Global radyo ve televizyonundaki canlı bağlantı sırasında gazeteci Deniz Özek’in sorularını yayınlayıp, günün yorumunu yaparken hem Finlandiya’nın hem de Macaristan halkının kökeninin Türk olduğunu, onların da bizler gibi Orta Asya’dan göç ile gelip ülkelerine konuşlandıklarını anlatmıştım…

Finlandiya’nın Amerika’nın tuzağına düştüğünü Macarların ise bizim gibi ‘denge’ politikası uyguladığını buna mecbur olduğunu konumu ve geleceği yönünden bir noktada mecbur olduğunu belirtmiştim.
Rusya- Ukrayna arasındaki savaştan faydalananın ise NATO dolayısıyla başrol oyuncusu Amerika olduğunu da örnekler vererek anlatmaya çalıştım…
24 Mayıs Perşembe akşamı saat 22.00’de, daha önce olduğu gibi milyonlarca kişiyi evinde misafir eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun iddiaları karşı taraftarlardan yanıt buldu, hem de anında..
Herhalde benim gibi çok kişi görmüş, okumuştur…
Ama benim aklıma Amerika’nın Rusya işgali ile birlikte Ukrayna’nın komedyen başkanı Zelenski’ye yaptığı resmi öneri geldi…
‘Gel seni ve aileni güvenli bir şekilde Amerika’ya götürelim!’ teklifi…
Bunu Amerikalılar resmen açıkladılar…
Ben de o zaman bu açıklamadan sonra şu yorumu yapmıştım:
‘Zelenski Amerika’nın tuzağına düşmedi!’
Aslında şu anda Amerika’yı, ‘Ruslarla savaşıyorum, sizin hakkınızı koruyorum!’ diyerek soyan bir başkan Zelenski…
Amerikan Kongresi iki üç gün önce yine milyarlarca dolar hibeyi onayladı…
Bununla ve öncekilerle yetinmiyor, bizim komedyen…
Boyundan büyük işleri de, ‘Ukrayna için yapıyorum!’ diyor, diğer taraftan Ruslarla anlaşmak istediğini açıklıyor…
Davos Ekonomik Forumu'nda iş çevrelerine seslenerek Ukrayna'nın Rusya ile savaşmaya devam edebilmesi için ‘her ay 5 milyar dolara ihtiyacı olduğunu’ belirten Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, iş dünyasından Rusya'ya karşı destek istiyor…
Yani ‘para verin, yoksa karışmam’ demeye getiriyor…
Bu söylediklerimin hepsi resmi konuşma ve belgelere dayanıyor…
Şimdi son duruma geliyorum, Deniz Özek’le yaptığım konuşmanın son gelişimine;

Fırsatı değerlendiriyor

Macaristan, Avrupa Birliği'nin (AB) Rus petrolüne ambargo uygulamaya başlamasından önce enerji yatırımı yapması talebini yineledi. Macaristan'ın bu talebi, Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle Rusya'ya uygulamayı planladığı yaptırımları hızla onaylamaya çalışan AB'yle zıtlaşması anlamına geliyor.
AB Komisyonu, bu ayın başında Rusya'ya karşı yeni bir yaptırım paketi önerisi getirmişti. Ancak yaptırımlar henüz devreye girmedi. Macaristan, yaptırım planına en çok karşı çıkan ülke.
Macaristan Adalet Bakanı Judit Varga, Brüksel'deki bakanlar toplantısında önce gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘Önce çözüm, sonra yaptırım’ dedi.
Macaristan Adalet Bakanı'nın bu açıklaması, AB liderlerinin 30 Mayıs'taki zirve toplantısından önce yaptırım anlaşmasına varmak için bazı AB hükümetlerinin yaptığı çağrıya ters düştü.
Rus petrolüne bağımlı olan Macaristan, rafinerileri yenilemek ve Hırvatistan'dan petrol aktaran boru hatlarını genişletmek için kısa vadede 800,8 milyon dolarlık yatırıma ihtiyacı olduğunu kaydediyor.
Macaristan ayrıca uzun vadede ekonomisini Rus petrolüne olan bağımlılıktan uzaklaştırmanın maliyetinin 18 milyar Euro'ya kadar çıkabileceğini belirtiyor.
AB Komisyonu geçen hafta, denize kıyısı olmayan ve Rusya dışındaki petrol kaynaklarına erişimi kısıtlı olan Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya gibi Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine 2 milyar dolarlık destekte bulunmayı teklif etmişti.
Yani yalnız Zelenski değil, Macarlar da ‘Bana da bana da!’ diyorlar…
Herkes menfaatlerinin peşindeler…
Ne taraftan bakarsan altından bir çapanoğlu çıkıyor…
Ama ‘tehdit’ sözcüğünü en iyi kullanan ve karşılığında silah, petrol, daha doğrusu enerji satarak ekonomisi iyi gitmeyen Amerika hepsini bir şekilde dolandırıyor…
Sağıyor…

Aralarında sorun var

AB diplomatlarının geçen haftaki toplantısında, aralarında Fransa, Litvanya, Belçika ve İrlanda'nın da bulunduğu bazı ülkelerin temsilcileri, önümüzdeki hafta yapılacak AB zirvesinden önce siyasi anlaşmazlığı önlemek için Macaristan'la uzlaşmaya varılması çağrısı yaptı.
Macaristan, Avrupa Birliği'nin (AB) Rus petrolüne ambargo uygulamaya başlamasından önce enerji yatırımı yapması talebini yineledi. GMacaristan'ın bu talebi, Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle Rusya'ya uygulamayı planladığı yaptırımları hızla onaylamaya çalışan AB'yle zıtlaşması anlamına geliyor.
Macaristan ayrıca uzun vadede ekonomisini Rus petrolüne olan bağımlılıktan uzaklaştırmanın maliyetinin 18 milyar Euro'ya kadar çıkabileceğini belirtiyor.