Çin'in, İzmir Fuarı'nın partner ülkesi olduğunu uzun süredir biliyoruz. Hatta bu konura bir iki yazı da ele almıştık. İhracatçılar ile devlet yetkililerine de bazı önerilerde bulunmaya çalışmıştık, daha doğrusu Çin konusunda uyarılarda da bulunmuştuk, örneğin İzmir'deki başkonsolosluklarını kapatmalarını, bizim dış politikamızı uymayan davranışlarını. Buna rağmen iplerin kesinlikle koparılmaması gerektiğini de...
Çin'den önceki gün yapılan açıklamada şöyle deniliyor: '6-15 Eylül tarihlerinde kapılarına açmaya hazırlanan İzmir Enternasyonal Fuarı'nın bu yılki partner ülkesi Çin oldu. İki ülke arasındaki iyi ilişkilerin, Çin'in bu yıl İzmir Enternasyonal Fuarı'nın partner ülkesi olmasıyla daha da pekişmesi bekleniyor...

Bizim ağzımızdan

Geçmişten bu yana dünyadaki yenilikleri ve gelişmeleri Türkiye ile buluşturmaya devam eden ülkenin ilk ve tek genel ticaret fuarı İzmir Enternasyonal Fuarı'nın partner ülkesi Çin oldu. Fuarı düzenleyen İZFAŞ'tan yapılan açıklamada 'Dünya ekonomisine yön veren ülkelerden biri olan Asyalı dev partner, özellikle son yıllarda teknoloji alanında hızla yükselen ivmesiyle dikkat çekiyor.
Türkiye'de enerji, teknoloji, alt yapı, lojistik, finans, madencilik, telekomünikasyon gibi alanlarda 2 milyar dolara yakın yatırımı bulunan Çin; Türkiye'nin dünyada üçüncü, Doğu Asya'da ise en büyük ticari ortağı konumunda' denildi.

Katkıda bulunacak

İki ülke arasındaki iyi ilişkilerin, Çin'in bu yıl İzmir Enternasyonal Fuarı'nın partner ülkesi olmasıyla daha da pekişmesi bekleniyor. Partner ülkenin fuara getireceği alım heyetlerinin katılımcılarla kuracağı iş bağlantıları ve yapacağı ikili görüşmeler, ticari ilişkileri güçlendireceği gibi kültürel ilişkilerin gelişmesine de katkıda bulunacak.

Marka değeri artacak

6-15 Eylül'de 88'incisi düzenlenecek olan İzmir Enternasyonal Fuarı, Çin'in katılımıyla uluslararası alanda marka değerini artırmaya; katılımcı ve ziyaretçilere kültürlerarası etkileşim platformu sunmaya devam edecek.

İlk 5 gün ikili görüşmeler yapılacak

Fuar kapsamında organize edilen İzmir İş Günleri'ndeki ikili görüşmelerde güçlü ticari bağlantılar kurularak karlı iş anlaşmalarına imza atılması planlanıyor. Fuarın ilk 5 günü yapılan bu görüşmelerle birlikte İzmir Enternasyonal Fuarı 88'inci yılında da katılımcılara yeni yatırım fırsatları sunan bir 'uluslararası ticaret platformu' yaratmayı hedefliyor.

10 gün sürecek

İzmir Enternasyonal Fuarı ticareti canlandırmanın yanı sıra 10 gün süren etkinlikleriyle fuar misafirlerine eğlence dolu anlar yaşatmaya hazırlanıyor. Konserden tiyatroya, film gösterimlerinden müzikallere, söyleşiden sokak gösterilerine her yıl heyecanla beklenen ve her kesime hitap eden birçok etkinlikle birlikte İzmir Enternasyonal Fuarı; 6-15 Eylül 2019'da kapılarını açacak.

Dikkatimi çeken

Çinliler de, kimden öğrenmişlerse, düştükleri yerden bir avuç toprakla kalkmayı öğrenmişler. 1970'li yıllara kadar kapılarını kapalı tutun, dünyanın nüfus kalabalığından başka hiçbir özelliği olmayan ülkesi, şimdi Amerika ile ticeret savaşını kaybetme tehlikesi içinde bulunduğunu unutmuş gibi, İzmir enternasyonal fuarına katılmakla, bizim marka değerimizi arttıracağımızı ileri sürüyor.
Daha doğrusu çabaladığımızı. Bizim bu kulvarda kendilerine birkaç tur bindirdiğimizi söyleyebilirim. Çok iyi taklitçi olan Çinliler, ucuz insan gücü ile biryerlere geldiler ama hala, halkın yüzde 60'tan fazlası sefil bir hayat sürüyor.
Başta Uygur Türkleri olmak üzere birçok bölge halkı, kendilerinin geri kalmalarında Çin yönetimlerinin büyük hatası olduğunu savunuyor ve tepkilerini gösteriyor. Ve işin ilginç yanı; ürünlerini tanıtmak ve satmak için İzmir'e gelecek olan Çinliler, nedense İzmir Enternasyonal Fuarı'nı bir yana bırakın Cennet İzmir'den şu ana kadar turizmi yani seyahati sevenlere söz etmediler. Yani memurları gelecek, bir de üreticileri ikili anlaşmalarla mallarını satacak ve gidecekler. Bize faydaları olur mu bilmiyorum, ama yine de ziyaretçiler için bir değişiklik olarak önümüze çıkabilirler.

DİP EKSPRES

Birincilik yine İzmir'de

İzmir Ticaret Borsası'nın yüzde 100 sermayesi ile kurulan ve 2014 yılında faaliyete geçen İzmir Ticaret Borsası Laboratuvar, Arge ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. (İZLADAŞ) başarılarına bir yenisini ekledi. Uluslararası Pamuk Danışma Komitesi'nin (ICAC) iştiraki olan CSITC (Commercial Standardization of Instrument Testing of Cotton) tarafından düzenlenen pamuk lif analiz laboratuvarları karşılaştırma çalışmasına (Round Trials) 2017 yılında katılmaya başlayan ve çalışmanın tüm etaplarında önemli başarılar elde eden İZLADAŞ  2018 yılında elde ettiği birinciliği 2019/2. etabında da devam ettirdi.