Büyük kısmı milli park olan, doğal güzellikleriyle ünlü turizm merkezi Marmaris'te, son yıllarda  Cennet Adası bölgesi ve Yalancıboğaz mevkisinde yapılaşmanın artması, mevcut marinaların büyütülmesi ve çekek yeri ile yat yanaşma yerlerinin oluşturulması, çevrecileri kaygılandırıyor. Sit alanı olan koruma altındaki bölgede marinaların yoğunluğu nedeniyle doğal dengenin bozulmaya başladığını savunan çevreciler, buna en önemli kanıt olarak karaya yakın noktalarda oluşan adacıkları gösteriyor.

Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin, yaptığı açıklamada, körfezdeki bütün sahil kesimlerini gezdiklerini, deniz dibinden fotoğraf ile görüntü çekimleriyle tespitler yaptıklarını söyledi.

 Yalancıboğaz mevkisinde kıyıya yakın yerlerde toprakların yüzeye vurmaya başladığını belirten Kutengin, "Sorduğumuz uzmanlar, bölgeye yapılan aşırı baskı nedeniyle deniz dibindeki toprağın dışarı çıktığını söyledi. Geçen geldiğimizde daha küçük adacıklar halindeydi. Son günlerde bu adacıklar büyüyerek daha geniş alanlar kaplamaya başladı. Bu görüntü çok kaygı verici" dedi.

 Marmaris Körfezi'nin yavaş yavaş yok olmaya başladığını iddia eden Kutengin,  çevreciler olarak bu olumsuzlukların önüne geçebilmek için mücadele verdiklerini kaydetti.

"Müdahale edilmesi gerekiyor"


Deniz kenarlarının yoğunluk nedeniyle kirletildiğini ifade eden Kutengin, temizledikleri yerlerin de kısa süre sonra yeniden eski haline döndüğünü dile getirdi. Kutengin, turizm bölgesi olan Marmaris'ten ekmek yiyen esnafından otelcisine kadar binlerce insanın doğa bittikten sonra nereye gidip ne yapacağını yetkililerin takdirine bıraktıklarını vurguladı.

Cennet Adası civarındaki yapılaşmayı inşaat aşamasından beri takip ettiklerine işaret eden Kutengin, şöyle konuştu:

"İlgili bakanlıklardan bunun sorgulamasını yaptık. Bildiğimiz kadarıyla hepsi ruhsatlı ve evrakları tam ancak Marmaris Körfezi kaç tane daha marinayı, çekek yerini kaldırır, bu ufacık körfez daha ne kadar ihlal edilir bilemiyoruz. İlgililerin bu duruma müdahale etmesi gerekiyor. Özellikle son 2 senede marinalar ve oteller nedeniyle körfezde yaşanan kirliliğin boyutunu herkes görüyor."

Bilim adamları uyardı

Marmaris Çevrecileri Derneği ile Muğla Sıtkı Koçman Ünivertesi Su Ürünleri Fakültesi işbirliğiyle Marmaris Körfezi'nde bir yıl süren bir araştırma gerçekleştirildi. Bir yıl süresince her ay gerçekleştirilen ve her seferinde 18 noktadan numuneler alınarak incelenen araştırma sonunda hazırlanan raporda, körfezin ekolojik dengesinin bozulmaya başlandığına dikkat çekildi.

Körfezdeki deniz trafiğinin kontrol altına alınması gerektiği bildirilen raporda, kıyı şeridi ve yakın alanlarda inşaatlar yapılması kısıtlanması, ek mendirek, yat limanı gibi denizde kirlilik yükünü artırabilecek tesisler yapılmaması, tur teknelerinin denetim altına alınmasının şart olduğu belirtildi.

Açık denizle küçük bir bağlantısı olan ve daha çok bir gölet izlenimi veren Marmaris Körfezi'nde biri Doğu Akdeniz'in en büyüğü olduğu belirtilen 3 marina ile 2 yat çekek yeri bulunuyor. Limana kayıtlı sayıları 4 bini bulan tekne, özellikle yaz aylarında körfezde yoğunluğa neden oluyor.