Belçika ve Avrupa Birliğinin Başkenti Brüksel’de Küresel Isınma ile ilgili bir dizi toplantı yapıldı.

Türkiye’den, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, TEPAV Program Direktörü Bengisu Özenç, CAN Europe’den Elif Cansu, Temiz Enerji Vakfı’ndan Faruk Telemcioğlu, Tohum Birliği’nden Gaye Kandemir,  Sinop Üniversitesi’nden   Oğr. Gör., Dr. Hüseyin Şahiner,  Çukurova Üniversitesi’nden  Arş. Gör. Mesut Efe Büken,  Çanakkale Yenilenebilir Enerji Kooperatifi’nden Oral Kaya, Bülent Ecevit Üniversitesi’nden  Öğr. Gör. Dr. Rıfat Hacıoğlu, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden Süheyla Doğan,  Geri Dönüşüm Konfederasyonu Genel Sekreteri Ufuk Işık, , TEPAV’dan Volkan Erdem ve Foça Çevre Platformu (FOÇEP) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Barçın toplantıya katıldı.

Katılımcılardan;  Hakan Barçın; “Küresel ısınmanın sonuçlarının Koronavirüs salgınından çok daha ağır olacağına vurgu yaptı.     

İklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini en aza indirmek için atmosferdeki karbondioksit oranının 450 ppm seviyesini aşmaması, ortalama sıcaklıklardaki artışın azami 2°C ile sınırlanmasının yaşamsal önemi olduğu konusunda fikir birliğine varıldığını belirten Hakan Barçın,  AB’nin “karbondan arındırılması” için 10 yıl için 1 trilyon Euro ayırdığını, varılan Yeşil Anlaşma (Green Deal)’nın çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi.  

Siber saldırıya dikkat!

Korona virüs sebebi ile birçok şirket çalışanlarına evden çalışma zorunluluğu getirdi. Ancak bu durum şirketlerin bilgi güvenli konusunu da gündeme taşıdı.

DeskGate Teknoloji CEO’su Turan Can, şirketlerin bilgi güvenliği konusunda çok dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, bu konuda mutlaka uzman yardımı almaları gerektiğine dikkat çekti.

Bilgilerinizin güvenli bir şekilde transfer ederken aynı zamanda hızlı bir sistem de kullanılması gerektiğini ifade eden Turan Can, herhangi bir sorunda destek almanın da şirketlerin performansına olumlu etki edeceğini dile getirdi.

152 büyük proje 

Shanghai’da dün 2020 yılındaki büyük sanayi projelerinin toplu olarak imzalanması ve temalı endüstri parklarının tanıtımı etkinliği düzenlendi. Yaklaşık 441,8 milyar yuan (63 milyar dolar) yatırımla 152 büyük endüstriyel proje imzalandı. Bunlar arasında, yabancı projelerin toplam yatırımı 16 milyar doları aşıyor.

 Projeler esas olarak entegre devreler, yapay zeka, biyotıp, havacılık, akıllı üretim, yeni enerji ve üst düzey akıllı ekipman, yeni malzemeler, finansal hizmetler, ticari perakende ve iş hizmetleri gibi kilit alanları içeriyor. Söz konu projeler, Shanghai şehrinin üst düzey endüstri lideri işlevini güçlendirecek ve teşvik edecek, aynı zamanda yüksek kaliteli ekonomik kalkınmaya yeni ve güçlü bir ivme kazandıracak.

Kaçak maskecilere baskın

İzmir’de zabıta ekipleri kaçak maske imalathanesine baskın yaptı. İmalathane mühürlenirken standartlara uymayan çok sayıda maske İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edildi.   

Ekipler İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edilmek üzere içeride bulunan  9 çuval ve 3 koli maskeye el koydu. İmalathaneyi ise mühürledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni koronavirüs salgınıyla mücadelesi sürüyor. Büyükşehir’e bağlı Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri, Bayraklı Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri ve Bayraklı İlçe Emniyet Müdürlüğü polis memurlarıyla dün birlikte kaçak bir maske imalathanesine baskın yaptı.

Bugün bize yeterdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan ‘yardım kampanyası'yla ilgili tartışmalar devam ederken CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da yardım isteyen devlet anlayışını “İşsizlik fonu çar çur edilmeseydi şu anda işten atılmış ve işsiz kalmış işçilere yani ‘bize yeterdi’” sözleriyle eleştirdi.

DİP EKSPRES

Asgari rezerv limitini düşürdü

Yeni koronavirüs salgınını gerileten ve hayatın yavaş yavaş normale başladığı Çin, ekonomiyi de canlandırmak için aldığın önlemlere devam ediyor. Bu kapsamda son olarak kredi talebini canlandırmak için bankacılık sektörünü rahatlatacak bazı kararlar alındı.

31 Mart Salı günü Başbakan Li Keqiang başkanlığında yapılan kabine toplantısının ardından yapılan açıklamada finans sektörü için alınan kararlar açıklandı. Bu kararlara göre küçük ve orta ölçekli bankaların asgari rezerv limitlerinin, bu amaçla, düşürülmesine karar verildi.

Bir haftada yüzde 60 arttı

Kullanıcılarının hayatını kolaylaştırmak ve su sipariş etme deneyimini iyileştirmek için 2015 yılında kurulan ve yaklaşık 200 bin haneye, 30’dan fazla su markasının sipariş iletimine aracılık eden BiSU’nun açıkladığı verilere göre Coronavirüs salgını gündemiyle 16-23 Mart tarihleri arasındaki haftada damacana su siparişi talebi yüzde 60 arttı.

Ortalama olarak bir hane 7 günde bir sipariş verirken, son bir hafta da bu ortalama 5 günde bir siparişe düştü. Cam damacana kullanıcıları, polikarbon damacana kullanıcılarına oranla son bir haftada daha çok sipariş verdiler.

Pet su siparişlerine talep 5 kat arttı

Tüketicilerin market alışverişini de dışarı çıkmadan hızlı ve kolay karşılama tercihi son bir haftada tek kullanımlık pet suya olan sipariş talebini de 5 kat artırdı. BiSU’nun hizmet verdiği 38 ilde de benzer oranda bir değişim söz konusu.

Nakit ödeme yapan kullanıcıların yarısı kredi kartıyla online ödeme yapmayı tercih etti.