Gazeteci Cemil Dirin'in daveti elime zamanında geçmediği için, kuruluşu yeni tamamlanan, İzmir Gastronomi Müzesi Platformu'nun, Kordon'da, Yunan Konsolosluğu yanındaki Sakız Adası Coffee &Shop'taki tanıtımına katılamadım.

İzmir'in çok kültürlü mutfağını bir müzede buluşturmak amacıyla 'İzmir Gastronomi Müzesi Platformu' kuruldu.
Sibel Önbaş başkanlığında bir araya gelen sektörün ileri gelen kişi ve kuruluşları şehre eser kazandırmak için güç birliği yaptılar.
İzmir Gastronomi Müzesi Platformunda: Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, İzmir Profesyonel Aşçılar Derneği (İZPAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Akşit, Dokuz Eylül Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turgay Bucak, Dr. Eren Akçiçek, Kolleksiyoner Ayşen Nazlı, Burçin Kipman ve Cemil Dirim yer alıyor.
Bir iki gün içinde geniş bilgi alıp görüşümü de belirterek sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Obezite, mutsuz ediyor

200 öğrenciyle yapılan araştırma kapsamında 'Gençlerin Obez Bireylere Yaklaşımı incelendi.
Gençlerin yüzde 61.9'u obez bireylerin obez olmayanlara göre daha az mutlu olduğunu ifade ederken, yüzde 62.4'ü obez bireylerin diğer insanlar kadar başarılı hissetmeyeceğini belirtti.
Birçok katılımcı obez bireylerin daha az çekici göründüğünü de söyledi.
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de obezite her geçen gün artıyor. Çocuklardan erişkinlere kadar her yaş grubundan insan fazla kiloları nedeniyle sağlık problemleri yaşıyor.
Obezite ile ilgili Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Türkiye Sağlık Araştırma Verileri de tehlikenin büyüklüğünü gözler önüne seriyor.
Vücut kitle indeksiyle hesaplanan 2016 verilerine göre, 15 yaş ve üstü obez bireylerin oranı yüzde 19.6. Yani neredeyse her 5 kişiden 1'i obez. Cinsiyet ayrımına göre bakıldığında kadınlarda oranların yüksekliği dikkat çekiyor.
Kadınların yüzde 23.9'unun obez, yüzde 30.1'inin ise obez öncesi aşamasında olduğu görülüyor.
Erkeklerin de yüzde 15.2'si obez iken, yüzde 38.6'sının obez olmaya yakın olduğu ifade ediliyor.

Haftada en az 1 kez fast food yeniyor

Obezite oranlarındaki bu artış, 'Gençlik Projesi' kapsamında 200 öğrenciye yöneltilen sorularla 'Gençlerin Obez Bireylere Yaklaşımı' incelendi.
Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu'nun danışmanlığında, Öğretim Görevlisi Burcu Dişli ve Öğretim Görevlisi Ahmet Çabuk tarafından yürütülen araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı.
Araştırmada verilen cevaplara göre, gençlerin yüzde 19.3'ünün daha önce beslenme eğitimi aldığı, yüzde 30.4'ünün hiç spor yapmadığı, yüzde 37.6'sının haftada 1-3 ve yüzde 21.5'inin haftada 3-5 kere fast food ile beslendiği öğrenildi.
Yüzde 59.7'si obezitenin çoğunlukla sevgi ya da ilgi eksikliğini telafi etmek için yenilen yemekten kaynaklandığını belirtirken, yüzde 60.8'i birçok olguda biyolojik bir hastalıktan dolayı oluştuğunu, yüzde 72.4'ü genellikle aşırı yemek yeme nedeniyle ortaya çıktığını, yüzde 82.3'ü bireylerin kötü beslenme alışkanlıklarından dolayı karşı karşıya kalındığını belirttiler.

Başarı hissini azaltıyor

Gençlerin yüzde 61.9'u obez bireylerin obez olmayan bireylere göre daha az mutlu olduğunu ve yüzde 62.4'ü ise obez bireylerin kendilerini diğer insanlar kadar başarılı hissetmeyeceğini düşündüklerini söylediler. Öğrencilerin birçoğunun obez bireylerin daha az çekici olduğu konusunda da görüşleri olduğu anlaşıldı.
Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan şişmanlık pek çok sağlık problemi ile doğrudan ilişkili olsa da birçok kişi fazla kilolarını maalesef sadece estetik kaygılar nedeniyle önemsiyor.
Diyetisyen Sibel Mumcu, 'Bu sorunla mücadele eden özellikle genç yaştaki bireyler, 'mucize diyetler' olarak piyasaya sürülen ve hızla kilo kaybetmeyi vadeden ancak uzun dönemde ciddi sağlık sorunlarına neden olan beslenme modellerini bilinçsizce uygulamaktadır' açıklamasında bulundu.

Yatmadan 2 saat önce yemeyi bırakın

Deniz mevsimi ve güneşin hüküm sürdüğü yaz aylarında bireylerin en önemli kaygısı da kışın alınan kilolardan bir an önce kurtulmaktır. Yapılması gereken öncelikle mucizevi bir beslenme modeli olmadığının bilincine varılmasıdır.
Düzenli aralıklarla yemek yiyin, öğün atlamayın.
Porsiyon kontrolü için yemeklerinizi mümkün olduğunca küçük tabaklarda tüketmeye özen gösterin.
Yemek yerken acele etmeyin, iyice çiğneyin. Unutmayın, tokluk hissi mideden beyne yaklaşık 20 dakika içinde ulaşıyor.
Kahvaltı, gün içinde kendinizi aç ve yorgun hissetmemeniz için atlanmaması gereken en önemli öğündür.
Yatmadan en az 2 saat öncesinde yemek yemeyi bırakmalısınız.

***

GÜNÜN HABERİ

Kavurucu sıcaklara karşı

Yazın, çocuk ve bebeklerde ishaller daha sık görülmektedir.
Bu problemin önüne geçmenin en iyi yolu onların sıvı ve mineral ihtiyacını karşılamaktır.
0-6 ay arasındaki bebeklere yalnızca anne sütü ile beslenme yeterli yapılıyorsa, su vermeye gerek yoktur.
Ek gıdaya başlayan bebeklerde sıvı ihtiyacı anne sütü ve formül mamalarla desteklenmelidir.
Yetişkinlerin sıvı ihtiyacı minimum 2 litredir.
Sıcaklığın artması ile birlikte sıvı kaybı da arttığından 2,5-3 litre kadar sıvı alınmalıdır.
Kahve ve çaylar sıvı tüketimi sağlarken aynı zamanda diüretik etki yapabileceğinden sıvı kaybını tetikleyebilmektedir.
Bu sebeple sıvı ihtiyacını karşılamak için su ile birlikte ayran, günde en fazla iki adet soda, taze meyve sularını tüketmek gerekmektedir.