Fethiye'de önceki gece başlayan yağmurla körfeze taşınan zeytinyağı atıkları ve çöpler deniz kirliliğine neden oldu. Çalış bölgesinde denizle birleşen Mut Deresi'nden çamurlu su akmasına alışkın olan Fethiyeliler, koyu siyah renkli ve kötü kokulu yağ tabakasını görünce büyük şok yaşadı. Zeytinyağı fabrikalarından bırakıldığı iddia edilen atıkları taşıyan kirli su, sabah saatlerinden itibaren körfeze akmaya başladı. Birkaç saat içinde deniz suyu iki renge bürünürken, öğle saatlerine doğru mavilik yok oldu. Siyaha bürünen denizden yayılan keskin zeytinyağı kokusu rüzgarın da etkisiyle Çalış bölgesini etkiledi. Kokunun neden kaynaklandığını anlamaya çalışan yerli ve yabancı tatilciler, Fethiye Belediyesi Zabıta Amirliği'nin telefonlarını kilitledi. Körfezdeki kirlilik ve yayılan kötü koku sonrası Fethiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü inceleme başlattı.

YAĞ BİTTİ, ÇÖP BAŞLADI

Yaklaşık 5 saat boyunca siyah renkte akan Mut Deresi, öğle saatlerine doğru tekrar çamur rengine dönerken, Çalış bölgesi sakinleri bu kez de çöp sürpriziyle karşılaştı. Mut Deresi'nin taşıdığı plastik şişe, naylon poşet ve evsel atıklar körfeze akmaya başladı. Körfeze akan tonlarca çöpü gören İngiliz turistler, Çalış Köprüsü'nde içler acısı manzarayı izledi.

'AYIP, YAZIK'


Bu görüntülerin Fethiye'ye yakışmadığını anlatan çevre sakinleri, yağ tabakası içinde canlıların da hayatta kalamayacağını kaydetti. Görüntüyü büyük bir ayıp olarak nitelendiren Özcan Korkmaz, 30 yıldır Çalış bölgesinde oturduğunu, ilk kez böyle bir manzarayla karşılaştığını aktardı. Kirliliğin zeytinyağı fabrikalarının atıklarını dereye bırakmasından kaynakladığını iddia eden Mustafa Barman ise önlem alınmasını istedi.

Fethiye'de yaşadığını belirten İngiliz Sue Scott, derede farklı bir renk olduğunu belirterek, kötü kokuyu hissettiğini söyledi. Sabah evden çıkarken kötü manzarayla karşılaştığını aktaran Hüsemattin Çet de, "Mut Deresi sabah saatlerinden itibaren koyu siyah renkte akıyordu. Yağmurlardan sonra çamur rengi akar. Ancak bu kez farklı bir renk ve üstelik koku var. Zeytinyağı atıklarının kokusunu bilenler ayırt edebilir. Buraya en yakın zeytinyağı fabrikası Esenköy'de. Yağmur suları buradaki atıkları getirmiş olabilir" dedi.

KUŞ CENNETİ YOK OLUR

Mut Deresi'nde balık tutarken önce siyah renkli su, ardından çöp sürpriziyle karşılaşan Hacı Aksoy da bu derenin önünde Kuş Cenneti olduğunu belirterek, "Burası yaz aylarında cıvıl cıvıl olan bir cennet adeta. Elimizden geldiğince biz de korumaya çalışıyoruz. Arka tarafta zaten kuş cenneti var. Kirlenmesini istemiyoruz" diye konuştu.

'BU BİR ÇEVRE KATLİAMI'


Fethiye'ye tatil için geldiğini belirten Özgür İncel ise gördüğü manzara karşısında büyük şok geçirdiğini anlattı. Dereden zeytinyağı aktığını aktaran İncel, bu görüntünün bir turizm kentine yakışmadığı söyledi.