Lafı uzatmadan hemen haberin özetini vereyim:

‘Urumçi-Mersin seferini yapan tren Çin’den yola çıktı!’

Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’den yola çıkan Çin-Avrupa treni Mersin Limanı’na gelmek üzere yola çıktı. 

Bahar Bayramı’ndan sonra Türkiye’ye gelecek olan ilk tren seferi, Xinjiang’ın çeşitli yörelerinden temin edilen cevizleri, Avrupa’ya ulaştırmak üzere Mersin Limanı’na gelecek. 

Tren, kuzeybatı Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’deki Urumçi Çin-Avrupa Demiryolu Ekspres Merkezi’nden perşembe günü yola çıktı.

 Yerel bir işletme müdürü Liu Gang, ‘Bahar Şenliği öncesinde güney Xinjiang’dan cevizleri tedarik edildi ancak yeni koronavirüs nedeniyle göndermeyi geciktirdik. Çok büyük talep var ve bu talebi karşılayabilecek durumdayız, seferlerimizi sürdüreceğiz’dedi.

Bir diğer yerel yönetici Mao Leiming ise yeni koronavirüs hastalığının (COVID-19) ortaya çıkmasının ardından demiryolu yetkililerinin ulaşımı sağlıklı bir şekilde sürdürmek için demiryolu ağı boyunca tüm yerel kurum ve şirketlerle bağlantı kurduklarını ve gümrük yetkilileriyle görüştüklerini söyledi.

Canavar ruhlular!

Şimdi bu haberi bir yana bırakıp başka yöne bakalım...

Televizyon haberlerinde izledim:

Ukrayna vatandaşlarını Çin’den özel uçakla getirmiş...

Bunları bir hastanede karantinaya almaya götüren otobüslerin önüne çıkan yüzlerce kişi ‘Kente sizi sokmayız!’ diyerek yaktı...

Dikkatinizi çekerim;

Ölüm korkusu, ya da hastalığın yayılması endişesini yaşayan Ukraynalılar kendi vatandaşlarını yakmaya kalkıştılar.

Onlarda bizim gibi ‘şehitlik’ mertebesi olmadığı, ya da ‘Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için’ gibi birlik ve beraberlik olmadığını da görüyoruz.

Ama bizim Reis gitti, bunlara askeri yardım için büyük para hediye etti.

Kendi vatandaşını yakmaya çalışanların yarın onları Ruslara karşı korumaya çalışan, destekleyen bize, ya da orada bulunan Türk vatandaşlarına, Almanların dazlakları gibi bir şey yapmayacaklarını nasıl bilebiliriz,

Ya da tedbir alabiliriz.

Ama biz önce şu Çin’den gelen tren ile ilgili nasıl tedbir alacağımızı da düşünmemiz gerekiyor.

Bergama’nın vizyon projeleri 

Üç bin yıllık tarihi ve kültürel değerleri ile bir dünya markası olan Bergama’yı ziyareti sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yapılan sunumda Belediye Başkanı Hakan Koştu, vizyon projelerini özetle şöyle dillendirdi:

‘Bergama’nın ortasında kalan stadyumun kaldırılıp yerine Millet Bahçesi yapılması, Selinos Deresi’nin ıslah edilip, dere etrafına yapılacak olan turistik tesislerle tarihi bölgenin ayağa kaldırılması,çevre yolunun merkez dışına alınıp şehir içi trafiğin rahatlatılması ve yolların asfaltla kaplanıp, doğalgazın bütün Bergama’ya dağıtımının süratle gerçekleştirilmesi...’

Hepsi güzel ama şunu anımsatayım:

Dogalgaz demek masraf demektir...

İkincisi; özellikle iki yıldır öylesine el yakıyor ki, başta İstanbul olmak üzere birçok kent merkezinde, millet ödeme yapamadığı için vanaları kapatıyor ve eskiye yani sobaya dönüyor!

Bornova’da ‘Pazar Ekonomisi’

Özkanlar Yeni Bornova Pazarı, İkinci El Araç Pazarı ve İnönü Mahallesi Pazarı’nın ardından dördüncü pazaryerini Atatürk Mahallesi’nde hizmete açan Bornova Belediyesi, ayda 16 milyon liralık ‘Pazar Ekonomisi’ yarattı. 

