Çevre kirliliğinin önüne geçebilmek adına plastik poşetler 25 kuruştan satılmaya başlandı. Uygulamanın başlaması ile birlikte ülkemize has görüntülerle de karşılaştık. Markete cebinde poşetiyle giden de var, pazarda, market önlerinde 10 kuruşa poşet satan da, aldığı ürünleri montunun, şapkasının içine koyup taşıyan da. Peki, çevremizi geri dönüşü olmaksızın kirleten atıkların geri dönüşümü için başlatılan bu uygulama yeterli mi? Avrupa ülkelerinin bu konuda kat ettikleri yola bakacak olursak biz henüz emekleme noktasında bile değiliz.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)'nin araştırmalarına göre atıkların geri dönüşümü konusunda en başarılı ülkelerin başında Almanya geliyor. Almanlar çöplerinin yüzde 65'ini ayrıştırıyor ve değerlendiriyor.
Geri dönüşüm ve çevreyi koruma konusunda Almanya'yı takip eden Güney Kore ise atıklarının yüzde 59'unu geri dönüştürüyor, Amerika ise yüzde 35'lik bir oranla gelişmiş ülkelerin ortalamasının biraz üzerinde yer alıyor. Türkiye'de ise çöplerin yüzde 99'u depolama sahalarına gömülüyor.
Bu durumun en güzel örneği, geçtiğimiz günlerde Rize'nin Pazar ilçesinde başlatılan yol ve istinat duvarı çalışması sırasında görüldü. Çalışma sırasında, bir dönem çöp dökülen ve daha sonra üzeri toprak ve betonla kapatılan eski katı atık depolama alanı ortaya çıktı.

Şimdi sıkı durun! Çöplerini ayrıştırmak yerine toprağa gömen ülkemiz, İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, İngiltere'den plastik atık ithal ediyor. Haberde, Malezya ve Vietnam'ın İngiltere'den plastik çöp ithalatına sınırlama getirmesi ve Polonya'nın da konuyu değerlendirmeye başlamasının ardından, Türkiye'nin İngiltere'den en çok plastik çöp ithal eden ülkeler arasına girdiği belirtiliyor. İngiltere Çevre Ajansı'nın elindeki verilere göre, 2018'in ilk 3 ayında İngiltere'nin Türkiye'ye gemiyle 27 bin 34 ton plastik çöp gönderdiği belirtiliyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) 2015 yılına dair verileri, Türkiye'nin çöpünün sadece yüzde 1'ini geri dönüşüme yolladığını, gerisini ise katı atık sahasına gönderdiğini gösteriyor. Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre ise Türkiye plastik atıkları geri dönüştürme konusunda en başarısız ilk 20 ülke arasında.
Hani bu günlerde seçim havasının da etkisiyle vatandaşa bez torba, file dağıtan (çöpleri toplamakla yükümlü) belediyelerimiz var ya, işte o belediyelerimiz 2016'da 31 milyon ton çöp toplamışlar. Türkiye İstatistik Kurumu'na göre bu çöplerin sadece yüzde 9,8'i geri dönüşüme gönderilmiş.
Gerçekten işe yarar bir geri dönüşüm sistemi kurmak bu kadar zor mu? Kendi çöpünü toprağa gömüp başka ülkelerden para ile çöp satın almak da neyin nesi? Bu hangi akla sığar?

ŞİİR KÖŞESİ

PAY

Gelir ve geçersin
Yaşadım dersin de
Kendi payına.

Bil bunu
Geçtiğim sokak
Paylaştığım ekmek
İyiyi bilen yürek...

Bil bunu
Yaşadığın
Kaldığındır dost anılarda
Ötesi zannetmek.

Şubat / 2014 / İzmir