Sevgili okuyucularım biliyorsunuz, bilgiye ulaşmak günümüzde çok kolay. Her şeyin cevabını internet ortamında bulabiliyorsunuz, yeter ki merak edin, araştırın, okuyun, bilgi sahibi olun. Papağan gibi tekrarlayıp duruyoruz; bu ülkenin başına ne geldiyse, cehaletten geldi. Çocuklar iyi de, eğitim sitemi kötü. Yeterli eğitim alamıyorlar. Peki biz büyükler? Bu günün şartlarında daha iyi eğitim alabilmiş olanlar? Her şeyi biliyoruz, gerçekten öyle mi? Bence, bu günkü beğenmediğimiz eğitimin yanı sıra, kendimizi çok beğenmemiz de çok büyük bir yanlış ve ayrı bir sorun. Bu nedenle günlük sorunların gerçek bilgilerine ulaşmak, okumak, anlamaya ve öğrenmeye çalışmak yerine, eski bilgilerle yetinip bilgi olmadan fikir üretiyoruz. Veya, hiçbir şey yapmıyoruz. Zihinsel çöp bölümüne atıyoruz neden? Çok üzülüyoruz, çok korkuyoruz veya çok benciliz. Umurumuzda değil.

***

Adına Facebook'da rastladım, haber niteliğinde yorumlar paylaşıyordu. Google'a sordum Ferdi Özmen kimdir diye. Bütün bilgiler bir anda döküldü ekrana. Ferdi Özmen etkili bir Türk blokçusu. İnternette oldukça yoğun bir takipçisi var. Türkiye'nin çağdaş vatandaşlarından birisi. İktidarı eleştiriyor yazılarında. Gezi olaylarının olduğu günlerde Erdoğan'a hakaret iddiasıyla mahkemeye çıkarılmış. Ve bir gün amcasıyla yemek yedikten sonra evlerine dönerken, arabası Sarıyer'de durdurularak, öldürülmüş. O gün ölümü gazetelerde haber olarak yer almış, ertesi gün hiçbir yerde yok. Ta ki Paris merkezli sınır tanımayan gazeteciler örgütü tarafından soruluncaya kadar. Ferdi Özmen niye öldürüldü, kim öldürdü? Ölümün ardında siyasi nedenler bulunma ihtimali araştırıldı mı? 2013 haziranından beri olan biteni bir arada düşünür müsünüz?

***

'Gezi'de öldürülen onca genç ve onlardan 'terörist' diye bahseden bir iktidar. Sokakta, arkalarından vurulan ve yine tek gün haber olan subaylar. Kanları yerde kalmayacak masalı... Diktatörlüğün en büyük kozu, umursamayan, suskun kitlelerdir. Bu ülkede bunca gencin öldürülmesi ve ertesi gün unutulup gitmesi doğru ve normal midir. Bunun böyle sürüp gitmesi, biraz da toplumun umursamazlığından değil midir? Bazılarınız, muhtemelen kim bu Ferdi Özmen diyeceksiniz. Haklısınız, bir varmış, bir yokmuş gibiydi. Pek az haber oldu. Nerdeyse umursanmadı. Oysa daha önce tehdit edilmişti. Ardından, Sarıyer'de arabasından indirilip öldürüldü. Henüz 30 yaşındaydı. Böyle, kusura bakmayın üzdümse.

***

Önümüzde köprüden önceki son çıkış var, demokrasi için de. Kaçırdığımızda artık geri dönüşü olmayan bir istikamette gideceğimiz görülüyor. Bu 1 Kasım sandığa gideceğiz ve oyumuzu kullanacağız. Sandığa giderken, yanımızda kimlik ve seçmen kartı dışında vicdanımızı ve aklıselimimizi alacağız, oyumuzu ona göre kullanacağız. Barış dolu çocuklarımızın, bir gün var, öbür gün yok olmayacağı bir Türkiye için...

Hamiş: Çok önemli! Alsancak Kültür Mahallesi sakinleri bu yıl oylarını Gazi İlkokulunda değil, Atatürk Lisesi'nde kullanacaklar. Türkiye'de, şehrinizde, mahallenizde, evinizde olun, Yurttaş olun, görevinizi yapın. ( Bu bilgilendirmeyi Kültür Mahallesi Muhtarı Nilgün Güney'in ricası ile Kültür Mahallesi Muhtarlığı 1. Azası İnci Mutluer olarak yapıyorum. )