Geçtiğimiz hafta İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geçen yıl yer tespiti yaptığı ve proje aşamasında olan 6 katlı Kemer 50 metrelik olimpik havuz projesinden bahsetmiştik. Aradan 8 ay geçmesine rağmen son durumunun ilk durumundan bir farkı olmadığını, seçim telaşı içinde kaybolduğunu da söylemiştik.
En azından 'Hayır öyle değil' yanıtı bekledim ama ne yazık ki umut ışığı yakacak en küçük bir işaret bile gelmedi. Gelecek haftalarda durum hakkında net bilgiler vereceğime inanıyorum.
Bugün konumuz Alsancak Atatürk Yüzme Havuzu ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın İzmir'e kazandırmayı düşündüğü 50 metrelik olimpik havuz olacak.

50 yıldır hizmet veriyor

Üstü açık olan Olimpik Yüzme Havuzu 1967 yılında, kapalı olan yarı olimpik havuzu ise 1971 yılında yapıldı. 50 yıldır hizmet veren tesislerin yenilenmesi, açık havuzun üstünün kapatılması ve bu vesileyle İzmir'e kapalı tam olimpik bir yüzme havuzu kazandırılması için proje çalışmaları yapıldı, ama sonuçlandırılmadı. 50 yıldır sporculara hizmet veren bu havuz ekonomik ömrünü doldurmasına rağmen hala büyük rağbet görüyor.
Yaz aylarında antrenör sayısına göre öğrenci kabul eden yetkililer, 2 bine yakın başvuruya ancak 600 ile 800 arasında minik kaydederek yanıt verebiliyor.
Açık havuzun maliyeti aylık 50 bin TL'yi buluyor. Spor il müdürlüğünün bünyesi dışında da kulüpler var. Arzu ve istek o kadar çok ki, çocukları dışarıda kalanların eleştirileri katlanılabilir gibi değil. 50 metrelik açık havuzun üstünün kapatılması düşünüldü ama bu spor abidesi restorasyona dayanamaz diye bundan vazgeçildi.

Kuyruklar uzuyor

Kış aylarında kullanılan 25 metrelik kapalı havuz ise İzmir gibi bir şehirde leğen gibi kalıyor. Sabahın erken saatlerinde gelen sporcular kendilerine bir kulvar bulmak için yarışırken, aileleri de kapının önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Isıtma, ilaçlama ve personel giderleri ile aylık 70-75 bin TL gibi büyük rakamlara açılan kapılar, bu maliyete rağmen randıman vermiyor.

Bu da mı rafta

Tamamen yıkılıp, yeniden yapılması planlanan bu tesiste yıllardır tek bir adım bile atılmazken, buranın alternatifi olarak düşünülen Atatürk Spor Kompleksi içindeki 50 metrelik kapalı havuz projesi de ekonomik nedenlerden dolayı rafa kaldırılmış gibi görünüyor.
2005 yılındaki Üniversite Yaz Oyunları için inşa edilen Halkapınar Spor Salonu'nun yanındaki park alanına yapılması planlanan ve 2018 yılı projeleri içinde yer alan 50 metrelik kapalı yüzme havuzu projesi unutulmuş gibi.
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından Gençlik ve Spor Vakfı'na "atıl alanların gelir getirmesi" için kiralanan, ancak vakfın da alanı kiraya verdiği şirketle mahkemelik olan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, ne yapsa da ihaleyi alan firmayla sorununu çözemedi.
Zemin etütleri de yapılan bu harika proje, dibe gönderilen demir çubuk aşamasını geçmiş değil.
Ne yazık ki üç önemli havuz projesinde bir adım bile ilerlenmiş görünmüyor.
"Sabırla koruk, helva olurmuş" derler, ama sabrımız da bitti. Bakalım ne zaman İzmir'in bu havuz projeleri hatırlanacak.