Roma’dan her  üç ayda bir açıklanan  ‘Küresel Gıda Fiyatları’ açıklamasını yakından takip ediyorum.

Rapor anında  Haber Ekspres’e de gönderiliyor.

Daha düne kadar, tarım ürünlerinde kendi kendine yeten 4-5 ülkeden biri idik.

Ama son yıllarda içme suyumuzu bile ithal etmek zorunda kaldık.

Üretici olmayan, aracı ülkelere bile büyük paralar ödüyoruz, aç kalmamak için...

Bunları hep duyuyoruz medyadan....

Pandomi bize bazı şeyler öğretti...

Yine eski günlerimize acele dönmemiz gerektiği gibi...

Roma’da Perşembe günü yani ayın ikisinde FAO’dan yapılan açıklamaya göre, Haziran’da küresel gıda emtia fiyatları bitkisel yağlar, şeker ve süt kotasyonlarındaki sıçrama ile yılın başından beri ilk kez yükseliş gösterdi. Ancak, tahıl ve et piyasalarında COVID-19 salgınıyla oluşan belirsizlikler ve aşağı yönlü baskı sebebiyle çoğu fiyat alt seviyelerde kaldı.

En çok işlem gören gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarını takip eden FAO Gıda Fiyat Endeksi, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2.4 artarak, 93.2 puan ortalamasında seyretti.

Temmuz 2020'den itibaren geçerli olan Gıda Fiyat Endeksi’nin fiyat kapsamı genişletildi ve baz dönemi 2002-2004'ten 2014-2016'ya revize edildi.

Bu revizyon hakkında daha fazla bilgi için, FAO Gıda Görünümü Raporu’nun Haziran 2020 sayısında yayımlanan baş makalesine bakın. Kasım 2013 makalesinde Endeksin önceki yapısıyla ilgili teknik bilgi yer alıyor.

Rakamlara boğulmak ve boğulmanızı istemiyorum...

Raporun ana hatlarını bir iki cümle ile özetleyelim:

Küresel gıda emtia fiyatları Haziran’da büyük sıçrama kaydetti.

Gıda yardımı ihtiyaçları artarken, FAO 2020/21 dönemi için küresel tahıl üretiminde rekor ve stoklarda da rahat bir seviye öngörüyor.

Rekora doğru

02 Temmuz’da yayımlanan FAO'nun Tahıl Arz ve Talebi Özeti’ne göre, küresel tahıl üretimi, Mayıs tahmininden 9.3 milyon ton yükselerek ve 2019'te kaydedilen rekor seviyeyi yüzde 3 aşarak, 2020’de 2 790 milyon tonluk yeni bir rekor seviyeye ulaşmaya hazırlanıyor.

AB ve İngiltere'nin beklenen ürünlerin azalmasının ötesinde, Hindistan ve Rusya Federasyonu için buğday üretim tahminleri artırıldı.

2020 yılında küresel iri taneli tahıl üretimi tahmini, Avustralya, AB ve Türkiye'de daha büyük arpa üretim beklentilerini yansıtarak, bir önceki aya göre 5.7 milyon ton artışla, 1 519 milyon ton olarak revize edildi.

Öne çıkan

Yayınlanan üç aylık Tahıl Tahminleri ve Gıda Durum raporuna göre, çatışmalar ve hava şokları, gıda için dış yardım gerektiren ülkelerde yüksek düzeyde ciddi gıda güvensizliğine sebep olan kritik faktörler olmaya devam ederken, COVID-19 salgını özellikle gelir kaybına sebep oluyor.

Rapor, salgının bölgesel etkilerini net bir şekilde gözler önüne seriyor.

Buna rağmen, küresel tahıl hasadı Avrupa hariç tüm bölgelerde büyüme yolunda. Kıtanın kuzey, batı ve orta bölgelerinde düşüşler beklenmesine rağmen, 2020'de Afrika'da tahıl üretiminin yüzde 1 oranında artması öngörülüyor.