Önümüzdeki günlerde açılacak olan Antika Pazarı, Kadın Emeği Pazarı ve Bit Pazarı’yla bu hacmin daha da katlanacağını ifade eden Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, ‘Pazarlar ekonominin nabzı tutulduğu çok önemli yerlerdir. Vatandaşlarımız, alışverişlerinin yüzde 72’sini pazarlardan yapıyor, daha uygun fiyatlı ve daha taze ürünlere ulaşıyor. Konsept pazaryerlerimiz ise İzmir’in her yerinden insanı Bornova’ya çekiyor. Lokantalar, taksiler, dolmuşlar, bakkallar yani ekonominin her bileşeni bu hareketten nasibini alıyor. ‘Bornova’yı büyütmeye geliyoruz’ demiştik, büyütmek için de çalışıyoruz” dedi.

Üç mahalleye daha

2019 yılı sonu ile 2020 yılı Şubat ayı itibariyle Özkanlar Yeni Bornova Pazarı, aynı alandaki İkinci El Araç Pazarı, İnönü ve Atatürk Mahallesi Pazaryerlerini hizmete açan Bornova Belediyesi, bu yıl içinde içerisinde 3 yeni pazar yeri daha yapmayı planlıyor. 

Bunlar; Projesi hazırlanan ve içerisinde düğün salonunun da bulunacağı Naldöken Pazaryeri ile Kandere ve Kızılay Mahallesi’nde hizmet verecek butik tarzdaki pazar yerleri.

Sektörel pazar yerleri

Bu üç pazar yerinin yanı sıra farklı sektörler için de pazarlar açılacak. İkinci El Araç Pazarı’nın ardından Özkanlar Yeni Bornova Pazarı’nın olduğu yerde önümüzdeki günlerde Üretici Kadın Pazarı ve Antika Pazarı açılacak. 

Çevre yolunun Forum Bornova Viyadükleri altında ise Bit Pazarı kurulması planlanıyor.

Ödemiş Ayakkabı Festivali başladı

Ödemişli esnafların katılımıyla herkese ve her cebe uygun kaliteli ayakkabıların indirimli fiyatlarla vatandaşların beğenisine sunulduğu Ödemiş Ayakkabı Festivali törenle başladı.

Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Ayakkabıcılar Odası işbirliğiyle düzenlenen Ödemiş Ayakkabı Festivali başladı. 29 Şubat akşamına kadar Hükümet Meydanı’nda devam edecek.

Ödemiş Belediye Bandosu’nun ‘Ayağında kundura’ adlı parçayı çalarak nostalji yaşattığı açılışta Türkiye Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Ahmet Aydan, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’e esnaflara verdiği destek için plaket takdim etti.

İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, esnafların dev firmalarla rekabet konusunda en büyük avantajının samimiyet ve yakın ilgi olduğunu belirterek, sabahın ilk ışıklarından gece yarısına kadar halkın hizmetinde olan esnafların sanal ortamdaki alışverişe uygun şekilde altyapı oluşturmasının önemine vurgu yaptı. 

Mutlu, Ödemiş’te ilk kez düzenlenen Ayakkabı Festivali’nin de esnaflara verilen desteğin ve önemin bir göstergesi olduğunu hatırlattı.

Ödemiş Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mustafa Köksoy, ayakkabı festivali düzenlenmesi konusunda görüş alışverişinde bulunduktan sonra hemen destek sunan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’e ve ilgililere teşekkür etti.

‘Yabancıların eline geçiyor!’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Bedri Serter, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Bankacılık Kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin konuşma yaparak sert uyarılarda bulundu. İşsizlikten adalete kadar birçok soruna değinen Serter, Hükümetin Türkiye’nin topraklarını, arazilerini ve kaynaklarını yabancılara teslim ettiğini söyledi.  

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkelerine dikkat çeken Serter, “Mustafa Kemal Atatürk, 1922 yılında mecliste yaptığı konuşmada ‘Bugünkü uğraşımızın amacı tam bağımsızlıktır. Tam bağımsızlık ise, ancak mali bağımsızlık ile gerçekleşir’ demiş. Biz bugün burada, bırakın mali bağımsızlığı, tek adam düzeninin, Cumhuriyet kurulduğundan bu yana kurulan mali düzeni ortadan kaldırması için meclisin aracı yapıldığını maalesef acı bir gerçek olarak gözlemliyoruz” dedi.

