ABD artık iklim değişikliği konusunda önderliğe başlamalı...
2019 yılı birçok bakımdan Greta'nın (İsveçli 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg) yılıydı.  Eminim ki, aklında olan, politikacıların artık onu dinlemeye başlamasını dilemektir. Eylül ayında ABD yöneticilerine hitap ederken Cumhuriyetçi temsilci Garret Graves'in 'Başkaları (Çin) yapmadığına göre ABD de daha fazla bir şey yapmamalıdır' gibi zayıf savını çürütmüştü.
Graves'in 'Okyanusta bir teknenin çöpünü denize dökmesi' benzetmesine şu karşılığı verdi: 'Bu mantıkla ben de önce çöpümü okyanusa dökerim. Sonra da çöpümü dökmeyi durdurup, karşımdaki tekneden çöpünü dökmeyi bırakmasını isterim.'

Bu yıl Trump yönetimi 85 çevre koruma kuralını geriye döndürmekle meşguldü. Bunlardan biri petrol ve gaz şirketlerinin kuyu, boru hattı ve depolama tesislerindeki metan kaçaklarını tespit ve onarımı için teknolojik tedbirler alma konusundaki federal zorunluğun iptali idi.  
The New York Times gazetesi muhabirleri, kızılötesi kamera yerleştirilmiş küçük bir uçak ile petrol ve gaz işleme fabrikalarından büyük miktarlarda sızan metan gazının (doğal gazın) nefes kesen fotoğraf ve videolarını çektiler. Metan salınımları ABD'deki tüm sera gazı yayılımlarının yüzde 10'undan fazlasını teşkil ediyor. Ve daha önce de bu köşede belirttiğim gibi, gezegenimiz için çok büyük bir tehlike arz ediyor. Sadece bu fabrikalardaki teknik donanımı yenilemek, güncellemek gibi basit bir çözüm ile bile, bu görüntülerdeki gaz kaçaklarını azalacaktır, ancak bu Amerikan petrol ve gaz endüstrisinin karlarını azaltacağı için yapılmıyor. Aynı benzetmeyi sürdürürsek, maalesef sonuç olarak Trump okyanusa daha da çok çöp boca etmeye hazır.

'Örümcek Adam'ın Ben Amcası ve de ondan önce de Fransız filozof Voltaire'in söylediği gibi 'Büyük güç büyük sorumluluk getirir.'  ABD'nin artık çabalarını artırma ve iklim değişikliği tehlikesinin kontrol altına alınmasında öncülük etmeye başlama zamanıdır.
Ölmekte olan, ancak belirtilerini ve tanısını başta Trump olmak üzere, henüz herkesin kabullenmediği dünyamızı kurtarmak için çabaların arttığı bir yıl diliyorum. Dünyayı kurtarmak için yüzlerce, binlerce, hatta on binlerce Greta diliyorum.
Çocuklarımız için olmasa bile, torunlarımız için bir ölüm kampı haline gelmeden neler yapabileceğinizi lütfen siz de düşünün.

Yeni yılınız kutlu olsun Greta(lar)!
Yeni yılınız kutlu, mutlu ve umutlu olsun sevgili dostlar, okuyucular!..