Herkese tekrar merhabalar.

Bugüne kadar basketbol altyapısında 10-14 yaş gruplarında teknik anlamda gelişmeye ve mevcut uygulamalarda karşılaşılan sorunları iyileştirmeye yönelik alternatif yaklaşımımız ile bu yaklaşımın performans, verimlilik ve sistematiklik başlıklı detaylarından bahsetmekteydik.

Ancak Dünya’yı sarsan Corona virüsünün Mart ayından itibaren Türkiye’yi de etkisi altına alması ile profesyonel ligler ertelendi ve altyapı faaliyetleri durduruldu. Dolayısıyla da çok farklı bir döneme girmiş olduk.

Aslında Nisan yazımızda sistematiklik konusunun performans ile ilişkisini açıklamaya devam etmiş hatta bu ayki yazımızın içeriğini bile belirlemiştik ama içinde bulunduğumuz sürece bakınca o konulara girmek pek içimden gelmedi. O yüzden temasın yasaklandığı bu dönemde tamamen temas sporu olan basketbolun geleceği ile ilgili bazı noktalara değinmek istedim. Bir süre sonra tabii ki gelişmelere de bağlı olarak o detaylara döneceğimizi umuyorum.

Pekiyi basketbolumuz şu an ne durumda?

Profesyonel liglerin kaldığı yerden başlatılması için basketbol federasyonu beklemede. Hem Ülkemiz yetkililerinin hem de Avrupa ve Dünya basketbolunu yönetenlerin alacakları kararlara paralel hareket edecekler gibi.

Sadece bazı profesyonel takımlar, o da tesisleri el verdiği ölçüde sağlıkla ilgili özel önlemlerin alındığı birebir antrenmanlar yapabilirler ve/veya yapmaktalar. Ancak bu durum oldukça az sayıda oyuncuya yönelik ve dediğim gibi bazı takımlar ile sınırlı olacaktır.

Bununla birlikte, işin global ve ekonomik boyutları olduğu gerçeği de göz önüne alınırsa bu sezonun bir şekilde bitirilmesi ve gelecek sezonun başlatılması gündemde. Ama yine de ne tür gelişmeler olacağı belirsizliğini korumakta.

Altyapılarda ise sezonlar hemen hemen hiçbir kategoride tamamlanamamış durumda. 20 yaş atına getirilen yasaklar, okulların kapalı olması ve buna benzer resmi önlem ve kısıtlamalar devam ettikçe maç ve turnuvalara devam edilmesi çok da mümkün görünmüyor.

O halde altyapılarda neler olabilir ve önümüzdeki aylarda neler yaşanabilir?

İlgili kısıtlamaların kaldırılması bekleniyor. Bu sezonun kalan kısmının oynatılma şansı olsa bile zaman darlığı işi çok zorlaştıracak. Büyük ihtimalle tüm kategorilerdeki faaliyetler kaldığı yer ve şekliyle bitirilecek. Yani bu sezon için bir beklenti kalmadı denilebilir.

Altyapıdaki herkes özellikle de kulüpler önümüzdeki sezon için alınacak kararları bekliyor. Ancak bir kararın oluşması yaz sonunu bulabilir. Eğer Eylül ayına kadar da olumlu bir gelişme olmazsa altyapı organizasyonlarındaki hiç kimse tekrar çalışmaya başlayamayacak. Bu da, hem oyuncu yetiştirme alanındaki gelişmenin kesilmesi, hem de ekonomik anlamda bu işten ekmek yiyen çok büyük bir kesimin işsizliğin süresiz devam etmesi demek ki bu kesim içinde öncelikle antrenörler sonra da belli bir oyuncu kitlesi, hakemler ve idareciler vb. bulunmakta. Bu işten dolaylı etkilenebilecek sektör ve kişileri saymıyorum bile.

Bakalım, yaşayıp göreceğiz ve gelişmeleri takip edip yazılarımıza da devam etmeye çalışacağız.

Şimdilik herkese sağlıklı günler diliyorum.