İzmir Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Daire Başkanlığı’nın düzenlediği Çiğli Tramvayı Yapım İhalesi sonuçlandı.
En avantajlı teklifi veren Nurol İnş. Tic. A.Ş. firması ihaleyi kazandı. 10 gün içinde itiraz olmaması durumunda, firma sözleşme imzalamaya davet edilecek.
5 Kasım’da, İZSU Genel Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen ve Büyükşehir Belediyesi internet sitesinden canlı yayınlanan ihalede, ön yeterlilik alan 17 firmadan 6’sı teklif vermişti.
İhale Komisyonu’nun değerlendirmesi sonucu; 414 milyon 182 bin 814 TL ile en avantajlı teklifi veren Nurol İnş. Tic. A.Ş. ihaleyi kazanan firma oldu. İkinci en iyi teklifi ise 439 milyon 600 bin TL ile Yapı Merkezi İnş. ve San. A.Ş. firması verdi.

Süreç nasıl işleyecek?

İsteklilere, kesinleşen ihale kararı bildirildi.
Kararın tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde itiraz olmaması durumunda ve ön mali kontrol incelemesi tamamlandıktan sonra, Nurol firması, sözleşme imzalamaya davet edilecek. Bu firma ile sözleşme yapılamaması halinde ikinci en iyi teklifi veren Yapı Merkezi firmasına davet gönderilecek.

İki yılda hazır olacak

Çiğli Tramvay hattı inşa çalışmalarının yılbaşından önce başlaması ve iki yılda tamamlanması öngörülüyor. Karşıyaka Tramvayı’nın devamı niteliğindeki Çiğli Tramvayı, 11 kilometre uzunluğunda olacak ve 14 istasyondan oluşacak. Karşıyaka Çevreyolu İstasyonu’ndan başlayacak hat, bağlantı köprüsü ile Çiğli İstasyonaltı Mahallesi’ne bağlanacak.

‘Hayatından memnun değil!’

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2021 Yılı Bütçesi üzerine konuştu.
Sındır, bu ülkede yaşayan genç nüfusun mutlu bir hayat sürmesi gerekliliğinin altını çizerek Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu’na gençlerin gelecek kaygılarını, işsizlik problemlerini ve umutsuz olduklarını hatırlattı.
Gençlerin, başta işsizlik olmak üzere ülkede yaşanan tüm olumsuzluklar nedeniyle yurtdışına gitmek istediklerini belirten Sındır; ‘Gelecekte iş bulabilecek miyim? Mutlu, huzurlu ve ekonomik sıkıntısız bir yaşama sahip olabilecek miyim? Kendi ülkemde onurlu ve mutlu bir yaşama sahip olabilecek miyim?’ diye soruyor, bu soruların yanıtını hepimiz gayet iyi biliyoruz. Yoksa ‘Bu ülkede yaşanmaz, yurt dışına kaçayım.’ derdine mi düşmüş’ diyerek gençlerin duyduğu endişeleri dile getirdi.
Resmi rakamlara göre ülkede genç işsizlik oranın yüzde 25,7 olduğunu söyleyen Sındır; ‘Genişletilmiş işsizlik oranı bunun çok daha üzerinde- Üniversiteli işsizlik oranı yüzde 20'nin üzerinde. Her üç gençten 1'i ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor; boşta’ dedi.

Çin’de kamyonlarını üretecek

Alman Daimler AG ve Çinli ticari araç ortağı Beiqi Foton Motor Co, Çin’de ilk kez Mercedes-Benz markalı Actros ağır kamyonları üretmek için 2,75 milyar yuan (415,32 milyon dolar) yatırım yapmayı planlıyor. Ortaklar, girişimin web sitesinde yayınlanan inşaat belgesine göre, her iki şirketin ortak girişimi olan Beijing Foton Daimler Automotive’deki (BFDA) fabrikaları yenilemeyi ve fabrikaya yılda 50 bin Actros kamyon kapasitesi verecek bir üretim hattı eklemeyi planlıyor.
Reuters’a bilgi veren bir kaynak, şirketlerin gelecek yıl yenilenmeye başlamayı planladığını söyledi.

Satışın yarısını yabancı markalar yaptı

Bu yılın “Çifte 11” alışveriş festivalinde Alibaba Grubu'na bağlı Tmall.com adlı e-alışveriş platformu aracılığıyla gerçekleştirilen toplam satış miktarı 498 milyar 200 milyon yuana (75 milyar 427 milyon dolar) ulaştı, ithal ürünlerin satışı geçen yıla göre yüzde 47 arttı.
Artık küresel çaptaki bir tüketim şenliği haline gelen “Çifte 11”in başarısında dünyadaki ekonomik varlıkların ortak katılımının büyük katkısı oldu.
Singapur’daki online haber paneli www.yan.sg’nin müdürü Xu Zhenyi, “Çifte 11” alışveriş festivalinin Güneydoğu Asya bölgesindeki e-ticarete ilham verdiğini ve salgının etkisi altında çok sayıda insanın tüketim alışkanlığını değiştirdiğini, daha çok online alışverişi seçtiğini, bunun e-ticarete daha fazla fırsat verdiğini söyledi.

