Marmaris Körfezi'nde dalış yaparak araştırma gerçekleştiren çevreciler, sahile yakın noktalarda karşılaştıkları kirlilik nedeniyle şaşkınlık yaşadı.

Marmaris Çevreciler Derneği, sahil kesimlerinde devam eden inşaatlar ve yağan yağmurlarla gelen atıkların verdiği zararları tespit etmek amacıyla körfezde dalış yaptı. Yaz aylarında binlerce turistin denize girdiği Uzunyalı mevkisinde sahile yakın noktalarda adeta bir bataklığı andıran manzarayla karşılaşan çevreciler, duruma tepki gösterdi. Dalgıçların çektikleri fotoğraf ve görüntülerde deniz dibinin çamur tabakasıyla kaplandığı ve canlılığın yok olma noktasına geldiği gözlendi. 

Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Marmaris Körfezi'nde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile ortaklaşa 1,5 yıl süren bir çalışma yaptıklarını, hazırladıkları kirlilik raporunu ilgili kurumlara gönderdiklerini söyledi. Bu çalışmanın devamı niteliğinde son çalışmalarında ise erozyonun ve derelere bırakılan atıkların neden olduğu kirliliği araştırdıklarını belirten Kutengin, gördükleri manzaranın kendilerini çok üzdüğünü dile getirdi.

Azmaklardan gelen atıkların ve toprakların nasıl önlenmesi gerektiği konusunda bir proje hazırladıklarını ifade eden Kutengin, "Özellikle kıyı şeridindeki inşaatlardan denize ulaşan atıkları konusunda Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğüne bilgi verdik. Bu konuda bir otele cezai işlem uygulandı. Kesilen cezalara rağmen hala denize pis su akıntısı devam ediyor. Bu atıkları deniz dibindeki canlılığı öldürüyor ve Poseidon çayırlarının üzerini kaplıyor" dedi.

Marmaris Körfezi'ne büyük zarar verildiğini savunan Kutengin, "Bu sahil şeridinden sezon açılınca turistler denize girecek. Bataklık haline gelmiş bir sahilden turistlerin nasıl denize girebileceğini ilgililerin takdirine bırakıyoruz" diye konuştu.

Araştırma çalışmasına katılan dalgıçlardan Anıl Arıcan ise daha önce dalış yaptığı yerden çok defa denize girdiğini ancak bu kez çok farklı bir manzarayla karşılaştığına dikkati çekti. Deniz dibindeki canlılığın yok olduğuna işaret eden Arıcan, "Denizin dibinde kirlilik katmanı oluşmuş. Çok sayıda çimento torbası gibi atıklar var" dedi.