En son bombayı, AKP İstanbul Milletvekili, Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonu Eski Başkanı Prof Dr. Burhan Kuzu patlattı.
Daha önceleri galiba şimdilerde Sakarya Valisi olan Hüseyin Avni Coş'un, geçmişte Adana Valisi iken kendisine soru soran gazetecilerden birine GAVAT diyerek devlet terbiye literatürüne yeni adap yeni üslup getirdiğini hatırımızdan çıkarmayalım. Bu kelime, (Eksi) olarak değerlendirilse bile kazanım kazanımdır diyerek bir yerlere kaydetmiş olalım.

Ardından Varşova Büyükelçimiz anlı şanlı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın bu kere diplomatik (!) literatüre yaptığı katkıyı lütfen hatırlayınız. Geçen haftaki yazımızın konu başlıklarından biri de o idi. Haydi bir hatırlayalım mı? "Fransız PİÇ'leri Cezayir'de 1,5 milyon Müslümanı katlederlerken sesiniz hiç çıkmıyordu." demişti galiba. Hazret, üstelik akademik kariyerini sosyoloji dalında yapmıştı.
Üst bölümde yazdıklarıma aslında devlet katında görevli olanların devlet terbiyesine ve adabına uymayan hatta çirkin kaçan davranış ve sözlerinden nicelerini ekleyebiliriz. Soma'daki tekme olayını bir gözünüzün önüne getiriniz. Belki bu son örnek bile okurlara bir fikir verebilecektir.

Sözlerimize Prof Dr. Burhan Kuzu ile başlamıştık. Bu son derece değerli ve kıymetli (!) bilim adamımız siyaset alanında özellikle anayasalar hakkında nice hikmetler yumurtlamıştı da hatta kendisine yumurtalar bile atılmıştı. Onları unuttuk gittik. Oysa o; hiç gündemden düşmeyi göze alabilir mi? İşte kendini tutamayıp son uçak düşürme olayı sonrası söylediklerine şöyle bir göz gezdirelim. Hazır mıyız?
"Rusya özür bekliyormuş. Bak hele, usta hırsız ev sahibini bastırırmış. Haneye tecavüz eden sensin, Türkiye değil be Rusya." diyerek bombasını patlatmış. Sonra, elbette kendini frenleyememiş ki: Putin'in "Türkiye IŞİD'le petrol alışverişi yapıyor" sözlerini ise daha sert bir şekilde "Aslında Rusya DAEŞ petrolünü Suriye'ye pazarlıyor, fakat suçu bize atıyor PUŞT" diyerek tamamlamış. Oldu mu sizlere uluslararası ilişkilere katkıda bulunulmuş yeni bir tanım: PUŞT.

Benim aklım havsalam almıyor. Çok derinlemesine incelemedim ama Hitler Almanya'sında bile devlet yetkililerinin/görevlilerinin ağızlarından GAVAT, PİÇ ve PUŞT kelimelerinin kendi dillerindeki karşılıklarının kullanılabileceğini düşünemiyorum. Evet; Nazi Almanya'sında SA'lar kendilerine verilen görevleri belki yerine getirirlerken haksızlıklar yapmış olabilirler. Oralarda o zamanlar geçmiş olayları izlerken bunları görmüş olabiliriz. Unutmayalım Gestapo şefleri bile bu kelimeleri ya da benzerlerini kullanmamışlardır. Bir Himmler'i yerde yatan bir yahudiye tekme atarken göreniniz var mı?
Burhan Kuzu; şu anda özel görevi olmayan sıradan bir İstanbul milletvekilidir. Hangi hakla ülkemizi zor durumda bırakabilecek bir kelimeyi kullanabilmektedir? Bu girişiminin ardında kendini haklı gösterebilecek ne gibi bilgileri taşımaktadır? Bu mahalle ağızlarının ülkemize yarar getirebileceğini değil de tehlikeli ortamlara sürükleyebileceğini hiç aklına getirmez mi?
Şimdi düşünüyorum; AKP hükümranlığının başladığı günlerden bu yana yaşadıklarımız bende "Bize bi haller oluyo" şekline dönüşüyor. Ne bileyim?

***

Bir uçak düşürdük denince alkışlar başlıyor. Paraşütle atlayan pilotlara havada ateş açılıyor. Çatışmaların kuralıdır. Ellerini havaya kaldırıp teslim olanlara ateş edilmez. O pilotların teslim olanlardan farkları var mıdır? Hele biz Türkler "Aman diyene kılıç kalkmaz" atasözünü her zaman uygulamış bireyleriz.
Haydi gelin de "Bize bi haller oluyo" demeyiniz.
Esenlikle kalınız...