İktisat Kongresi vurgusu

Türkiye’de 21 adet yabancı sermayeli banka varken kamu bankalarının sayısının üç olduğunun altını çizen Serter, “İzmir İktisat Kongresi’nde Atatürk’ün önderliğinde alınan kararı tekrar ediyorum, burasını yabancıların sermayesine mahkûm esir ülkesi yaptırmayız. Ülkenin sermayesini yabancılara teslim ediyorsunuz, yabancı bankaların çiftçilere ipotekli sağladığı kredilerle de topraklarımız, arazilerimiz yabancıların eline geçiyor. Ne BDDK, ne Merkez Bankası ne de Bankalar Birliği bıraktınız memlekette. Her şeyi Varlık Fonu’na teslim ederek tek adam düzenine kamyon kamyon odun taşıdınız” diye konuştu.

İnşası tekrar başladı

Çin'de yeni korona virüsü salgınıyla mücadele sürerken, Çin-Rusya Doğu Doğalgaz Hattı'nın inşası çalışmalarına dün yeniden başlandığı bildirildi.

Çalışmalarda salgınla mücadele tedbirlerinin dikkate alındığı, tüm işçilerin maske taktığı, isimlerinin kaydedildiği ve vücut ısılarının ölçüldüğü belirtildi.

Projenin Çin tarafının yetkililerinden Cai Deyu, basına verdiği demeçte, projeye Çin'in farklı bölgelerinden 6 binden fazla personelin katıldığına dikkat çekerek, salgın döneminde malzeme tedariki ve personelin ulaşımı gibi konularda karşılaşılan zorlukların üstesinden gelindiğini söyledi.

Çığır açmaya hazırlanıyor

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Ayvalık Belediyesi öncülüğünde temelleri atılan “S.S. Ayvalık Üretim ve Pazarlama Kooperatifi” kuruluş işlemlerini tamamlayarak resmiyet kazandı.

İlçenin en önemli ekonomik değerleri zeytinyağı, zeytin ve zeytinyağlı sabun olmak üzere geniş bir alanda üretime hazırlanan kooperatif; bamya, tıbbi aromatik bitkiler, süs bitkileri yetiştiriciliği ve diğer tarımsal ürünleri üretmeyi de hedefliyor.

Tarımsal üretim alanında yeni iş kollarını da beraberinde getirmesi amaçlanan kooperatif sayesinde; ilçe ekonomisine yeni istihdam alanlarının da oluşturulması amaçlanırken, üretilen ürünlerin ambalajlanması ile satış ve pazarlama etaplarında da çok ciddi bir ekonomik kazancın sağlanmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Özelikle kadın ve genç işsiz nüfusu odağına alan S.S. Ayvalık Üretim ve Pazarlama Kooperatifi pek çok alanda çalışmalar yürüteceğini vurgulayan Belediye Başkanı Mesut Ergin, kooperatiflerin gücüne inandığını bu nedenle ortak bir çatı altında dayanışma ile pek çok şeyin başarılabileceğini belirtti.

‘6 gün değil 365 gün yapmanız lazım’

Türkiye’nin 81 ilinde başlayan gıda denetimlerinin altı gün ile sınırlandırılarak yapılmasını eleştiren CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye “Yılın 365 günü yapmanız gereken denetimi altı gün ile sınırlamak nasıl bir anlayış? Üstelik bunu duyurarak suç işleyenlere ‘ürünleri saklayın’ diyorsunuz, yapılan iş toptan yanlış bir uygulama” diyerek tepki gösterdi. 

Benzer cümleler

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Bursa Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Topluluğu tarafından ilk kez düzenlenen Tekstil Zirvesi (TEXSUM’20) Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde başladı.

Programın açılış konuşmasını yapan, BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, “Üniversitemiz, bilim ve teknoloji anlamında son zamanlarda ciddi atılımlar yaptı. Özellikle ülkemizin prestij projelerinden biri olduğunu düşündüğüm TÜBİTAK tarafından başlatılan Sanayi Doktora Programı’nı çok önemsiyoruz. Üniversite olarak da bu programın içerisinde mümkün olan en yüksek seviyede yer almak adına gayret gösteriyoruz” dedi.

