Sıcaklar sürüyor. Ama birçoğumuzun tatili Eylül ile bitiyor. Nedenlerini sıralamayayım.
Her şeyden önce okullar açılıyor. Şimdi konuma gireyim:
TRIZ yaklaşımı, 'Yaratıcı Problem Çözme Teorisi' olarak tanımlanmaktadır. TRIZ; üniversitelerde, şirket bölümlerinde ve Ar-Ge merkezlerinde, meydan okuyucu problemlere çözüm sağlayıcı, hızlı problem çözme, yaratıcı düşünme becerileri geliştirme, rakip patentlerin etrafından dolanma, yeni patent alma ve sistematik inovasyon geliştirme aracıdır.
Avrupa İşletmeler Ağı projesi kapsamında hayata geçirilen, eğitim programı ile çalışanların yaratıcılık seviyelerinin yükseltilmesi, inovatif ürün ve süreç tasarımı için yeni araçların öğrenilmesi, buluşla ve fikri mülkiyet ile sonuçlanacak çalışma felsefesi, yüksek problem çözme motivasyonunun sağlanması, TRIZ yaklaşımı ile rakipler arasında fark yaratılması bazı firmalarda ön görülüyor. Benim merak ettiğim; 'TRIZ yaklaşımı' ile ilgili İzmir'imizde, üniversitelerimizde, ne bileyim odalarımızda, ya da derneklerde bir çalışma var mı?
Bunun eğitimi de şart gibi. Ama bildiğim ve hatırladığım kadarıyla bizim üniversitelerimizde birilerine 'TRIZ' dersek, onlar 'Vız gelir tırıs gider!' diyecekler...
Çünkü hiçbir şey umurlarında değil. Daha geçenlerde yine açıklandı;
Bırakın bir şehri koskocaman Türkiye'nin o kadar üniversitesi içinde biri bile dünya sıralamasında ilk 500'e bir türlü giremiyor. Ama; dünyada görülmeyecek bir şekilde, manavlık yapabiliyorlar.
Kendilerine göre de haklılar;
Öğrencilere ucuz sayılabilecek sebze ve meyve veriyorlardı. Acaba yeni eğitim ve öğrenim, ya da öğretim yılı ile birlikte benzer uygulamaları görecek miyiz?
Bu arada  aklıma geldi?
Ege Üniversitesi Kampüsünde, hızla yapılan cami ne zaman öğrencilerin ibadetine açılacak...
Anımsadığım kadarıyla; İzmir'e seçimlerden önce gelen ne kadar devlet ricali, ya da bakan varsa öncelikle buraya gidiyor,  kutlamalarda bulunuyorlardı. Neyse konuyu fazla kurcalamayayım:
Bildiğimiz, yıllardır duyduğumuz şu: Üniversiteler ile sanayiciler arasında çalışmalar hızlandırılacak. Falan filan...

Sorunlar eşitlik ilkesiyle çözülmeli!

Biraz de dolaylı değil, doğrudan dünyayı ve bizi ilgilendiren bir konudan söz edeyim: ABD ile ticari müzakerelerin sürdüğünü belirten Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng, 'Yeni tarife uygulaması, sürtüşmenin tırmanmasına yol açacak. Washington yanlış eylemlerde bulunmaya devam ederse, Çin de karşı tedbirler almak zorunda. ABD'yi eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde sorunlara çözüm getirmeye çağırıyoruz. Çünkü bu, hem ABD'ye hem de dünyaya faydalı olacak" dedi.
Gao, ABD'nin son girişimlerinin sadece iki ülkeye değil, dünya ekonomisine zarar vereceği uyarısını da yaptı. Çin Ticaret Bakanlığı, Washington'ı, Çin menşeli ürünlere ek gümrük tarifesi uygulama şeklindeki yanlış girişimini durdurup Çin ile aynı istikamette ilerlemeye çağırdı. Çin ve ABD arasındaki ekonomik ve ticari müzakereler hakkında bir açıklama yapan Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng, iki tarafın ticaret heyetlerinin temaslarını sürdürdüklerini kaydetti. Sözcü, ABD'nin Çin menşeli bazı ürünlere getirilecek ek gümrük vergisinin erteleneceğini ilan etmesine rağmen ticaret müzakerelerine katılan herhangi bir tarafın yeni tarife uygulamasının, sürtüşmenin tırmanmasına yol açacağını ifade etti.
Ayrıca bunun iki ülkenin liderleri tarafından G20 Osaka Zirvesi'nde varılan mutabakata da ciddi şekilde aykırı olduğuna işaret eden Gao, Çin'in yeni ek gümrük vergisine şiddetle karşı çıktığını vurguladı.

Gelirleri 580 dolar azaltacak

Kongre Bütçe Ofisi tarafından açıklanan rapora göre, Trump'ın dış politikasının ABD hane halkının gelirini 580 dolar azaltacak. Raporu değerlendiren Kongre Bütçe Ofisi Müdürü Phillip Swagel, değişen dış politika ve ek tarifelerin Amerikan ailelerini ve işlerini doğrudan etkilediğini belirterek 'Tarifeler ABD halkının satın alma gücünü düşürüyor' şeklinde konuştu. Rapor, 2020 yılında ABD'nin ihracatının yüzde 1.7, ithalatının ise 2.6 oranında düşeceğini, bütçe açığının da ortalamanın üzerine çıkacağını öngörüyor

DİP EKSPRES

Yenilenebilir enerji konferansı

İzmir Yenilenebilir Enerji Konferansı - İZYEKO 2019 bu yıl da 21 Eylül tarihinde İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Konferans İzmir Büyükşehir Belediyesi BaşkanıTunç Soyer'in açılış konuşmasıyla başlayacaktır. İki oturumdan oluşacak olan konferansın moderatörlüğünü ise  GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan üstlenecek.