İzmir'deki başkonsolosluğunu kapatan Çin için, hâlâ 'Çin... Çin!' diye tutturanlara bir yorum vereyim. Yani benim görüşüm değil, kendilerinin söylemleri. Söyledikleri şu:
Çin, dünya ekonomisinin başlıca dengeleyici faktörü konumunda!
Xinhua Haber Ajansı'nın yorumuna göre, Çin ekonomisinin sürekli büyümesini koruyor olması dünya için güven verici olup; küresel büyüme için başlıca dengeleyici olarak olumlu bir rol oynamaktadır. Son göstergeler dünyanın ikinci büyük ekonomisinin 2019'un ilk üç aylık döneminde de, tıpkı 2018'in son üç aylık döneminde olduğu gibi yüzde 6,4 büyüdüğünü göstermekte olup; IMF'nin daha önce açıkladığı iyimser projeksiyonu yansıtmış.
Öte yandan IMF 2019 yılı küresel büyüme tahminini geçen hafta yüzde 0,2 düşürürken, Çin için revize ettiği projeksiyonu da yüzde 6,3'lük Ocak ayı tahminini yüzde 0,1 artırmıştı. IMF'nin Asya Pasifik Dairesi Direktörü Changyong Rhee'nin dediği üzere, Çin'in bu yıl küresel büyümenin yüzde 30'undan fazlasını tek başına sırtlaması bekleniyor. IMF'nin öngörüleri Çin'in, ekonomisinin yeni itici güçlerini geliştirme yolundaki başarılı çabalarına dayalı olup son veriler yakından ve dikkatle incelendiğinde daha da iyi anlaşılabilir. İlk iki ay içinde gözlemlenen görece zayıf bir sanayi üretimi bir güç kaybı olduğuna ilişkin bir takım kaygıları tetiklemişti. Ancak imalat sektöründeki gelişme Mart ayında, iniş trendini yukarı doğru sıçrattı. Ülkenin sanayi üretimi Temmuz 2014'ten bu yana rekor bir seviyeye çıktı. Çin ekonomik büyümesinin en önemli itici gücü olan tüketim de önceki iki aya kıyasla büyüme hızını artırarak ilk üç aylık ekonomik büyümeye yüzde 65,1 oranında katkıda bulundu. İnternet perakende satışları ve kırsal bölgelerde tüketim sağlam durdu. Gelecek aylarda yürürlüğe girecek olan vergi indirimleri de dikkate alındığında tüketim potansiyelinin gerçeğe dönüşeceği düşünülebilir. Vergi kesintileri ayrıca özel ve ufak iş yerlerine ek bir güç sağlayacaktır. Buna, Çin Yıllık Danışma ve Yasama Toplantısı esnasında açıklanan önlemlerden örneğin şirketlerce ödenen sosyal güvenlik kesintilerinin azaltılması da eklendiğinde iş yerlerine güç verilmiş olacak. Bir dolu uyarıcı önlemler almak ve göz kamaştırıcı ekonomik büyüme başarmak çok çekici olmakla birlikte, vergi ve harç kesintileri gibi önlemler daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir toparlanma süreci sağlayacaktır.
Çin Hükümeti'nin yılın bütünü için yüzde 6 ila 6,5 arası bir büyüme hedefine yöneldiği dikkate alındığında Çin ekonomisinin kısa vadede çok keskin bir sıçrama yapmasını beklemek gerçekçi değildir. Bunun yerine, geliştirilmiş bir ekonomik yapının küresel yavaşlama ortamında sürekli bir büyüme üreteceği düşünülmelidir. Çin'in doğru yolda olması dünyayı rahatlatabilir.

Kendimize bakalım....

Ben özetini yapayım: Çin İMF ile bağlantısını kesinlikle kesmiyor, onların uyarılarını dikkate alıyor.
Çin'in ekonomik büyümesi üretime bağlı ve abartıldığı kadar değil. Çin halkı özellikle yoksullar ayaklarını yorgana göre uzatıyorlar. Çoğunluk şatafattan uzak...
Çinliler program dahilinde çalışmayı biliyorlar, bir zamanların Demirperde ülkeleri gibi sadece talimatlara itaat etmeyi biliyorlar. Menfaatleri gereği hiç kimse ile bağlantılarını kesmiyorlar, özellikle ikili anlaşmalara çok önem veriyorlar. Sonuç olarak her zaman söylediklerimizi tekrarlayayım, bizde üretim yapmadan sonuca gidilmez....
Daime temkinli olmak her zaman yarar ve fayda getirir. Büyük konuşmakla büyük olunmaz...
Özellikle 'Burası çok önemli' diyerek, kimsenin anlamayacağı şekilde konuşup alkış toplamakla da.
Marifetli olmak, sıkıntıları en az hasarla atlatmak...

Afrika'yı unutmayın

Afrika'da iş yapma olanaklarının ve ihracat için yol haritalarının sunulduğu Afrika'da Yatırım ve İhracat Zirvesi, Ortak Akıl İş Platformu ve Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) ortaklığında gerçekleştirildi. Ortak Akıl İş Platformu Başkanı Dr. Yılmaz Sönmez, zirvede yaptığı konuşmada, Afrika'nın parlayan bir yıldız olduğunu vurgulayarak 'oralarda güvenlik sorunları var denilerek oradan uzak tutan yaklaşıma son verilmesi' gerektiğinin altını çizdi.
'Kısır döngü içinde ve birbirimizle rekabet ederek her geçen gün birbirimizi aşağı doğru çekiyoruz.
Afrika 1 milyar 200 milyon insan demek ve nüfusunun yüzde 60'ı 25 yaş ve altından oluşuyor. Bir trilyon 200 milyon Dolar ticari hacmi, 550 milyar ithalatı var. Dolayısıyla iyi bir pazar ve dünyanın ekonomik göstergeleri gelecek beş yıl içinde Afrika'nın büyüme ortalamasının yüzde 5 olacağını gösteriyor' diyen Sönmez, Afrika'nın parlayan yıldız olacağını belirterek 'Bir dönem Rusya'ya bavulla ticaret yaptık, gerekirse bugün bu ülkelere bavulla ticaret yapmamız lazım. Bu sabır gerektirir, sürdürülebilirlik gerektirir, doğru zamanlama ve bağlantılar gerektirir' dedi.

DİP EKSPRES

Düşük faizli 20 yıl kredi istiyorlar!

Türk Amerikan İş Adamları Derneği Başkanı Ali Osman Akat, 'İmalatta güçlüyüz, uluslararası vizyonumuz var ama bugün Amerika pazarından aldığımız pay binde 5 civarında. Biz niye bunu beş-10 misli artırmayalım? Aynı şekilde bu Afrika için de geçerli' diyerek zorlukları fırsata çevirmenin yollarının bulunması gerektiğini vurguladı. 'Biz yatırıma gelmek isteriz ama bize Amerika'nın teklifi gibi arsa, bina, vergi, muafiyetleri veriyor musunuz?' diye soran Ali Osman Akat, "düşük faizli 20 yıl kredi olanakları verilmesini istiyoruz' dedi.