Yoksulluğu sadece gelir düzeyine ve göstergeleri indiremeyiz. Bu aynı zamanda bir sosyal dışlanma ve eşitsizlik durumudur diyen bir grup gönüllü 15-20 yıldır sahalarda yaptıkları çalışmaları 2019 aralığında bir araya gelerek derin yoksulluk ağı platformu haline dönüştürmüşler. Ben onlarla İsmail Küçükkaya’nın çalar saat ekranında tanıştım. Anlattıklarıyla neden Türkiye’nin tüm olumsuzluklara rağmen yıkılamadığını ,yıkılamayacağını anladım. “Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır” diyen yüce Atatürk’ü de milletle anarak bir kez daha idrak ettim. 15-20 yıldır sahalarda olan ve şu an Türkiye’nin hiçbir döneminde yaşanmayan bu çöküşte, ailelere ve insanlara yardımcı olmak için 2019’da “derin yoksulluk ağı” adı altında resmileşen bu grubu sizlerle paylaşmak istiyorum.

*

Kurucusu Hacer Fogga diyor ki “15 yıldır yoksul mahallelerde ailelerle çalışıyorum ama bütün temel ihtiyaçların birdenbire evlerde buhar olduğu başka bir dönem görmedim. Bu durumda anlamakta güçlük çeken çocuklar bu süreç onlar için inanılmaz bir travmaya ve öfkeye neden oluyor”. Derin yoksulluk dayanışması modeli bir sosyal hizmet modeli değil tabii ki. Kriz döneminde temel yaşam haklarına erişimi kolaylaştırmak amacıyla gıda ve temizlik malzemesi, bebek bezi, maması gibi ihtiyaçlarına ulaşmasını sağlamak, azda olsa ödenemeyen şu elektrik ve doğalgaz bedellerinin ödenmesine, yani günlük hayatın devam etmesine yönelik harekete geçirilen bir dayanışma, bir kriz müdahalesi. Aileler gıdaya erişemiyor, mama dahi alamıyor, kira ödeyemiyor, faturalar birikiyor, evde yalnız , engelli kronik hasta yatalak yaşlı ve çocuk bebek varsa hayat onlar için iyice çıkmaza girdi. Şimdi kiraları biriktiği için çocuklarının yanına taşınan yaşlılar ya da annelerinin yanına taşınan genç çiftlere tanık oluyoruz. Hatta eşler ayrı ayrı annelerine taşınıyorlar. Tabii bu olanaklara sahip olamayanlar ise evsiz kalma riski ile iç ile karşı karşıyalar. Bu dönemin en ağır mağdurlarından biri de çocuklar ve bebekler oldu. Çocukların anlamakta güçlük çektikleri bu süreç onlar için inanılmaz bir travmaya ve öfkeyi neden oluyor. Derin yoksulluk dayanışması modeli tüm bu temel haklara erişimi kolaylaştırmak amacıyla, gıda, temizlik malzemesi, bebek bezi, çocuk maması gibi ihtiyaçlara ulaşımı sağlamak azda olsa ailelere destek olmak üzere var oldu.

*

Şimdi kamunun sosyal devlet anlayışıyla pandemi sonrası sosyal hizmet yönetimini gerçek duruma göre yeniden uygulanabilir ve pratik çözümlerle evsizlik sorunu daha fazla büyümeden yani var olan sorunlara yeni sorunlar eklenmeden acil tedbirlerle mücadele etmesi gerekiyor, yoksa “Her şey için çok geç olacak”. Detayları derinyoksullık.org web adresinde bulabilirsiniz.