8 Ocak sabahı Kastamonu'ya gitmek üzere uçağa bindiğimizde amacımız gelen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için gerçekten değerli bir aktivite hazırlamaktı. Yakaladığımız bir fikirle sahip olup bazılarımızın bilmediği görmediği bir kültür hazinesini şehrimize getirmekti.
Fikrimizi paylaştığımız Kastamonu Valimiz Şehmuz Günaydın'ın desteği ve görüştüğümüz İlknur Bodur ( vekaleten il kültür turizm müdürü)'un yüreklendirmesi ile yola çıktık.
THY İzmir – İstanbul- Kastamonu rotasında kötü hava şartları nedeni ile epey sallanıp zorlukla İstanbul'a indikten sonra sorunsuz İstanbul-Kastamonu yolculuğunu bitirdik.
Ülkemin gittiğim her şehri için aynı duyguları taşıyorum. Ama geçirdiğimiz iki günde görüp yaşadıklarımızla muhteşem bir tarih ve doğaya gittiğimizin fakına vardım. Biz şapka müzesine gittiğimizi düşünürken kendimizi 7 bin yıllık bir müze-kentin içinde bulduk.

***

Yaklaşık 3 bin yıldır Batı Karadeniz Bölgesinin tarihsel başkenti Kastamonu- Prehistorik çağlardan günümüze hem arkeolojik hem de yaşayan etnografı değerleri ile antik çağda paphlagonia olarak bilinen merkezi olan Kastamonu, bu kültürün krallarına ait çok sayıda kaya mezarları, Roma döneminde bölge başkenti Pompeipolis, Türk İslam döneminden çoban oğulları, Çandaroğulları beylikleri ile Osmanlı döneminden kalma külliyeleri, vakıf eserleri bini aşkın konakları ve UNESCO Kültür Mirası geçici listesinde yer alan Mahmut Bey Camii ile ülkenin kendini korumuş ender illerinden biri olan Kastamonu aynı zamanda yaşayan özgün bir 19. yüzyıl Osmanlı kentidir de. Sınırları içinde iki milli park, milli parklar içinde oluşturulmuş Türkiye'nin en uzun trekking parkurlarına da sahip olan Kastamonu dört mevsimin güzelliğini bu parkurlarda yürüyüşçülere yaşatmakta. Karadeniz'e 170 km'lik sahil bandı, Ilgaz Dağı Milli Parkı ile Avrupa'nın koruması gerekli 100 sıcak noktasından biri olan ve Avrupa panpark ağ içerisi ile yer alan Küre Dağları, milli parkları doğal yaşlı ormanları nadir ekosistemleri, biyolojik çeşitlikleri, jeolojik oluşumları ile yalnızca Türkiye'nin değil dünya doğal ve kültürel mirasının önemli birer parçaları. Şehrin içinde restore edilmiş ve edilmekte olan muhteşem konaklar, ev kaya mezarları, arkeoloji müzesi, etnografya müzesi,
Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi, Cumhuriyet Müzesi, Şeyh Şaban-ı Veli Vakıf Müzesi, Livapaşa Konağı. Güzel tesisleri ile Ilgaz Dağı kayak merkezi buzlanmayan kar kalitesi ile muhteşem. Dağların üzerindeki akarsuların oluşturmuş olduğu derin vadi, kanyon rafting severler için harika.

***

Milli mücadele yıllarında ve öncesinde Çanakkale başta olmak üzere birçok savaşta en çok şehit veren milli mücadelenin kazanılmasında önemli bir etken olan İnebolu- Ankara lojistik hattında kağnı kollarını çeken Şerife bacılar, Halime çavuşlar, Necibe nineler ve 10 aralık 1919 tarihinde Anadolu'nun ilk kadınlar mitingini yapan kadınlarımız...
Mustafa Kemal Atatürk 1925 yılı 25 ağustos tarihinde Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde başlattığı 'Şapka ve kıyafet inkılabı' ile onurlandırılan Kastamonu. Ve tüm bu değerlerin kıymetini bilen tanıtmak için çırpınan Kastamonu Valisi Şehmuz Günaydın ve eşi Aysel hanım, bu sevginin karşılığını da aldıklarını görmek büyük mutluluk. İnşallah 8 Mart haftasında biz İzmirli kadınlar Atamızın verdiği bu onuru Şapka müzesinin değerli varlığını "Cumhuriyet kadınları şapkaları" teması ile yaşayacağız. Değerli valimiz ve eşinin katkıları ve katılımıyla.