TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara’da yaptığı basın açıklamasını bana da göndermiş.

İleride hatta yakında belki de hepimizi ilgilendireceği için paylaşmayı uygun buldum.

Sanıyorum sonuçta zararlı çıkacak olan da bizler olacağız.

Konu teknik olduğu için sadece bir kısmını alıyorum:

Açıklamasını  ise uzmanlara bırakıyorum:

İddialarına göre; Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair hazırlanan yönetmelik taslağı’ndaki düzenlemeler kamu yararı ve şehircilik ilke esaslarıyla örtüşmüyor.

Dediklerine göre:

3194 Sayılı İmar Yasası`nın temel uygulama yönetmeliği olan Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği`nde yapılan değişiklikler ve eklemeler ne yazık ki mekansal planlama süreçlerine dair muğlak ve sorunlu maddeler içermesi nedeniyle başta odaları olmak üzere meslek örgütleri tarafından iletilen görüşler dikkate alınarak ve uygulayıcı kurumların karşılaştıkları sorunların giderilmesi amacıyla gündeme alınmamış.

Gerçek neden ise; 20.02.2020 tarihli Resmi Gazetede Yayımlanan 7221 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun üzerinden İmar Yasasına eklemlenen ek 8. madde ile getirilen imar planı değişiklikleri üzerinden gelir elde etme düzenlemesi.

Bu madde eki, sadece Yasanın uygulama yönetmeliğini değiştirmek zorunda bırakmamış, aynı zamanda ‘İmar Planı Değişikliği ile Meydana Gelecek Değer Artış Payı Hakkında Yönetmelik’ gibi son derece sorunlu bir düzenlemeyi de beraberinde getirmiş.

Temel mantığa uygun değil

Söz konusu Yönetmelik düzenlemesine ilişkin olarak kamu yararını gözetmemesi, bütüncül planlama yaklaşımına aykırı olarak olası değer artışlarından pay elde etmek amacıyla plan değişikliklerini teşvik etmesi ve İmar Yasasına aykırı hükümler içermesi nedenleriyle bu Yönetmelik taslağından tamamen vazgeçilmesi gerektiğini oda 21.05.2020 tarihli değerlendirme yazısıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nailetmiş.

Yasaya eklenen bu madde nedeniyle Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği`nde zorunlu olarak gerçekleştirilen düzenlemelerde ise; yine aynı gerekçelerin dayanak olduğu görülmekte, İmar Yasası ve mevzuatının temel mantığı ile çelişkiler ayrıntıları ile ortaya çıkıyor.

Buca’da çözümün adresi Buca TİM  

Buca’da vatandaşların talep, öneri ve şikayetlerine hızlı çözüm bulmak adına kurulan Buca Belediyesi Toplumsal İletişim Merkezi (TİM) ilçede çözümün adresi oldu. 

Merkez, geride kalan 1 yıllık sürede vatandaşlardan gelen toplam 23 bin 56 talep çözüme kavuşturdu, bünyesindeki istihdam birimi aracılığıyla 158 kişiyi iş sahibi yaptı. 

Buca’nın sorunlarını sıfıra indirmek için çalışan Buca Belediyesi, vatandaşların talep ve sorunlarını Buca Toplumsal İletişim Merkezi (TİM)ve çağrı merkezi aracılığıyla çözüme kavuşturuyor. 

Bünyesindeki çağrı merkezi ve çözüm masalarıyla talepleri doğru birimlere aktararak çözüm odaklı çalışma yapan Buca TİM, vatandaş ile belediye birimleri arasında köprü görevi görüyor. 

Vatandaşın 23 bin talebi yerine getirildi 

Buca TİM’e ilçe genelinden 30 bin 69 başvuru yapıldı. Çözüm odaklı çalışma anlayışı ile gelen başvuruların 23 bin 56’sını çözüme kavuşturan TİM, yüzde 77 gibi yüksek bir başarı oranı yakaladı. Vatandaş ile belediye birimleri arasında köprü görevi gören TİM’de bin 767 başvuru ise çözüm aşamasında bulunuyor. Belediyeye telefonla yapılan başvuruları değerlendiren Çağrı Merkezi birimi ise bir yıl içinde 11 bin 185 talebi sonuçlandırdı. 

