Genelde anketlere katılmam…
Aslında bir iki firma dışında bana başvuru da olmadı.
Zaten siyasi anketlere de 'halkın içinde' denilen milletvekilleri ya da partililere de hiç rastlamadım.
Ama bir genç kızımıza, 'destek' olmak için sorularını yanıtladım.
Anketi yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Cansu Koştumoğlu…
Sevgili Cansu Koştumoğlu benim gibi katılımcılar sayesinde tez çalışmasına veri sağlayacak…
İş ciddi ve önemli!
Çünkü; Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Turgay Bucak'ın da 'danışman olarak imzası bulunuyor.
Şu anda yalnız ülkemizde değil, tüm dünyada en fazla dikkat çeken konulardan birinin de gastronomi ve mutfak sanatları olduğunu da biliyorum.
Hatta bu ilgi 'yarışmaları' da önümüze getiriyor…
İşin güzel yanı verdiğim cevaplar sadece 'akademik amaç' için kullanılıyor.
Yani çapımızda önemli bir konuya parmak basıyoruz.
Keşke bu tür bilimsel çalışmalara hepimiz katılabilsek, gerçeklerin su yüzene çıkmasına katkı sağlayabilsek.
Sorular öyle güzel hazırlanmış ki, şu kadarını söyleyeyim, memleketimizin, insanlarımızın gerçek durumları ortaya çıkacak.
Cansu Koştumoğlu kızımızdan izin almadığım için sorulardan ve bu akademik çalışmadan daha fazla söz etmek istemiyor, sadece kendisini ve danışman Doç. Dr. Turgay Bucak'ı kutluyorum…
 
Ortaklaşa bir sergi
 
Türkiye'de gıda israfına karşı yürütülmekte olan Gıdanı Koru Kampanyasına destek amacıyla, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle ortaklaşa bir fotoğraf sergisi açıyor.
Avusturyalı fotoğraf sanatçısı Klaus Pichler'in 'Çöpe Atılmak için Yetiştirilmiş' adlı sergisi gıda kaybı ve israfına dikkat çekmeyi amaçlıyor.
Sergi, bozulmanın çeşitli aşamalarında artık yenilebilir olmayan yiyecekleri ayrıntılı bir natürmort serisi halinde sanatseverlerle buluşturuyor.
Gıda israfının böyle geleneksel olmayan bir şekilde tasvir edilmesi, kamuoyunun dikkatini konuya çekmeyi ve tüketicilerin düşünce ve davranışlarında gerekli değişimi sağlamayı hedefliyor.
FAO, Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından 12 Nisan 2022 tarihinde açılışı yapılacak olan sergi, 30 Nisan'a kadar Kültürpark'taki İzmir Sanat Galerisi'nde görülebilecek.
 
'Gıdanı koru' kampanyası
 
Mayıs 2020'de başlatılan ulusal 'Gıdanı Koru' Kampanyası, gıda kaybı ve israfının olumsuz etkileri hakkında farkındalığı artırmayı ve gıda tedarik zinciri boyunca, kaybı ve israfı azaltıcı faaliyetleri teşvik etmeyi amaçlıyor.
Kampanya, FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı aracılığıyla finanse edilen 'Azerbaycan, Orta Asya ve Türkiye'de Gıda Kayıp ve İsrafının Azaltılması' Projesi kapsamında FAO ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülmektedir.
Proje, faydalanıcı ülkelere (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan) gıda kaybı ve israfını azaltmak için ulusal stratejiler ve eylem planları geliştirmelerinde yardımcı oluyor.