Türkiye'de sadece iki kişide olan hipofosfatazya hastalığına yakalanan 'Hira' bebek için zaman daralıyor. Daha önce de diğer çocuğunu aynı hastalıktan kaybeden aile, hastalığın ilaç maliyetini karşılayamıyor. Henüz bir buçuk aylık yeğeni Hira için destek isteyen Fırat Bilici şöyle diyor:

'Hira ne yazık ki hipofosfatazya hastası ve bu hastalığa yakalanıp tedaviye başlamayan bebekler en fazla birkaç sene yaşayabiliyor. Bunu ne yazık ki çok acı bir deneyim ile öğrendik çünkü Hira'nın abisini de aynı hastalıktan kaybettik. İşte bu yüzden bir anne baba ikinci evlatlarını da göz göre göre toprağa vermesin diye bir şekilde desteğinizi istiyorum. Lütfen gerekli ilacın SGK ödeme listesine geri alınması için yetkilileri uyarınız.

Bir bebek daha

Hipofosfatazya nadir hastalıklar kategorisinde ve Hira'dan başka ilaca ulaşamayan bir bebek daha var. Hiçbirimiz içine doğacağımız aileyi seçemiyoruz. Hira varlıklı bir ailenin kızı olarak dünyaya gelmiş olsaydı önünde uzun bir yaşam onu bekliyor olacaktı. Abisiyle arada küçük kavgalara tutuşacaklardı, birlikte oyunlar oynayacaklardı. Oysa şimdi ilacına ulaşamazsa bir kaç sene sonra tıpkı abisi gibi onun da yaşamı sona erecek. Çünkü Hira'nın babası inşaat işçisi, annesi ise ev kadını. İşte bunu hazmedemiyorum. İnanın hiç kolay değil.

Büyüklüğümüzü göstermeliyiz

Türkiye büyük bir ülke. Büyük bir devlet. Sağlık Bakanlığı'nın evladını kaybetmiş bir ailenin ikinci evlatlarını da aynı hastalıktan göz göre göre kaybetmesine izin vermeyeceğini düşünmek istiyorum. Bu yüzden bu satırları okuyan herkesi imza vererek Hira için ses olmaya davet ediyorum. Hira doğacağı aileyi seçememiş olabilir ama bu yüzden ölmesini engellemek bizim elimizde. Gerekli ilacın SGK listesine tekrar alınması için lütfen sosyal medyada paylaşın ve böylece Sağlık Bakanlığına ulaşılmasına yardım edin. Üzüntümüzü hisseden ve yanımızda olan herkese kalpten teşekkürlerimle...'

Alzheimer riskini azaltıyor

Diş eti hastalığına neden olan bakterilerin beyne doğru ilerleyerek sinir hücrelerini tahrip ettiği ortaya çıktı. Diş Hekimi İlke Kardelen, tahribatın hafıza kaybı ve alzheimere yol açtığını belirterek, 'Ağız sağlığınızı koruyarak alzheimer olmaktan kurtulabilirsiniz' dedi.

Norveç'teki Bergen Üniversitesi'nde görevli Piotr Mydel, diş eti hastalığı ve alzheimer hastalığı arasındaki ilişkiyi ortaya koyan önemli bir araştırma yaptı. Mydel  ve meslektaşları Alzheimer'lı 53 kişiyi inceledi ve vakaların yüzde 96'sında diş eti hastalığı neden olan bakterilerin hafıza kaybı ve sonrasında gelişen alzheimer ile ilişkili olduğunu ortaya koydu.
Çalışmanın alzheimer hastalığı ile diş eti hastalığının arasında açık bir bağlantı olduğunu ilk defa keşfedilmesini sağladığını belirten Diş Hekimi İlke Kardelen, 'Araştırmacılar, diş eti hastalığının (diş eti iltihabı), bir kişinin Alzheimer'i geliştirip geliştirmemesinde belirleyici bir rol oynadığını belirledi. Bakteriler beyindeki sinir hücrelerini tahrip eden bir protein üretiyor, bu da hafıza kaybına ve nihayetinde Alzheimer'a yol açıyor' dedi.

Bebeğe zarar verir mi?

Dt. Pertev Kökdemir, kadın hastaların hamilelik döneminde diş hekimi korkusunun arttığını belirtirken günümüzün modern diş hekimliği olanakları ile artık her koşulda ağrısız diş tedavilerinin yapılabildiğini ve hastaların diş hekimi fobisinin giderek azaldığını dile getirdi. Hamileliğin özellikle ilk 3 aylık döneminde hormonal değişiklikler ağız florasının değişmesine sebep olur. Ayrıca bulantı sebebiyle oluşan kusmalar dişlerin asidik salgılarla temasını daha da arttırarak diş çürüklerinin oluşmasını artar.
Hatta bazı hamileler öğürme refleksi sebebiyle diş macunu ve fırçasından uzaklaşabilirler.
Diş etlerinde de bu değişliklerden ve kötü ağız hijyeninden etkilenerek 'Hamilelik Gingivitisi' denilen ödemli ve kanamalı rahatsızlıklar gözlenebilir. Sonuç olarak, hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı açısından acil müdahaleler gerekebilir.

HAFTANIN HABERİ

Çocuk Evi'nde açılış sevinci

Foça Belediyesi Çocuk Evi, yeni bir eğitim ve öğretim yılına daha 'Merhaba' dedi. Foça Belediyesi Çocuk Evi'nde kuruluştan günümüze, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün izinde, çağdaş ve bilimsel eğitim metotlarının uygulandığını ifade eden Dr. Sara Kefi, çocuk evine verdiği büyük destek için Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz'e teşekkür etti.