ABD’de geçen hafta yaklaşık 1 milyon 500 bin kişi işsizlik yardımı başvurusunda bulundu.

Birçok eyalette Corona virüsü önlemlerinin hafifletilmesiyle beraber ekonominin açılmaya başlamasına ve bazı işyerlerinin çalışanlarını geri çağırmasına rağmen bu rakam, tarihi düzeyde yüksek olarak değerlendiriliyor.

Çalışma Bakanlığı’nın paylaştığı son veriler, işsizlik yardımı başvurularında 11 hafta boyunca arka arkaya azalma yaşandığını gösteriyor.

Bakanlığa göre yardıma başvuranların sayısı yalnızca 58 bin azaldı.

Corona virüsü salgınının ekonomiyi durma noktasına getirdiği ve milyonlarca kişinin işten çıkarıldığı Mart ayında yardıma başvuranların sayısı 7 milyon ile en üst seviyeye tırmanmıştı.

İşsizlik yardımı alanların toplam sayısındaysa hafif de olsa düşüş görüld. Bunun da kişilerin eski işlerine dönmekte olduklarını gösterdiği yorumu yapılıyor.

Smyrna Boyoz İsrail yolunda

İzmirden Dünya’ya mottosunu benimseyen Smyrna Boyoz, koronavirüse rağmen ihracata hız kesmeden devam ediyor.

Mim Grup Ceo'su Musa Turan, Smyrna Boyoz’un temmuzun ilk haftası İsrail’deki süpermarketlerin raflarında yerini alacağını söyledi.

Mim Grup tarafından üretilen ve başta ABD olmak üzere pek çok ülkeye ihraç edilen Smyrna Boyoz ürünlerinin yeni adresi İsrail oldu.

Uzun süredir İsrail’de yaptıkları girişimlerin meyvesini aldıklarını belirten Turan, şimdilerde ambalaj tasarımı üzerinde çalıştıklarını, Temmuz ayının ilk haftasından itibaren Smyrna Boyoz’un İsrail süpermarketlerinde yerini almaya başlayacağını dile getirdi.

‘Krizi fırsata çevirmeliyiz’

İlk siparişin bir konteyner olarak Tel Aviv’den dağıtıma çıkacağını belirten Turan ‘Donuk reyonlarında yer alacak olan zeytinli, tatlı tahinli ve zater labneli boyoz çeşitlerimiz için şimdiden tanıtımlara başlandı.

Biz lezzetimize güveniyoruz.

İnanıyoruz ki devamı gelecek.

Bu satışın ardından toptan satış ve şubeleşme çalışmalarına da başlayacağız’ dedi.

Turan ‘Krizleri en az hasarla atlatmanın yolu ihracattan geçiyor. Bu girişimler, hem bizim hem de ülkemiz için büyük bir fırsat’ diye konuştu.

Foça’nın antik üzümü

Foça Belediyesi, 2600 yıllık geçmişe sahip olduğu bilinen ve Avrupa ile Ege’deki birçok üzümün atası sayılan Foça Karası Üzümünün yeniden üretilmesi için çalışmalar yapmaya başladı.

25 dönümde dikili olan Foça Karası Üzümünün ilçe genelinde yaygınlaştırılması amacıyla coğrafi işaret alınması için ilk adımlar atıldı.

Bu süreçte, 2000’li yıllarda Foça Karasının deneme üretimleri için büyük emek harcayan Volkan Sucukçu’nun teknik bilgi ve deneyimlerinden faydalanılıyor.

Foça Belediyesi’nin mülkiyetindeki bazı tarım alanlarını üzüm bağı haline getireceği açıklandı.

İran’a BM Ambargosu

ABD’nin İran’a yönelik Birleşmiş Milletler yaptırımlarını uzatma planlarına İngiltere, Fransa ve Almanya’dan tepki geldi.

Üç Avrupa ülkesi, ABD’yi bu konuda desteklemeyeceklerini ancak Tahran’la 2015 nükleer anlaşmasında süre gelen ihlallerle ilgili görüşmelerde bulunmak istediklerini açıkladı.

İran’la Batı ülkeleri arasında imzalanan anlaşmaya göre, Tahran’ın nükleer programıyla ilgili belirlenen sınırlara uyması durumunda, BM’nin silah ambargosunun Ekim ayında kaldırılması öngörülüyordu. Taraf olduğu nükleer anlaşmadan 2018 yılında çekilen ABD ise ambargoyu uzatmak istiyor.

Ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ambargoyu uzatmaması halinde Washington, nükleer anlaşmada ana hatları çizilen bir süreci kullanarak, İran’a yönelik tüm BM yaptırımlarını yeniden uygulama tehdidinde bulunuyor. Böyle bir hamleninse nükleer anlaşmanın tamamen ortadan kalkması anlamına geleceği belirtiliyor.

İngiltere, Fransa ve Almanya dışişleri bakanları ise yaptıkları ortak açıklamada, tek taraflı böyle bir girişimin BM Güvenlik Konseyi’nde ters sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

Berlin’de İran konusunu görüşen bakanlar, ‘İran nükleer anlaşmasını korumak için hali hazırda gösterdiğimiz çabalara uygun olmayacağından böyle bir kararı desteklemeyeceğiz’ ifadelerini kullandı.

DİP EKSPRES

Ziraat Bankası’ndan destek kredisi

Ziraat Bankası, normalleşme sürecinde ekonomik hayata sağladığı katkılara bir yenisini ekleyerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli olarak faaliyet gösteren restoran ve kafeterya işletmeleri için Hazine Destekli Kefalet Sistemi çerçevesinde KGF teminatlı bir ‘Destek Kredisi’ ürünü hayata geçirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen belgeye sahip olan ve bankaya üye işyeri statüsündeki işletmeler;

Ana faaliyet konusu ile direkt ilişkilendirilebilecek harcamalarının karşılanmasını amaçlayan 6 aya kadar ödemesiz, toplam azami 36 aya kadar vadeli, yıllık %7,5 faiz oranlı krediden cirolarına bağlı olarak değişen tutarlarda faydalanabilecek.

Tartışmalı ihaleden çekildi

Anex Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar, KKTC'ye yaptığı ziyaret sonrası çıkan tartışmalar sonrası, Lapta bölgesindeki ihaleden çekildiğini açıkladı.

Anex Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar'ın KKTC'nin Lapta bölgesinde girdiği ihalenin teminat süresini uzatmak ve araziyi incelemek için 14 Haziran'da adaya yaptığı ziyaret, iktidar ile muhalefeti karşı karşıya getirmişti.

Muhalefet tarafı, Koçkar'ın karantina kurallarından muaf tutularak adaya sokulduğunu ileri sürmüş, KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel'e sert eleştiriler getirmişti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Neşet Koçkar, KKTC’ye yaptıkları iş seyahatinin sonucunda başta Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel olmak üzere, yardımcı olmaya çalışan diğer tüm yetkililer hakkında bir karalama ve linç kampanyası başlatılmış olduğunu ifade eti.