Kaymakam Ali Açıkgöz, bu yıl 2 bin ton mahsul almayı beklediklerini kaydederek, "Burada kendine has farklı aroması bulunan bir nar yetişiyor. Hafif pembemsi, renkli ve iri taneli bir nar. Diğer hicaz narlarından çok farklı bir aromaya sahip" dedi. İnhisar ilçesi Sakarya Vadisi’nde yer alan ve mikroklima iklim sayesinde kendine has aromaya sahip olan deve dişi tatlı narın hasadına başlandı. Yaklaşık 2 bin 500 dekarlık alanda yetişen deve dişi tatlı narlar, ağaçlardan özenle toplanıp, aralarında İstanbul ve Ankara’nın bulunduğu farklı illerdeki içecek fabrikalarına gönderilirken, bir kısmı da iç piyasada satışa sunuluyor. Üreticilerden Ahmet Güler'in bahçesindeki hasada katılan İnhisar Kaymakamı Ali Açıkgöz, bu yıl yaklaşık 2 bin ton mahsul almayı beklediklerini söyledi.

Deve dişi

İlçedeki mikroklima iklimin deve dişi tatlı narına kendine has aroma kattığını belirten Kaymakam Açıkgöz, "İnhisar ilçesi, Bilecik'in nar yetişen tek ilçesi. Burası Orta Sakarya Vadisi'nde, Sakarya Nehri'nin etkisi ile ve çevredeki dağların oluşturduğu bir mikroklima iklim alanı içerisinde bulunan bir bölge. Burada kendine has farklı aroması bulunan bir nar yetişiyor. Hafif pembemsi, renkli ve iri taneli bir nar. Diğer hicaz narlarından çok farklı bir aromaya sahip. Bununla ilgili coğrafi işaret alma çalışmaları da devam ediyor. Taşköprü'nün sarımsağı neyse İnhisar narı da o şekilde sofralarda yerini alacak. Bu yıl yaklaşık 2 bin ton mahsul almayı bekliyoruz" dedi.

Festivali yapılamadı

Her yıl geleneksek olarak yapılan Nar Festivali'nin bu yıl pandemi nedeniyle yapılamadığını da kaydeden Açıkgöz, "İnhisar da her yıl Nar Festivali yapıyoruz. Sadece bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında festivalimizi erteledik. Burada yaptığımız festivalde çok büyük bir ilgi ile karşılaşıyoruz. Çünkü bizim narımız aroması ile çok farklı bir nar. Bu yönü ile herkesin tatmasını tavsiye ediyorum" dedi. Nar üreticilerinden Ahmet Güler ise yıllık yaklaşık 20 ton civarı satış yaptığını belirterek, "25-30 yıldır nar üreticiliği yapıyorum. 7 dönümlük bir arazim var. İçi nar ağaçları ile dolu. İstanbul, Ankara, Adapazarı gibi illere gönderiyoruz. Yurt dışından da talep oluyor. Organik üretim yapıyoruz. Hiçbir ilaç, zirai gübre kullanmıyoruz. Sadece hayvan gübresi kullanıyoruz. Bahçemiz ve narlarımız geçen yılki festivalde veriminden, bakımından ve organik olmasından dolayı ödül aldı" diye konuştu.