FAO’nun Gıda Açığı Yaşayan Düşük Gelirli Ülkeler için 2020/21 döneminde toplam tahıl üretimi tahmini 492. 7 milyon tondur. Ancak nüfusun hızlı artışı ve bu ülkelerdeki toplam tahıl ithalat gereksiniminin, geçen seneden yüzde 5 daha fazla olup 73.4 milyon ton olması birçok ülkede üretimde düşüş yaşandığını yansıtmaktadır. 

Rapor aynı zamanda, 34’ü Afrika’da olan ve dış gıda yardımına ihtiyaç duyan 44 ülkeyi de listeliyor: 

Afganistan, Bangladeş, Burkina Faso, Burundi, Kabo Verde, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Chad, Kongo, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Cibuti, Eritre, Esvatini, Etyopya, Gine, Haiti, Irak, Kenya, Lesotho, Liberya, Libya, Madagaskar, Malavi, Mali, Moritanya, Mozambik, Myanmar, Namibya, Nijer, Nijerya, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Somali, Güney Sudan, Sudan, Suriye Arap Cumhuriyeti, Tanzanya, Uganda, Venezuella, Yemen, Zambiya ve Zimbabve.

Bu arada bizden kötü bir haber vermek istiyorum...

Özellikle ‘salçalık’ domatesinin başkenti sayılan Bursa’daki domates tarlalarını sıcaktan oluşan bir hastalık sardı.

Yani ürün yandı...

Tabii ki üreteci de...

Düşünebiliyor musunuz?

İyi günlerde bile dünyanın öbür ucundan getirtilen çürük domateslerle salça bile imal eden sanayicilerimiz, fabrikalarımız var...

Bakalım bu yıl neler göreceğiz...

DİP EKSPRES

Otellere kişiye özel tekli koltuk!

Koronavirüs pandemisi sebebiyle, hayatımızdaki pek çok şey değişti. Yaz turizminin başlamasıyla birlikte oteller de salgına karşı önlemlerini artırdı.

Kapı girişlerindeki ateş ölçümleri, yerlere çizilen sosyal mesafe çizgileri, ortak kullanım alanlarına yerleştirilen dezenfektanlar artık birçok işletme için alışılagelmiş önlemler arasında yer alıyor.

Bir de bu konuda çok ciddi yatırım yapan ve müşterilerinin konforu için önlemleri daha ileri seviyeye taşıyanlar var.

İşte bu noktada özel tasarım mobilyalar dikkat çekiyor.

Tüm dünyada 700’e yakın otelin mobilya tedarikçisi olan Hotelya’nın Kurucusu ve Yüksek Mimar Zümrüt Doyran, yurt dışında birçok otelin korona için özel tasarlanmış mobilyalarla sezona girdiğini anlattı.

51 milyon çalışan, 4.9 trilyon dolarla e-ticaret rekoru

Çin e-ticaret sektörü, ekonomik baskılara ve süregelen ticaret gerilimlerine rağmen geçen yıl gelişmeye devam etti.

Çin, 2019 yılında sektörde yaklaşık 51.26 milyon çalışanla e-ticarette dünyaya öncülük etti.

Ülkenin e-ticaret işlemleri geçen yıl 34.81 trilyon yuan'a (yaklaşık 4.9 trilyon ABD doları) ulaştı ve çevrimiçi perakende satışlar yıllık% 16.5 artışla 10.63 trilyon yuan'a ulaştı.

Raporda, e-ticaretin "tüketimi destekleme, dış ticareti istikrarlı hale getirme, yoksulluğu azaltma ve istihdamı artırmada" çok katkıda bulunduğu ve ülkenin istikrarlı ve kaliteli gelişiminin sağlanmasında kilit rol oynadığı belirtildi.

Online perakendecilik 2019 yılında ülkenin toplam perakende satışlarının büyümesine yüzde 45,6 katkıda bulundu.

Rapora göre Çin, geçen yılın sonunda 900 milyondan fazla internet kullanıcısına sahipti.