Köşeme yerleşeli 12 yıl olmuş. Genelde yazı konum, son anda içimdeki çarpışmaların galibidir. Ülkemizde konu bulmakta hiç zorlanmazsınız. Belirli özel günler için pek yazmasam da, bazı tarihler var ki, hayatımıza büyük anlamlar katarlar. Kişisel olarak klasik ve nostaljik taraflarım var, modern görünümüm altında, değişmeyi de düşünmedim. Ama yine de değişimi, dönüşümü aklımıza yedirenler var. Hep tüketim, marka, parıltı aşkımızı kullanıyorlar. Mevki, makam, makarna, kömür. Bu nedenle son yıllarda 8 martları kutlamayı hak etmediğimizi düşündüm. Kadın hareketleri ve STK'lar da ülkenin ağır havasında paylarını aldılar.

***

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu'nun yeni politikaların temellerini belirleyip atarken, zihniyet değişiminin önemine yaptığı vurgu, 'cinsiyet eşitliğindense fırsat eşitliği açışından cinsiyet adaleti kavramı'. Bakan Ramazanoğlu aile içerisinde kadına daha ayrıcalıklı davrandıklarını belirtiyor. Örneğin Diyarbakır'da 600 ev ziyaret edilmiş, 6200 kişiyle tek tek yüz yüze görüşülmüş. Ekonomik, sosyal ve eğitim alanında riskli aileler tespit edilerek, bu risklerin ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesi için çalışmalara başlanmış. Bakan Ramazanoğlu'na göre "Sorununu çözemeyen erkek, sorunun çözümünü şiddet olarak algılıyor önlem de bu ailelerin sosyal danışmanları olacak. Evdeki bireylerin sorun çözme kapasiteleri arttırılacak". Bu olumlu gelişmenin üzerine geçen yıl 15 bin kadın şiddet önleme ve izleme merkezlerine başvurmuş. Bu yıl bu sayı 65 bin. Geçen yıl 4 bin çocuğun şiddete uğradığı merkeze bildirilmiş. Bu yıl şiddete uğradığını söyleyen çocuk sayısı 18 bin. Yani bu sorun için ailenin içine girilecek, binin üstü sayıda psikolog, sosyolog, eğitmen vb... Bunlar yetmiyor zihinsel dönüşüm şart diyor bakan Ramazanoğlu.

***

12 yılda Türkiye dönüşeceği kadar dönüştürüldü. Eğer kadına ve çocuğa şiddet tırmanarak artıyorsa, bu dönüşüm sorgulanmalıdır. Zihinsel dönüşüme değil, yok edilen değerlere dönülmelidir. Nice 8 Martlara. Hâlâ acı biber yemeyip, şekerlenmiş elma yemeyi tercih eden biz kadınlara...