Güllük beldesindeki doğa harikası ve milyonlarca balığa ev sahipliği yapan Güllük Dalyanı kaçak avlanma nedeniyle SOS veriyor. Bürokratik işlemler ve bitmeyen yazışmalar nedeniyle kendi haline bırakılan dalyanın durumu içler acısı. İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde kontrol altında tutulmaya çalışılan ancak sağlıklı bir sonuç alınamayan bölgenin tek dalyanı, kefal, çipura, levrek ve yılan balıklarının doğal üreme yeri.

Güllük’ten az miktarda, çevre köylerden ve hatta çevre illerden ise bol miktarda kaçak avlama yapan vatandaşlar gece gündüz demeden oltalarla, ağlarla ve pinterlerle dalyanı bilinçsiz avcılık yaparak tüketiyor. Milas Köylere Hizmet Götürme Birliği ve S.S.Güllük Su Ürünleri Kooperatifi’nin mahkemelik olması nedeniyle sahipsiz kalan dalyanda usulsüzlükler tespit edilince bürokrasi devreye girdi.

KAÇAK BALIKSORUNU

S.S.Güllük Su Ürünleri Kooperatifi 9 yıl boyunca Güllük Dalyanı’nı işletti ancak her yıl vergide zarar gösterdi. 2003 yılında dalyanda kaçak havuzlar bulunduğu ihbarıyla harekete geçen yerel yetkililer, uyarılarda bulundu. Jandarma ve Tarım ekipleri dalyan içinde çok sayıda kaçak yavru balık havuzu olduğunu gördü.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının 26.02.2002 tarih ve 2660 sayılı yazıları ile doğadan yavru balık avcılığın yasaklanmış olmasına rağmen, S.S.Güllük Su Ürünleri Kooperatifi tarafından dalyanda doğadan yavru balık avcılığı yapıldığı yine Muğla İl Tarım Müdürlüğü ve Milas İlçe Tarım Müdürlüğü teknik elemanlarınca 02.06.2004 tarihinde Kooperatifin Ziraat Adası’nda bulunan balık üretim çiftliğinde Kooperatif ortağı ve Kooperatif Yönetim Kurulu üyelerine ait kafeslerde 20 bin adet doğadan yasa dışı bir biçimde yakalanmış çipura balığı tespit edildi.
Yine aynı yıl Mayıs ayında S.S.Güllük Su Ürünleri Kooperatifi kirası altındaki Dalyanda 27 Mayıs 2004 tarihinde yapılan denetim ve kontrollerde 7 kişi doğadan yavru balık avlarken yakalanmış ve bu kişilere idari para cezası uygulanmıştı.

İl Özel İdaresince kiraya verilen ve S.S.Güllük Su Ürünleri Kooperatifinin sorumluluk sahasında bulunan Güllük Dalyanının usulüne uygun işletilmediğinden kiralamanın iptali ile ilgili Muğla İl Tarım Müdürlüğü ve Muğla İl Özel İdaresine yazılar yazıldı.

80 BALIKÇI YERİNE 5 BALIKÇIYA PEŞKEŞ


Kooperatif üyelerinin tamamının faydalanması gerekirken, 80 civarında ortağı olmasına rağmen, Güllük Dalyanındaki balık avcılığının kooperatifin 4-5 üyesi tarafından yapıldığı diğer üyelere hiçbir şekilde dalyanda avcılık yaptırılmadığı tespit edildi.

