Dünyada ve Türkiye'de kadın yönetici oranları oldukça düşük seyrediyor. Japonya en az kadın yönetici oranına sahip ülke iken Türkiye 35 ülke arasında 22. sırada yer alıyor.
Yönetici kademesinde yer alan kadınlar, verimliliğe ve finansal başarıya önemli katkı sağlıyor.
Farklı kuruluşlar tarafından yayınlanan veriler incelendiğinde, kadın yönetici oranlarının artış göstermesine rağmen erkeklere kıyasla hâlâ düşük seviyelerde olduğu göze çarparken, kadın yönetici oranı yüksek olan şirketlerin daha iyi finansal performans sergilediği ortaya çıkıyor.
Ülkemizde 15 yaş ve üzeri toplam nüfus içindeki kadınların iş gücüne katılım oranı %33,6 erkeklerde ise %71,1. Dünya ülkelerine baktığımızda ise bu oran İzlanda'da %83, Meksika'da ise %49.
Türkiye kadın yönetici oranında Kanada, Almanya ve İngiltere'yi geride bıraktı.
Bağımsız denetim şirketi Grant Thornton'un 35 ülkeden 2 bin 500'den fazla katılımcıyla yaptığı araştırmada, 2018 'de Türkiye'deki kadın yöneticilerinin oranı %27, dünya ortalaması ise %24 olarak açıklandı. Türkiye, %27'lik kadın yönetici oranı ile %25'lik Kanada, %23'lük Almanya, %22'lik İngiltere, %21'lik Amerika ve %19'luk Hollanda'dan daha iyi durumda.
Ancak Dünya Bankası'nın 'Girişimcilik Araştırması' incelendiğinde, Türkiye'de çoğunluğu kadın yöneticilerden oluşan şirketlerin oranı yalnızca %0,3.

'Cumhuriyet bir kadın projesidir'

Prof. Dr. Emre Alkin'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda, Dr. Mahfi Eğilmez, 'Türkiye'nin geleceği parlak mı?'sorusuna cevap vererek başladığı konuşmasında, 'İyi bir şeyler yaparsak parlak. Bugüne kadarkileri yapmaya devam edersek hiçbir parlaklığı yok. Tamamen karanlık ve Alman vatandaşı olmak isteyen çocuklar çoğalacak' ifadesini kullandı.
Çeşitli istatistiki verilere bakıldığında Türkiye'nin sorunlarının çoğunun ekonomik değil, yapısal olduğunun görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Alkin 'IMF Raporuna göre; eğitim nerede kötüyse orada yolsuzluklar yüksek' ifadesini kullandı.
Kadınların işgücüne katılım oranının düşük, kadınların işsizlik oranının her zaman yüksek olduğunu kaydeden Alkin 'Çalışabilen kadınların çoğu ücretsiz aile işçisi konumunda. Yüzde 43'ü kayıt dışı çalışıyor' diye konuştu.

Hurda kâğıt ihraç edilmesin

Türkiye'de selüloz üretiminin yetersiz olması nedeniyle kâğıt sektöründe yıllık 1 milyar doların üzerinde dış ticaret açığı verildiğini belirten Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, Türk kağıt sektörünün hammadde sorunu yaşamaması için hurda kağıt ihracatının durdurulması çağrısında bulundu,
Bir ihracatçının 'ihracat yapılmaması çağrısı' dikkatimi çektiği için paylaşmak istedim.

Kuşak ve Yol inisiyatifine destek

Geçen yazımda, bir bankacımızın görüşlerine paylaşmıştım. Konu Devletimiz tarafından da olumlu karşılandı.
Çin'de; 2. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu'na (BRF) katılan Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Kuşak ve Yol inisiyatifinin bölgedeki ülkelerden desteği aldığını ve Türkiye'nin de Kuşak ve Yol inşasında Çin'le işbirliğini güçlendireceğini belirtti. Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan Türkiye, Kuşak ve Yol inşasında Çin'in doğal ortağı olarak görülüyor.

Temenni mi, gerçek mi?

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Ticari Ateşesi Huang Songfeng, Türkiye ve Çin arasında gelişen ticari ve ekonomik ilişkilerin ilerlemekte olduğunu belirtirken, ilerleyen günlerde Çin pazarlarında daha fazla Türk ürünleri görmenin mümkün olabileceğini kaydetti. Çin Halk Cumhuriyeti'nin 'dünyanın fabrikası' olarak bir üretim toplumu olarak görüldüğünü söyleyen Huang Songfeng, yaklaşık bir buçuk milyar insan nüfusuna sahip Çin'in aynı zamanda yüksek hacimde tüketim gücüne sahip olduğunu belirtti.

Uncular açık ara önde!

2018 yılında 3.4 milyon ton un ihracatıyla 1 milyar 100 milyon Dolar gelir sağlayarak, 6 yıldır Türkiye'nin dünyanın un ihracat şampiyonu olmasında büyük katkı sağlayan TUSAF, her yıl olduğu gibi bu yıl da 'TUSAF Uluslararası Kongre ve Sergisi'ni düzenledi. Türkiye'nin 2014-2018 dönemindeki 5 yılda gerçekleştirdiği 74 milyar dolarlık bitkisel ürünler ihracatının tam 5 milyar dolarını da un sanayicileri gerçekleştirdi.
Ülkemiz, dünya un ihracatının yüzde 30'unu tek başına gerçekleştirerek 6 yıldır açık ara dünyanın un ihracat şampiyonu.

DİP EKSPRES

5 şanslı kişiye Mini Cooper

Türkiye'nin en köklü şirketlerinden biri olan ve temelleri 1971 yılında atılan Özdilek Holding, bu sene 48. yaşını kutlarken 5 talihliye Mini Cooper Xu71 hediye edecek.
15 Ağustos 2019 tarihine kadar Özdilek mağazalarından, hipermarketlerden, ev tekstili mağazaları ve Özdilekteyim.com'dan aynı gün içerisinde yapılacak toplamda 100 TL ve katları (her 100 TL'ye 1 kupon) alışverişlere verilecek çekiliş kuponuyla gerçekleştirilecek kura sonucunda,5 talihli kişiye 2019 Model Mini Cooper Xu71 hediye edilecek.

PASHA Bank taşınıyor

Türkiye'de 4. yılını kutlayan PASHA Bank, 29 Nisan itibarıyla yeni genel müdürlük binasında hizmet vermeye devam edecek.
Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde, 'Bölgede akla gelen ilk banka' olma hedefiyle dört yıl önce yola çıkan PASHA Bank, 29 Nisan tarihi itibarıyla faaliyetlerine yeni genel müdürlük binası PASHA Plaza'da devam edecek.

PASHA Bank'ın yeni adresi : PASHA Plaza, Sultan Selim Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi, No:59 Kat:5, 34415, Kağıthane, İstanbul