Bandırma’nın Ömerli Köyü yönüne giden gelen ve içinde Kuşcenneti’nin de olduğu Manyas Gölü’ne akan Eğridere ve Sığırcı derelerine karışan Karasulu Deresi’ne kimyasal atıkların dökülmesi çevre köylüleri isyan ettirdi.

Doğruca Köyü Muhtarı Yakup Mence çevrede bulunan AB Gıda’ya ait sanayi plastik boru aracılığıyla akıtılan kırmızı suyun döküldüğü derenin kan kırmızı renge boyandığını belirterek, şöyle dedi:

"Bunun kimyasal bir madde olduğunu düşünüyoruz. Burası Ömerli Köyü’nden gelen Karasulu Deresi. Bu dere, bazı sanayicilerimizin arıtma tesislerini çalıştırmamaları ve her gün kapasite arttırmaları nedeni ile kirleniyor. Bu gün bu dereden akan kırmızı renkteki atığın hangi türden olduğunu bilmiyoruz tahlil ettirmedik. Biz bu dereden hayvanlarımızı sulayıp aynı zamanda balık tutuyorduk. Balık avlamak bir yana hayvanlarımızı hayvanlarımıza ve ekili alanlarımızı da sulayamıyoruz. Kirlilik nedeni ile topraklarımız ölüyor. Çevreyi öldüren sanayicilerimiz ellerini vicdanlarına koysunlar."

Mence, deredeki kimyasal atıkların Manyas Kuş Cenneti’ndeki ağaç ve kuşlara da zarar verdiğini anlatırken, "Başka dünya yok. Elimizdeki mevcutları kimsenin kirletmeye hakkı yok. Sanayicilerimize karşı değiliz. Çevreye duyarlı olurlarsa bizden sonraki çocuklarımıza temiz bir çevre bırakırız. Böyle devam ederse göllerimiz gibi yeraltı sularımız da kirlenir. Zaman gelir yeraltı sularından içecek su bulamayız, bu çevreyi kirletmesinler" dedi.

Muhtar Mence, durumu jandarmaya ve Doğal Hayatı Koruma Derneği yetkililerine haber verdiklerini ve önlem alınmasını istediklerini bildirdi. (Radikal)