Her zaman söylüyoruz. Yetkililer de söylüyor; 'Firmalarımızın yurt dışı pazarlarda rekabetçi konuma yükselmeleri öncelikli hedeflerimiz arasında' diye...
Dünya ticaretindeki hızlı değişimler nedeniyle, ihracatçılarımızın potansiyel pazarlarda zamanında ve doğru pozisyon almaları büyük önem taşıyor. Müşteri beklentilerinin pazarı yeniden tanımladığı veya yeni pazarlar oluşturduğu günümüz koşullarında, hızla gelişen bilgi ve iletişim altyapısı ile elektronik ortama taşınan ticaret ve pazarlama faaliyetlerini benimseyen firmalar, yeni rekabet koşullarına daha hızlı uyum sağlamakta ve avantaj elde ediyorlar. Bunun için de, firmalarımızın, küresel tüketici trendlerini takip etmeleri, dijital pazarlamayı etkin kullanmaları, mevcut ve potansiyel müşterilerinin karşısına sanal ortamda da güçlü çıkmaları konularında bilgi ve becerilerini arttırmalı. Hatta  firmalarımız, kendilerine vizyon kazandıracak, teori ve uygulamalarla harmanlanmış programları takip etmeli. Ama maalesef İzmir'deki odalar ne eğitim ne de seminer konularında çok zayıflar. Ya da nasıl yandaş basın varsa bunlar da yandaşları seçiyorlar. Hâlbuki İzmir'de bu işi yapacak 'doktor' unvanlı eğitimcilerimiz var...
Bunların başvurularına da, 'Şirket kurun' ya da açıkça 'Bizim kendi adamlarımız var' deniliyor...

'Helal olsun' derler ya!

Şimdi size bir şey anlatacağım şaşıracaksınız!
Dünyada Yükselen Trend ne biliyor musunuz: 'Helal Belgeli Dış Ticaret!'
Dünyada yaşayan yaklaşık 1,8 milyar müslüman nüfusun helal ürün ve belgelendirmesine ilişkin ilgi ve talebi giderek artıyor. 'Helal' kavramı en başta yalnızca gıda ürünleri ile ilişkilendirilirken, günümüzde gıdanın yanı sıra finans, tekstil, eczacılık ürünleri, kozmetik, lojistik ve turizm gibi sektörel olarak çok geniş bir alana hitap ediyor. Günümüzde, helal belgesine sahip gıda ürünleri pazarı 415 milyar ABD doları seviyesinde.
Gıda, tekstil, eczacılık ürünleri, kozmetik gibi ürünler ile turizm ve seyahat gibi hizmet sektörlerinin yer aldığı ürün ve hizmetler için müslümanların yaptığı harcama ise 1,9 trilyon doları buluyor. Helal kavramının, ürünlerin üretiminden tüketiciye ulaşana kadar her aşamada 'sağlıklı, hijyenik ve kaliteli' olma özelliklerini de içermesi, bu alandaki farkındalığın artarak devam edeceğinin bir göstergesi olarak tanıtılıyor. Belki de algı yaratılıyor.
Hükümete yakın, sonradan ortaya çıkan ve yetkililer tarafından son zamanlarda firmalarımızın helal belgeli dış ticaret hakkında bilgi sahibi olmaları amacıyla, 'Dünyada Yükselen Trend: Helal Belgeli Dış Ticaret' etkinliği gerçekleştiriyorlar. Tabii ki bu arada Arap hayranlıklarını ya da benzer düşüncelerini bu şekilde gizliyorlar. Hatta bu konuda, ülkemizde, 'Helal Akreditasyon Kurumu Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığı' bile var... Bunu da Taylan Çoban isimli bir kişi sürdürüyor.
Bazılarına  'Helal Belgesi' bile veriliyor. Bu konuda Türk Standardları Enstitüsü (TSE) de kendine görev kabul etmiş durumda. Sanıyorum onun başında veya yetkilisi Dr. Murat Kavruk...
Bunların bazı masraflarını ise Avrupa Birliği her nedense karşılıyor. Bu yüzden bazı dernekler, odalar şunlar bunlar kendi bünyelerinde 'Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Şubeleri' kuruyorlar. Ama ne yaptıkları, gelen paralar ve harcamalar hakkında kamunun pek bilgisi olmaz.
Açıklamazlar...

DİP EKSPRES

Tarım Organize Sanayi Bölgesi İzmir'de kurulacak

Türkiye'de 82 milyon insanın beslenmesi için üretim yapan, Türkiye'nin ihtiyacını karşıladıktan sonra ülkeye yıllık 23 milyar dolara yakın döviz kazandıran Tarım sektörü, İzmir'de kurulacak Tarım Organize Sanayi Bölgeleri ile 2023 yılı ihracat hedeflerine koşar adım gidecek.
Tarım Organize Sanayi Bölgelerinin kurulumu için önemli mesafe kat ettiklerini dile getiren Eskinazi, 'Tarım OSB'ler tarım sektörü için öncü olacak. Bir kısmında jeotermal enerji ile üretim olanağı olacak. Tarım OSB'ler ile Ege Bölgesi'ndeki tarım üretim ve ihracatını ileri götürme şansımız olacak' şeklinde konuştu.
Ege Bölgesi'nden yapılan tarım ürünleri ihracatının 5 milyar doları geçtiğini, Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 22'sinin Ege Bölgesi'nden yapıldığını biliyoruz.