Üniversiteye girişte ilk kez uygulanacak ve 23-24 Haziran'da yapılacak 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) süresi içinde başvuru yapmayan adaylar için 4 Nisan'a kadar ek süre tanınmıştı. Geç başvuru süresinde yaklaşık 60 bin aday daha YKS için başvuru yaptı. Toplamda ise Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 2 milyon 381 bin 590 aday, Alan Yeterlilik Testleri'ne (AYT) 2 milyon 19 bin 664 aday, Yabancı Dil Testi'ne (YDT) ise 131 bin 448 aday başvurmuş oldu.
Her yıl milyonlarca genç üniversiteye yerleşebilmek için ter döküyor. Keşke üniverseteye yerleşmek yetse. Çünkü asıl zor olar kısım ondan sonra başlıyor. Birçok öğrenci evinden uzakta zor şartlarda okumak zornuda kalıyor. Barınma, ulaşım ve temel ihtiyaçlarını karşılamak konusunda ailesinden yeterince destek göremeyen gençler intiyaçlarını Kredi Yurtlar Kurumu'nun verdiği borçla karşılamaya çalışıyor ve borçlu olarak mezun oluyor.

Sadece ek sürede 60 bin kişi, toplamda da 4,5 milyon kişi üniversite sınavı için başvuru yapmış. Oysa ortada bambaşka bir tablo daha var. İşşizlik her yıl daha da artıyor. Türkiye'deki 3 milyonu aşkın işsizden 947 bini ise KYK borçlusu üniversite mezunu.

Geçtiğimiz günlerde CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, üniversite öğrencilerinin kredi borçlarının silinmesi ve bundan sonra da karşılıksız kredi verilmesi için kanun teklifi hazırlayıp TBMM'ye sundu. Gökdağ, yüz binlerce mezunun iş bulamadan bu kredileri geri ödemek zorunda kaldığını ve borç batağına düştüğünü belirterek, 'Krediler karşılıksız olmalıdır' dedi. Sosyal medyada da, 'Kredi borçları silinsin' kampanyası başlatıldı. Teklifin gerekçesinde, 'Her yıl üniversitelerimizden yüz binlerce öğrencimiz Kredi Yurtlar Kurumu'nca verilen katkı ve öğrenim kredisi borçlarıyla mezun olmaktadır. Öğrencilerin bu borçları, mezuniyetten 2 yıl sonra geri ödemeye başlamaları gerekmektedir. Kredi ödemelerini erteleme imkanı yok ise aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır' ifadelerine yer veriliyor.
Türkiye'deki 3 milyonunu aşkın işsizden 947 bininin üniversite mezunu olduğunun altını çizen Gökdağ, yüz bin kez haklı olarak 'Genç mezunların iş bulma sıkıntısına bir de devlete olan kredi borçları yük olmamalıdır. Bu nedenle bu krediler karşılıksız olmalıdır" diyor. Change.org'da da KYK borçlarının silinmesi için çok sayıda imza kampanyası başlatılmış durumda. Sosyal medyada örgütlenen gençler, #KykBorcumuzaÇözümİstiyoruz etiketinde taleplerini yazıyor. Twitter'da da 'İşadamlarının, futbol kulüplerinin milyonluk vergi borcunu silen devlet, bin bir zorlukla okuyan öğrencileri borçlandırıyor. Borçlar silinsin' mesajları paylaşılıyor.

Durum böyle iken, daha bir kaç gün önce dakikalar içinde anlaşarak, 'Katma Değer Vergisi (KDV) Yasası üzerinde son dakikada getirdikleri önergelerle milletvekilleri ve generallere yeni haklar tanıyan' sayın vekillerimizin aynı duyarlılığı iş bulmakta zorlanan borçlu üniversite mezunlarının bu önemli sorunu için de göstereceklerinden hiç şüphemiz yok!