Uzmanlar uyarıyor: 'Fast food ve hormonlu gıdalardan uzak durun!'
Erken ergenlik dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek büyüyen bir problem. Modern hayatın getirdiği yeni sorun olarak görülen erken ergenlik ve başlıca nedeni olarak görülen beslenme bozuklukları son günlerde çok ele alınıyor. Uzmanlar özellikle çocuk ve gençlerin beslenmesinde doğal yollarla üretilmeyen sebze meyvenin yanında hormonla büyütülen hayvanların et ve yumurtalarının tüketiminde dikkatli olunması konusunda uyarıyor.

Yediklerimize hormon ekliyorlar

Dünyada son 15 yılda, ülkemizde de son 10 yılda dikkati çeken oranda artan erken ergenlik sorunları da beraberinde getiriyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Dereli Akdeniz, Beslenme ve Diyet Uzmanları; Özge Hacıarifoğlu ve Işkın Akçam 'Çocuklar ve gençlerde beslenme bozuklukları ve erken ergenlik' ile 'Hepimiz nasıl beslenmeliyiz' başlıklarında önemli uyarlarda bulundular. Büyüme hormonu eklenerek yetiştirilen meyveler (çilek vs) sebzeler (domates, brokoli vs), yine hormon (özellikle östrojen) eklenerek hızlı büyütülen tavuklar ve yumurtalar, etler ve sütler çocuklarda hormon uyarısına neden olarak erken ergenlik sürecini başlattığını söylediler. Fast food tarzı ve yapay endüstri ürünleri ile beslenme alışkanlıklarının obeziteye neden olarak vücut yağ oranını arttırmak koşuluyla erken ergenliğe neden olabildiğine belirten uzmanlar, ailelerin çocuklarını fast food gıdalardan uzak tutması gerektiğini özellikle vurguluyor.

Güzelbahçe'den güzellikler...

Son zamanlarda en faal ve hızlı çalışan bir Sivil Toplum Örgütü var...
Güzelbahçe Türk Kadınlar Birliği'nin çalışmaları dikkatimi çekiyor. Türk Kadınlar Birliği Güzelbahçe Şubesi yöneticileri ve üyeleri ile Ege Kadın Buluşmaları Platformu ve Bornova Belediyesi işbirliğinde hazırlanan  'Kentimizi Tanıyalım' projesi ile  Bornova kültür turuna da çıktılar. Amaç; İzmir'e göç ile gelen kadınların  kentle bütünleşmesini, kentlilik bilincinin oluşmasını sağlamak..
Sanıyorum; İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de benzer konularda önemli çalışmaları var. Kadınların yerel yönetimlerde yer almasını özendirmek teşvik etmek, Kadınların yaşadıkları kente karsı aidiyet duygusunun yaratılması sağlamak kadar güzel bir şey olamaz. Birkaç gün önce ise, Türk Kadınlar Birliği Güzelbahçe Şubesi Güzelbahçe Belediyesi işbirliğinde 'Köy köy toplumsal cinsiyet seminerleri' projesinin ilkini Çamlı köyünde gerçekleştirdi. Bu proje ile toplumsal cinsiyet rollerini köylü kentli demeden yıkmaya kararlı. Türk Kadınlar Birliği Başkanı H. Güldeniz Tokat, Seminerde belediyenin desteği ile katılımcılara  'çay servisi' gibi 'kadın işi' denilen görevlerin erkek arkadaşlar tarafından gerçekleştirilmesi gösterdi ki Güzelbahçe'de toplumsal cinsiyet rolleri kırılmaya başladı' diye konuştu.
Bu arada çalışmalarını takip eden ve Egelilere duyuran Haber Ekspres'e de teşekkür etti.

Urlalı kadınlar

Güzelbahçe'den sonra komşu ilçe Urla'ya da uğrayalım. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar'ın geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiği Torasan Mahallesi Semt Evi'ndeki kadınlara 'Kooperatifleşin' önerisinin ardından Semt Evi'nde eğitim çalışmalarına başlanıldı. Torasan Semt Evi'nde düzenlenen eğitim çalışmalarına katılan Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı eğitmeni Sema Kaya bölgedeki 20 kadına 'Kooperatifçilik İlkeleri, 1163 Sayılı Kanun Hakkında Bilgilendirme, Kooperatif ortaklarının hak-sorumluluk ve görevleri, kooperatifin şirketlerden farkları' konularında açıklamalarda bulundu.
Urla Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü'nce planlanan eğitim 3 saat sürdü.

Son gün bugün!

Gönüllü Platformu, Türkiye'de bir ilke imza atarak 5 Aralık 2017 Dünya Gönüllüler Günü'nde tüm vatandaşların katılımına açık 'Gönüllülük Projesi Yarışması'nı başlattı. Gönüllü Platformu'nun tüm gönüllülere, başka gönüllülerin hayatlarına yeni bir ufuk açma fırsatı verdiği para ödüllü yarışmanın son katılım tarihi 15 Şubat Perşembe günü. Gönüllü Platformu, hayata geçtiği 1 yıl 2 ay içerisinde 9 buçuk milyon kişiye tam 46 milyon kez ulaştı. Videolar 12 milyon kez izlenirken, 13 milyona yakın beğeni, yorum ve paylaşım aldı. Şu ana kadar Şanlıurfa'dan Gaziantep'e, Bursa'dan Van'a kadar Türkiye'nin dört bir bölgesinden gönüllülük videoları gönderildi.

HAFTANIN HABERİ

77 yaratıcı fikir geldi


Sosyal inovasyon platformu 'imece'nin 'kadınlar ve kız çocuklarının güçlenmesi' meselesi için açtığı ikinci destek programı ön-finalistleri belli oldu. Toplam 77 başvurunun içinden seçilen 10 takım, imece'nin mentorluğunda Nisan ayındaki jüri elemesine hazırlanacak. İstanbul'dan Diyarbakır'a, Muğla'dan ve Mardin'e kadar Türkiye'nin farklı illerinden 290 kişinin oluşturduğu 77 takım arasından sürdürülebilir bir iş modeline dönüştürmek üzere seçilen 10 projeden üçü, 120'şer bin liralık hibenin de sahibi olacak.