Özkaynaklarıyla bir çalışmayı daha tamamladı

Efes Selçuk Belediyesi, Havutçulu mahallesine bağlı Dervent Mevki’ndeki yol çalışmasını özkaynaklarıyla tamamladı.
Havutçulu mahallesi Dervent Mevki’nde uzun yıllardır yapılması talep edilen 1600 metrekarelik arazi yolunun demir yolu alt geçidi menfezi ile birleştiği noktada kış aylarında yağışlar sebebiyle çiftçiler tarlalarına ulaşmakta sıkıntı yaşıyorlardı.  
Tarımsal verimliliği olumsuz etkileyen durum tamamlanan yol çalışması ile ortadan kaldırıldı.
Ayrıca yolda gerek borulama, gerekse şarampoller düzeltilerek yağmur suyunun da menfezde toplanmayacak şekilde dereye akmasını da sağlandı.

Depremzede çifte büyük annesinin evini açtı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in çağrısıyla başlayan "Bir Kira Bir Yuva" kampanyası ev sahibi Pınar Özbek ile depremzede Gülistan ve Suat Köroğlu çiftini bir araya geldi.
Hayatını kaybeden anneannesinin evini deprem mağduru aileye açan Pınar Özbek, “Sadece anılarımızı yaşatacağımıza başka birileri burada yeni anılar oluştursun istedik” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin depremden etkilenen İzmirliler ve onlara destek olmak isteyenleri bir araya getirdiği "Bir Kira Bir Yuva" kampanyası sürüyor. Kampanya kapsamında kira desteği tutarı 36 milyona yaklaşırken depremzedelere kapılarını açmak için bildirilen daire sayısı da 204'e ulaştı. Depremzede Gülistan ve Suat Köroğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin aracılığıyla Pınar Özbek’in Alsancak’taki evine bir yıllık süre için yerleşti.
Gönüllü ailenin evinin depreme dayanıklı olup olmadığını önceden kontrol eden Büyükşehir ekipleri, evin tapusunu ve depremzedenin hasar raporunu da değerlendirdi. Büyükşehir ekipleri, hazırlanan taahhütnameyi iki tarafa da imzalatarak hayırlı olmasını diledi.

DİP EKSPRES

Mesailerine çok hızlı başladı

Depreme Karşı Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi ve Deprem Zararlarının En Aza İndirilmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nun CHP’li üyeleri, İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç ile CHP Parti Meclisi Üyesi ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, mesailerine çok hızlı bir şekilde başladı.
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, “İzmir Depremi Ortak Akıl Buluşması” isimli Deprem Çalıştayı’na katıldı
Manavkuyu ve Mansuroğlu mahalle muhtarlarına geçmiş olsun ziyaretinde bulundu, mahalle sakinlerinin ihtiyaçları konusunda bilgi alıp yetkililere iletti
Çok sayıda vatandaşımızın hayatını kaybettiği Rıza Bey Apartmanı’nın temelinde incelemelerde bulundu, apartmanın yanındaki kafenin işletmecilerine de teşekkür ziyareti gerçekleştirdi.

‘Hazine miktar fazlalıkları kaldırılmalıdır!’

İzmir depremi, kentsel dönüşümün önemini bir kez daha ön plana çıkarttı. Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm alanlarından birini sınırlarında barındıran Gaziemir’de dönüşüm 8 yıldır “ekonomik kriz” engeline takılırken, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, bölgede yaşanacak başka bir soruna dikkat çekti.
Başkan Arda, kentsel dönüşüm alanlarında sıkıntılara yol açabilecek hazine miktar fazlalıkları şerhlerinin tapu kayıtlarından kaldırılarak vatandaşlarının mülkiyet sorununun çözülmesi için adım atılması gerektiğini söyledi.

Yakaköy’deki Doğal Tarım Çiftliği

Bornova Belediyesi’nin ilçenin eski köy yerleşimlerinden Yaka Mahallesi’ndeki 20 dönümlük atıl arazide iki yıl önce kurduğu Doğal Tarım Çiftliği, doğal tarım gönüllülerin merkezi haline dönüştü.
İzmir’deki gıda topluluklarının temsilcileri, pek çok türde doğal ürünün yetiştirildiği alanda bir araya geldi. Gönüllüler, doğal yöntemlerle üretilen ürünlerin insan sağlığı açısından çok önemli olduğuna dikkat çekti.