S.S.Güllük Su Ürünleri Kooperatifi "Güllük Dalyanı Su Ürünleri Avcılığına İlişkin Teknik Şartname" deki maddeleri de ihlal ettiği belirlendi. Örneğin şartnamenin 3.maddesinde "Kiracı, avladığı su ürünlerinin cins ve miktarını günlük işleyip, aylık olarak İl Tarım Müdürlüğü ne bildirilecektir" denildiği halde bildirim yapılmamış yine aynı şartnamenin 4. maddesinde " Kiracı avladığı su ürünlerinin cins ve miktarını gösterir bir defter tutmaya mecbur olup Bakanlığımız temsilcilerinin talebi halinde gösterecektir" denildiği halde Kooperatif tarafından böyle bir defter hiçbir şekilde tutulmadığı ve dolayısıyla Kooperatifin, ne zaman ne miktarda hangi cinste balık avladığı bilinmiyor.
2004 yılında yapılmış olan kira kontratında gösterilen Güllük Dalyan ağzında bulunan 4 adet stok toprak havuzlarında kooperatif yönetimi tarafından yasalarca yasak olmasına rağmen doğa menşeili ve doğadan yakalandığı tespit edilen çeşitli ebat ve cinslerde balıkların, yetiştiricilik belgesi olmadan üretiminin yapıldığı tespit edildiği yine belgelenirken, bu balıklar mahkeme kararıyla müsadere edilerek Milas Mal Müdürlüğü nezaretinde satılmış ve geliri kamuya irat kaydedildi. Bu konu ile ilgili olarak ise kooperatife idari para cezası uygulandı.

ÜYELER DE KOOPERATİFİ İSTEMEDİ, KAYMAKAMLIĞA YÜRÜDÜ


Köylere Hizmet Götürme Birliği işletmede başarılı olunca ve kâra geçince Güllük Su Ürünleri Kooperatifi ortakları bile dalyanın yeniden kooperatif bünyesine geçeceği duyumuna tepki göstererek geçimini balık avcılığı yaparak sağlayan 30 kişi 17 Aralık 2009’da Milas Kaymakamlığına, dalyan işletmeciliğinin tekrar Kooperatife geçmesi duyumunu aldıkları ve bu konudan çok rahatsız oldukları, Kooperatifin geçmişte çok büyük yolsuzluklar yaptıkları, balık avcılığını 4-5 balıkçı ile sınırladıkları, kendilerinin kooperatif döneminde çok mağdur edildikleri ve Dalyan işletmesinin Köylere Hizmet Götürme Birliğinde devam etmesini ve Köylere Hizmet Götürme Birliğinin işletmeciliğinden memnun oldukları yönünde dilekçe verdi.

DALYANA DİSİPLİN GELDİ


Güllük Dalyanı, 8 Eylül 2008’de yeniden kiralama yapılana dek Milas Köylere Hizmet Götürme Birliğine devredildi. Köylere Hizmet Götürme Birliği yapmış olduğu iş ve işlemlerle dalyanda disiplini sağladı ve usulüne uygun işlettiğini belgeledi. Kooperatif ortaklarının Kaymakamlığa verdiği dilekçelerden de anlaşılacağı gibi geçimini balık avcılığı yaparak sağlayan kooperatif ortakları Köylere Hizmet Götürme Birliğinin dalyan işletmeciliğinden memnun olduklarını ifade ederlerken, Köylere Hizmet Götürme Birliği yaklaşık 15 ay içinde dalyan işletmeciliğinden kuzuluk kurmadan, yılan balığı avcılığı yapmadan ve balık yumurtası satışı yapmadan sadece amatör balıkçılardan alınan giriş ücreti ve voli avcılığından 108 bin 196,33.TL gelir elde ettiği belgelendi.

GÜLLÜK DALYANI MİLLİ SERVET


Güllük Körfezi’ndeki milyarlarca balığın üreme noktası olan dalyan, bilinçsiz işletme ve kaçak avcılık nedeniyle zor günler geçiriyor. Milli servet konumundaki dalyana çevre illerden gelen çok sayıda balıkçı da denetimsizlik nedeniyle yasa dışı avlanma yapıyor.
Bu kötü durumun düzeltilmesi için Muğla milletvekilleri, Muğla Valiliği ve Milas Kaymakamlığını dalyanda incelemelerde bulunması ve sorumluluk üstlenmesi gerekiyor.