Demokrasilerde seçimlerde projeler yarışır. Tehditler değil...
İktidarı elinde tutan gücün diğerlerini parlamento ya da yargı kararlarıyla tehdit ettiği bir düzende eşit rekabet olası mıdır? Bu durum parlamentoların özgürlüğünün ya da yargının bağımsızlığının elinden alındığını kanıtlamaz mı?
Demokrasilerde rakiplere saygı duyulur. Rakipler aşağılayıcı bir biçimde etiketlenmez. Rakiplerin aşağılandığı; türlü yakıştırmalarla toplum gözünde kötü duruma düşürülmeye çalışıldığı, üstelik hakim olunan medya ağlarıyla topluma bu değer yargılarının belletilemeye çalışıldığı bir ortamda seçimler eşit şartlarda yapılıyor olabilir mi?
Demokrasilerde medya özgürdür. Bir partinin bir ilde gerçekleştireceği miting öncesinde o ilin neredeyse bütün yerel gazeteleri aynı ilk sayfa ile propaganda aygıtına dönüştürülebilir mi? Gazeteler bu durumu ekonomik zorluklar nedeniyle biraz olsun gelir elde edebilmek amacıyla kabullenebilirler mi?
Demokrasilerde sivil toplumun vazgeçilmezleri sendikalardır. Yönetimin sendikalar arasında taraf tuttuğu, çalışanları bir sendikadan istifa etmeye çeşitli yollarla zorlayıp, yakın gördüğü sendikaya üye olmaya özendirdiği ülkelerde demokrasi görülebilir mi?
Demokrasiler üretir. Sevgiyi, dayanışmayı ve karşıt görüşlere saygıyı üretir. Üretim ekonomisiyle, gelecek kuşakların demokrasiyi yaşayabilecekleri ekonomik ortamı üretir. Üretimin önemsenmediği, fabrikaların üretmez olduğu, kamu iktisadi teşebbüslerinin önce işlevsizleştirilip sonra birilerine yok pahasına devredildiği ülkelerde demokrasi yeşerebilir mi?
Demokrasi tevazu rejimidir. Kendini başkalarından yukarıda görmeyen insan topluluklarında demokrasi gelişir. Kendini vazgeçilmez görenlerin hakim olduğu bir düzende demokrasi gelişebilir mi?
Demokrasi güven rejimidir. Güven en başta yargıya duyulur. Yargıya güvenini yitirmiş bir toplumda demokrasi varolabilir mi?
Demokrasi özgürlük rejimidir. Özgürlüğü yaşamları boyunca tatmamış olanların yönetici olduğu bir ülkede, özgürlüğün değeri kavranabilir mi? Özgürlüğe şüpheyle bakıldığı sistemde demokrasi var olabilir mi?
Demokrasi farklılıklar rejimidir. Herkesin tektipleştirilmeye çalışıldığı, benzemeyenin sistem dışına itildiği bir yapıda demokrasi olgunlaşabilir mi?
Peki, elde kalan son unsur sandıksa şayet, ondan çıkacak güçlü bir iradeyle demokrasi yeniden inşa edilebilir mi? Bu baharın sorusu bu...