın Çaltılıdere Mahallesi’nde projelendirilen İzmir’in ilk Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi’nin yapımına katkı sunan Dokuz Eylül Üniversitesi, Aliağa Belediyesi ve Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) arasında protokol imzalandı.

ALOSBİ yönetimi protokol dahilinde 12 milyon TL bağışta bulunarak hastane için önemli bir kaynak sağlarken Aliağa Belediyesi de inşaattan ruhsat işlemlerine kadar her konuda sürece destek olacağına ilişkin iradesini ortaya koydu.

Ayrıca protokol kapsamında 201 yataklı hastane inşaatının 2021 yılının haziran ayında bitirilmesi, 2022 yılının ilk yarısında ise hastanenin hizmete açılması hedefleniyor.  

Gıda kaybı ve israfı azaltılmalı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve ortaklarıyla küresel bir etkinlik ile ilk kez kutlanan Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü’nde gıda kaybı ve israfını azaltmak için daha çok çaba gösterilerek, gıda güvenliği ile doğal kaynakların yüz yüze olduğu tehditlerin önüne geçilmesi çağrısında bulundu.

Bugün yaklaşık 690 milyon insan açlık çekerken, üç milyar kişi de sağlıklı beslenemiyor.

Son beş yılda yükselişte olan açlık ile birleşen COVID-19 salgını, ek olarak sayısı 132 milyonu bulan kişinin gıda ve beslenme güvenliğini de tehdit ediyor.

Tüm bunların üzerine ekosistemde düşüşe ve iklim değişikliğinde olumsuz sonuçlar yaratılması…

Ancak hala gıda kaybolmaya ya da israf edilmeye devam ediyor.

Bu sene salgın sebebiyle uygulanan hareket ve ulaşımdaki kısıtlamalar ile gıda kaybı ve israfında da ciddi bir yükselişe tanık olduk.

COVID-19 bir yana, her sene dünyadaki gıdanın yüzde 14’ü satış aşamasına ulaşamadan kaybolurken ve yaşanan gıda kaybı yıllık 400 milyar dolara mal oluyor.

Çevresel etkilere gelince, gıda kaybı ve israfının küresel sera gazı salınımının yüzde 8’ini oluşturduğunu görülüyor.

Kısacası, gıda kaybı ve israfını azaltmak herkes için daha çok gıda, daha az sera gazı salınımı, doğal kaynaklar üzerinde daha az baskı ve artan verimlilik ve ekonomik büyüme anlamına geliyor.

İnovasyon, tekonoloji ve davranış değişikliği gıda kaybı ve israfını azaltmada kilit role sahip!

‘Herkes için sıfır emisyon’

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü Şehirlerde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi ve Kamuoyu Farkındalığının Artırılması Projesi’nin (CityAir), Türkiye Belediyeler Birliği ile ortaklaşa düzenlediği ‘Herkes İçin Sıfır Emisyon’ özel oturumunda 81 ilden belediyeler, ulaşımın hava kalitesi üzerindeki etkilerini masaya yatırdı.

Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen oturumda, toplu taşıma, yürüme ve bisiklete binme gibi alternatif sürdürülebilir kent içi ulaşım biçimlerinin desteklenmesi halinde şehirlerdeki yaşam kalitesinin artırılmasının mümkün olacağı vurgulandı.

Günümüzde hava kalitesinin korunması, insan sağlığı ile ilişkili en önemli çevre konularının başında geliyor. Dünyada her 10 kişiden 9'u kirli hava soluyor ve yılda 8 milyon insan hava kirliliğinin sebep olduğu hastalıklardan etkileniyor. Ulaşım kaynaklı emisyon kirliliği ise, hava kalitesini olumsuz etkileyen en önemli faktörlerin başında geliyor.

KURDELA

Başarılı kadınlar ödüllendirildi

Avrupa Birliği Başkanlığı ‘Sivil Toplu Diyaloğu V’ programı kapsamında desteklenen İZİKAD öncülüğünde hayata geçirilen ve AFAEMME’nin (Akdeniz İş Kadınları Dernekleri Federasyonu) proje ortağı olduğu ‘İş Hayatında Kadın Statüsünün Güçlendirilmesi’ projesi kapsamında İzmir İş Dünyası Kadının Güçlenmesi Başarı Ödülleri sahiplerini buldu.

Yılın başarılı kadın girişimcisi Meşhed Hayvancılık firma sahibi Nurcan Kaplan, yılın başarılı kadın üst düzey yöneticisi Karşıyaka Demirköprü Spor Kulübü Başkanı Selma Kazanç, yılın kadın istihdamına destek veren kurumu İrmik Hanım Pattiserrie Sahibi Esra Özkutlu alırken, yılın kadın iş hayatına önem veren şirketi Eldor Elektronik Şirketi adına Lojistik Müdürü Ayça Aygen aldı.

Kısa film ödülünü ise senarist Başak Şam ve Bahçeşehir Koleji Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kulübü Danışman öğretmeni Yeliz Öztürk Lider aldı.