‘Tekstil sektörü önemini yitirmedi’

Oturumda konuşan UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, tekstil sektörünün önemini yitirmediğini, aksine ülkemizde ve dünyada gelişerek, çeşitlenerek ve evrilerek devam ettiğini vurguladı. 

Engin şunları söyledi: 

“Türkiye tekstil anlamında çok güçlü bir konumda. Avrupa’nın en büyük üreticisiyiz. Sadece standart ve klasik ürünler üreten bir ülke değiliz, sektörümüz gerçek anlamda çok çeşitlendirilmiş bir sektör. 

Ayrıca kendi kaynakları ile üretim yapabilen ve üretim zincirinin her kademesinde gerçek anlamda kaliteli ürünlerin çıkarıldığı bir sektöre hizmet veriyoruz. 

Bu anlamda çok şanslıyız. 

Dünyada tekstil ihracatında 7. sıradayız. Avrupa’nın da 3. büyük konfeksiyon tedarikçisiyiz. 

İstihdam konusunda da çok güçlüyüz. 

Hazır giyimle birlikte 1 milyondan fazla istihdam sağlıyoruz. 

Hatta dolaylı sektörleri de düşünürsek 1 milyonun da çok üstüne çıkıyoruz. 

Yine hazır giyimle birlikte en fazla dış ticaret fazlası veren sektörlerden birisiyiz. Bu ülke ekonomimiz için çok değerli bir durum.”

DİP EKSPRES

‘Bu Gençlikte İŞ Var!’

Ege Bölgesindeki girişimci gençleri desteklemeyi amaçlayan ve TÜSİAD ile EGİAD işbirliğinde ilk kez 2019 döneminde hayata geçirilen ‘TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! Ege’ programının yeni dönemi, 24 Şubat Pazartesi günü İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek ‘Eğitim Kampı’ ile başlıyor. 

‘TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! Ege’ ile bölgenin girişimcilik ekosistemi paydaşlarının yer aldığı 2 günlük Eğitim Kampı sonrasında genç girişimci adaylarının fikirlerini iş insanlarına sunmaları amaçlanıyor.  

Kampa katılan 19 ekip arasından seçilecek 7 ekibin iş insanları ile iki ay süresince girişim fikirleri üzerinden çalışma fırsat kazanacak. 

Fikirler yurttaştan uygulama Büyükşehir’den

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hack4 Mobility Ideathon İzmir adlı fikir maratonundan çıkan uygulanabilir projeleri geliştirecek. 

Uygulanabilir projeler arasında talebe göre anlık çözümler üreten toplu ulaşım sistemi de var.

Fikir maratonu kentlilerin yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla 11-12 Ocak 2020 tarihlerinde yapılmıştı. 

36 saat süren maratonda Alsancak’ta bisikletli ve yaya ağırlıklı ulaşıma dair projelerin üretilmesi hedeflenmişti. 

Elim Sende projesi

İzmir’in başını çektiği Elim Sende projesi hayata geçiriliyor. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi’nden sonra, İzmir’de 27 Şubat’ta başlayacak proje, engelli öğrencileri toplumla kaynaştırmayı, çocuklar arasındaki empati duygusunu arttırmayı hedefliyor. 

Projeye 15 ilde bin 300 öğrenci ve 600 gönüllü katılacak.

Evde yapacak, dünyaya satacaklar

Bornova Belediyesi, kadınların sosyal ve ekonomik hayat içerisinde daha fazla yer alması amacıyla kadınlara yönelik Dijital Pazarlama ve Dijital Okuryazarlık Eğitimi vermeye başladı. 

Habitat Derneği işbirliği ile düzenlenen eğitimde, Bornova Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifi’ne üye kadınlar, evde ürettikleri ürünleri başta sosyal medya kanalları olmak üzere internet üzerinden nasıl kolayca pazarlayacaklarını öğrendiler.

Dünya Göz’e emanet

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Antalya Şubesi ile Dünya Göz Hastanesi arasında yapılan protokol yenilendi. 

TSYD Antalya Şubesi’nde Dünya Göz Hastanesi Güney 5. Bölge Direktörü Cevat Süslü ile TSYD Antalya Şube Başkanı Mehmet Şifa Çiçek arasında imzalanan protokol çerçevesinde muayenelerden, tetkiklerden ve ameliyatlardan uygun fiyat şartlarıyla faydalanılabilecek.