İstihdam Masası umut olmaya devam ediyor 

Bünyesinde bulunan muhtarlar, esnaf, dernekler, gençlik ve engelliler masası gibi birimlerle tüm Bucalıların dertlerine derman olan Merkez, istihdam masasıyla da gençlere umut oldu. Kalifiye işçi bulmakta sıkıntı yaşayan firmalarla iş arayan vatandaşlar arasında köprü görevi üstlenen Buca Belediyesi İstihdam Masası, ülke genelindeki istihdam daralmasına rağmen yıl boyunca toplam 158 Bucalıyı iş sahibi yaptı. 

620 bin sağlık çalışanı hala atama bekliyor!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Sağlık alanında 620 bin gencin istihdamını sordu. 

Beko’ya yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bilindiğiüzere, açıktan ilk defa memur veya sözleşmeli personel alımları; 2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre Bakanlığımıza ihdas edilen kadro ve/veya pozisyon ile açıktan atama izin sayısına göre ihtiyacın en üst düzeyde olduğu unvan ve branşlardanbaşlamak üzere optimum faydayı sağlayacak şekilde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca belirlenen nitelik kodları dikkate alınarak yapılabilmektedir. Kadroya ve/veya pozisyona yerleştirme işlemleri, adayın Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanına göre tercihleri dogrultusundaÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılmaktadır. Alım ilanları; Resmî Gazete, Sağlık Bakanlığı, ÖSYM ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı web sayfalarında duyurulmaktadır” dedi.

Ne zaman?

Pandemi sürecinde tüm ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalıştığını söyleyen Purçu, "Salgın sürecinde hayatın hengamesinden etkilenen dezavantajlı grupların yanında olmaya çalıştık. İzmir Büyükşehir Belediyesi her gün yardıma ihtiyaç duyanlara koştu. Dünyaya ve Türkiye'ye örnek olacak çalışmalar yaptı. Ben de bu süreçte her zaman sahadaydım. Mağdur olan vatandaşlara bugün koşmayacaksak ne zaman koşacağız.

Purçu şöyle devam etti:

‘Gittiğimiz bölgelerde sahipsiz sokak hayvanları var. Bir kadın bana dedi ki: 

‘Biz ekmeğimizi çöpten çıkarıyoruz. İnsanlar bu hayvanlara mama getiriyorlar ama bizleri hiç düşünmüyorlar’ dedi. 

Bu çok gücüme gitti. 

Biz birbirimizi düşünen bir toplumduk. 

Bunu tekrar hayata geçirmeye çalışıyoruz. 

Tüm bürokratlara ve Tunç Soyer'e  çok teşekkür ediyorum. Hiç desteklerini esirgemiyorlar. Bizler görünmeyeni göstermeye çalışıyoruz'' ifadelerini kullandı.

“Kar Ejderhası” ikinci Kuzey Kutbu seferine hazırlanıyor

Çin’in ilk yerli yapım buzkıran gemisi Xuelong 2 Antarktika’ya gerçekleştirdiği ilk seferden sonra bir tersanede bakıma alındı. Gemi, kuzeyde yapacağı bir sonraki deniz seferine ve bilimsel araştırmalara hazırlanıyor. 

Çin Kutup Araştırmaları Enstitüsü’ne yakın kaynaklar, geminin bakımının ve içinde yapılan bazı çalışmaların Shanghai’de Jiangyan tersanelerinde gerçekleştirilmekte olup haziran ayı ortalarında bitirileceğini açıkladı.

Gemi 28 Nisan’da tersaneye getirildiğinden beri bakım esas olarak gövde yapısının ve motorunun güçlendirilmesi çalışmalarında yoğunlaştı. “Kar Ejderhası 2” anlamına gelen Xuelong 2, Çin’in Antarktika’daki 36’ncı seferi için Shenzhen’den 15 Ekim 2019’da yola çıkmıştı. Shanghai’ye, 35 binden fazla deniz mili yol kat ettikten sonra 23 Nisan günü dönmüştü. 

Xuelong 2, 198 gün süren yolculuktan sonra Zhongshan ve Çin Seddi adlı Çin merkezlerinde de durarak araştırmalarına devam etmişti. Gemideki bilim insanları sefer boyunca özellikle Amundsen Denizi ve Kozmonotlar Denizi’nden çok sayıda örnek toplamış ve okyanusun diğer bölgelerinde taramalar yapmıştı. Xuelong adlı bir diğer buzkıran bu sefere katılmış ve ilk defa olarak Çin'in bir Antarktika seferinde iki buzkıran gemi birlikte çalışmışlardı. 

