Sanırım bundan 20-25 yıl önceydi. Sahibini arkadaşlarımdan birinin tanıdığı bir iş yerini ziyarete gitmiştik. Söz konusu iş yeri  Kemalpaşa yakınlarında turşu ve benzerleri üzerine üretim yapmaktaydı. O günlere göre bayağı gelişmiş gıda teknolojileri kullanılan iş yerini merakla geziyor, bilgiler alıyorduk. Bu arada gözüme siyah elbiseler içinde siyah şapkalı ve sakallı bir kişi takıldı. Tahmin etmiştim ama gene de sormadan edemedim. Tahminlerin doğru çıktı. Meraklandığım kişi bir Yahudi hahamı idi. Meğerse İsrail'e ihraç edilecek turşuların dini kurallara uygun olup olmadığını kontrol ediyor, onaylıyor ve ona göre ihraç edilebilir olduğunu belirliyordu.

Elbette; Yahudiliğe özgü bir kavram olan "Koşer" hakkında yüzeysel de olsa bilgim vardı. Ama; itiraf ediyorum "Koşer" gıdanın turşuya kadar inebileceğini aklıma getirememiştim. Yahudi görevli, ihraç için ambalajlanan her gıda ürünün üstüne bir etiket yapıştırıyor, yükleme ondan sonra yapılabiliyordu.

Tamam; biz Müslümanların da özellikle av hayvanlarının vurulduktan sonra kanlarının mutlaka akıtılması konusunda ön bilgilerimiz vardı. Satışa sunulan kanatlılar ve diğer hayvanların da kesilerek kanları akıtılarak yenilebileceğini bilmekteydik. Meğer daha ötesi de varmış.

Aslında; bu konulara nereden girdiğimi kısaca anlatmam gerekiyor galiba. Kemeraltı Çarşımızda et ve süt ürünleri satan bir iş yerinden alışveriş yaptığımda değişikliği fark ettim. Andığım iş yerinin duvarında bir yenilik vardı. Çerçevelenmiş "Helal ve Tayyip Gıda Sertifikası" duvarın görülebilir bölümünde yerini almıştı. Ülkemizin son günlerinde yaşadıklarını gözümün önüne getirdim ve inanın hiç de şaşırmadım. Düşüncelerimi derinleştirmeye yöneldim.

Meğer neler varmış(!) "Helal ve Tayyip Ürünler Konferansları" ne zamanlardan bu yana yapılır olmuş. Görsel ve yazılı medyamızda kulak misafiri olup göz gezdirdiğimiz nice haberler varmış da biz bunları önemsememişiz. Konferans'tan hadi bir kesit aktarayım sizlere. Kısaca sıralayacağım: 09.00; Kur'an-ı Kerim ve Dua, ardından; Amerikan Helal Komitesi Başkanının, İngiltere Helal Gözleme Komitesi Başkanının, bizim değişik üniversitelerimizin mühendislik ve gıda teknolojileri fakültelerinden profesörlerin, doçentlerin konuşmaları. Öğle yemeği ve namaz vakti, sonrasında değerlendirmeler ve kapanış.
Bir de fuarları var. GİMDES (Gıda, İhtiyaç Maddeleri Denetleme Sertifikası)'in başta göründüğü fuarlardan sonuncusu 22-25 Ekim 2015'te İstanbul Kongre Merkezi'nde yapılmış.
Elbette; zaman ve zemin gereği ben, her şeylerden çok kısa başlıklarla bir yansıtma yapabildim. İsteyenler bu konudaki bilgilere günümüzün iletişim olanaklarını kullanarak ulaşabilirler.
Benim asıl üzerinde durmak istediğim bir başka konu var. Bana kalırsa giderek Yahudileşiyoruz gibime geliyor. Din alimi değilim, bildiğim; Museviliğin diğer dinlere göre daha katı kurallarının olduğudur. Tevrat'ta Yahudi olmayanlara nasıl da olumsuz bakıldığı biliniyor. Yahudilikteki "Koşer" kavramının bu gidişle İslam'daki "Helal" kelimesiyle örtüştüğü/örtüşeceği de bellidir. Bu çerçeve içinde düşünecek olursak bizler geçmişimizde hep "Haram"la yaşamışız. Aklıma hep Osmanlı döneminde bu konuların nasıl kotarılabildiği geliyor.
Ben; bu kadarını yazdım gerisini okurlar takdir edecektir.
Esenlikle kalınız.

TÜRKÇE İÇİN NOT:

TDK'nun TÜRKÇE SÖZLÜĞÜ'nün 1192 sayfasındaki açıklamaya göre  İNFAZ kelimesi "Bir kararı, bir yargıyı yerine getirme, uygulama" anlamına gelmektedir.
Bana kalırsa tüm medya kurumları bu İNFAZ kelimesini yanlış anlamda kullanmaktadırlar. Benim vereceğim örnek 9 Ocak 2015 tarihli bir İstanbul Gazetesinden. İnanmıyor musunuz? Haydi öyleyse bu gazetemizden iki pasajı birlikte okuyalım: " .....Annesini İNFAZ etti." Bu da ikincisi " ..... Uzun süren temyiz süreçlerine rağmen jüri tarafından 10 kez suçlu bulunduktan sonra önceki gün zehirli iğneyle İNFAZ edildi."
Evet; ne diyordum? Bana kalırsa birinci cümlenin "Annesinin cezasını İNFAZ etti." İkincisinin ise "...... cezası önceki gün zehirli iğneyle İNFAZ edildi" şeklinde düzeltilmesi gerekir.
Hadi değerlendireyi size bırakıyorum; Bir haber başlığı:
Alçaklar 3 kişiyi camide infaz etti!