Geçen hafta basketbolda 10-14 yaş grubuna yönelik olarak verimlilik konusuna değinmiş, alternatif yaklaşımımız kapsamında ilgili ölçümleri nasıl yaptığımızdan, verimliliği nasıl artırabileceğimizden ve temel hareketlerin her bir antrenmanda mümkün olduğu kadar çok tekrar edilmesinin verimliliği otomatikman yükseltebileceğinden bahsetmiştik

Buna ek olarak, altyapı takımlarımızda verimin bu şekilde artırılması sayesine hem o yaş grubunun içinde bulunduğu dönemde hem de ilerleyen dönemlerde ülke basketbolu açısından ne tür olumlu sonuçlara ulaşılabileceğinin de altını çizmek gerekiyor.

Şöyle ki, ülkemizin her hangi bir yerinde U-14 kategorisinde (13-14 yaş) mücadele eden iki altyapı takımını düşünelim. Mevcut sistem kapsamında çalışan ilk takımda bir antrenmanda ve aynı sürede her bir oyuncu 100 şut atabiliyorken alternatif yaklaşımımızı uygulayan diğer bir takımdaki başka bir çocuk 200 şut ve daha fazlasını atabiliyor. Her iki takımın ayda minimum 15 antrenman yılda da 180 antrenman yaptığını varsayarsak, ilk takımda bir çocuk aynı süre ve şartlarda bir yılda toplamda 180 x 100 = 18.000 şut atabilirken diğer takımdaki çocuk bunun 2 katı sayıda 36.000 şut atabilecektir.

Şimdi bir yıl sonra her iki takımın bu iki oyuncusu bir şekilde U -16 kategorisinde (15-16) Milli takım aday kadrosuna çağrılmış ve maç kadrosuna da girip maçlarda oynamaya başlamış olsun. Örneğin, Avrupa şampiyonasında her iki oyuncu da bir maçta oyuna girsin. Alternatif yaklaşımımız sayesinde o maçta önceki yıl 36.000 şut atan oyuncuyla, mevcut sistemde 18.000 şut atan oyuncu arasında muhakkak bir fark oluşacaktır. Milli takım oyun tarzı ne olursa olsun 13-14 yaşından itibaren antrenmanlarda daha çok şut atan oyuncunun öyle veya böyle o maçta iyi oynama şansı diğerine göre daha yüksek olabilecektir.

Burada örneği sadece şut üzerinden verdik. Aslında top tutma, saklama, sürme, aldatmaca, pas vb. gibi tüm diğer tüm temel hareketler ve bunların savunma uygulamalarını da de ele alırsak, hareketlerin tekrar sayısı ile bunun ölçülerek artırılmasının oyuncu gelişim ve kalitesine etkisi ortadadır.

Ayrıca, alternatif modelimizin ülke çapına yayılmasına bağlı olarak, her bir temel hareketi maksimum düzeyde tekrar etmiş oyuncu sayısı da artacağından hem Milli takımlarımıza seçilecek üst düzey aday oyuncu sayısı çoğalabilecek hem de bu anlamdaki potansiyel oyuncuların kalitesi yükselebilecektir.

Anlaşılacağı üzere o yaş gruplarında basketbol temel hareketlerinin uygulanmasındaki tekrar sayısının ölçülüp artırılması her açıdan kritik ve çok önemli bir konu.

Bu konunun önemine paralel olarak, her bir temel hareketin aynı yaş gruplarında tüm antrenman ve maçlarda ideal şekil ile doğru tercihle uygulanması da son derece önemli.

Alternatif yaklaşımımız kapsamında verimlilik anlamındaki ölçülebilir kriterlerimiz temel hareketlerin tekrar sayısı ise, performans anlamında ölçülebilir kriterlerimiz de ideal şekil ve doğru tercih yüzdesi. Nasıl ki tekrar sayımız ölçülebiliyor ve artırılabiliyorsa, ideal şekil ve tercih yüzdemizde ölçülüp artırılabilmekte.

Bu konuya da gelecek yazımızda yer vereceğiz.

Herkese sağlıklı bir ay diliyorum.