Dünya artık güvenilir ürünleri tercih ediyor

Pınar Süt Mamülleri Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, ‘Kurulduğumuz günden bu yana insanları sağlıklı süt ile buluşturmayı hedefliyor, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın 28 ülkesinde tüketicilerle buluşuyoruz. Son dönemde dünyadaki tüketim alışkanlıklarını incelediğimizde insanların el değmeden üretilen hijyenik ambalajlı ürünlere yöneldiğini ve güvenilir ürünlerin tercih edildiğini  görüyoruz. Tüketicilerimizin ambalajlı süt ürünlerine gösterdiği talep 2020 yılı Mart- Nisan aylarında % 16,8 arttı’ dedi.

Türkiye’yi hijyenik ve modern ambalajlı süt ile tanıştıran Pınar Süt, kurulduğu 1973 yılından bu yana ülkemizde sağlıklı nesillerin temellerini atıyor, tüketiciye güvenilir ürünler sunuyor. 

Dünyayı etkisi altına alan salgın, küresel ekonomiyi etkilerken Pınar Süt; Türkiye’nin çiftçilerinin ürünlerini dünyayla buluşturmaya, Türkiye’ye kazandırmaya devam ediyor. 2019 yılında 43 milyon doları aşan ihracat rakamına ulaşan Pınar Süt, 2020’nin ilk çeyreğinde de hedeflerine ulaştı. 2020 yılında Gürcistan’a ihracata yeniden başlayan Pınar Süt, Çin’e de ihracat izni alan markalardan biri oldu.

Avrupa’nın en büyük boya üreticileri arasında 

Avrupa’nın en büyük boya üreticisi firmaları açıklandı. Boya firmalarının ciroları, ihracattaki payları ve çalışan sayısının dikkate alındığı araştırmada, listeye Türkiye’den Yaşar Holding, DYO Boya ile 22. sıradan girdi.

European Coating tarafından yapılan 2020 yılı araştırma sonuçlarında Türkiye’nin yerli ve milli boya markası DYO, Avrupa’daki boya firmaları arasında ilk 25’teki yerini korudu. Hizmet vermeye başladığı ilk günden bu yana müşterilerinin beklentilerini ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak üzere çalışan DYO, yurt içi pazarda liderliğini korurken 45’den fazla ülkeye de ihracat yapıyor. Yaşar Holding’in boya markası DYO bir yandan güçlü ve köklü marka kimliğiyle bir yandan da sektöre kazandırdığı ilkler ve yenilikçi ürünleriyle Türkiye boya sektöründe öncü rolünü koruyor. DYO, 1200’ü aşkın ürün sayısı, 3500 ambalaj çeşidi ve onbinlerce renk seçeneği ile sektörde fark yaratıyor.

Almanya ve İskandinav ülkelerinin ağırlıkta olduğu listede başı çeken ilk 25 Avrupa şirketinin toplam cirosu 23.6 milyar Euro civarında.

DİP EKSPRES

Sanal Market açıldı!

Sosyal belediyecilik anlayışıyla örnek bir uygulamaya daha imza Karşıyaka Belediyesi, ‘Sanal Market’ projesini hayata geçirdi. Belediye iştiraki Kent A.Ş. bünyesinde kurulan kentsanalmarket.com adresinde; tek tıkla, kolay, güvenli ve hesaplı alışveriş dönemi başladı.

“Siz evdeyseniz, Kent Sanal Market kapınızda!” sloganıyla kullanıma açılan online alışveriş sitesinden, üye kaydı yapılarak Karşıyaka’nın her yerine sipariş verilebiliyor. Markette; taze sebze ve meyveler, et ve şarküteri ürünleri, bakliyattan peynir türlerine kadar çeşitli gıdalar, içecekler, kozmetik, deterjan ve temizlik gibi pek çok ürün uygun fiyatlarla satışa sunuluyor. Piyasadaki tanınmış markaların yanı sıra, kooperatiflerin kaliteli ve doğal ürünleri de markette yer alıyor. Hijyenik ortamlarda özenle hazırlanan paketler, her gün dezenfekte edilen araçlarla müşterilerin kapılarına teslim ediliyor.