Urla Kuşçular'daki 45 dönümlük ormanlık arazide oluşturulan K2 Urla Nefes Alanı (K2UNA), 15 Temmuz ile 1 Ağustos arasında, Açık Stüdyo öncülüğündeki bir projeye ev sahipliği yapacak.
K2 Güncel Sanat Merkezi'nin kullanımında olan arazi, PORTIZMIR4 (4. Uluslararası İzmir Güncel Sanat Trienali) projelerinin odağında yer almıştı. PORTIZMIR4'ün tamamlanmasından bu yana, K2UNA'da sanatçıların doğayla iç içe yaşadığı ve ürettiği, insana dair "zihin, beden ve ruh birliğinin" gözetildiği bir komünal yaşam kurgusu meydana getirilmesi yönünde çalışmalar sürüyor.   
Alana özel bir sanatçı yerleşkesi projesi, doğanın rehberliğinde geliştirildi. Yerleşke içinde bulunması planlanan heykel, seramik ve ahşap atölyeleri, sanatçı konaklama üniteleri, mutfak ve ekolojik tarım alanı gibi ortak yaşam ve üretim alanlarının yapım süreci devam ediyor. Şimdiye kadar, tamamı ahşap 8 bungalovun yanı sıra 100 metrekarelik bir stüdyonun yapımı tamamlandı.
"Kalıcı Güncel: Doğa" başlıklı projeyle, doğanın içindeki bu yepyeni stüdyo ilk kez izleyici ve katılımcıyla buluşacak. Şafak Ersözlü ve Bahar Nihal Ersözlü tarafından güncel performans pratiklerine yeni alanlar açmak amacıyla 2016'da kurulan Açık Stüdyo, kendini bir performans araştırmaları inisiyatifi olarak tanımlıyor. Bu yıl itibariyle çalışmalarını sürdürülebilir yaşam düşüncesi etrafında K2UNA'ya odaklayan inisiyatif, burada sahne ve gösteri sanatları çatısı altında "Beden Odaklı Güncel Sanat" çalışmaları üretecek.

  Kültür için Alan'ın desteğiyle yaşama geçirilecek olan "Kalıcı Güncel: Doğa" projesi ise, sürdürülebilir yaşam fikrine güncel sanatın nasıl aracılık edebileceği sorusundan hareketle oluşturulmuş.
Program, Bahar Nihal Ersözlü, Fatih Gençkal ve Süha Ertekin'in yürüteceği çalışmalar dizisi ile başlıyor. Çalışmalar, Taocu beden, zihin ve ruh disiplini Tai Chi ile güncel şiir sanatının birlikte ele alındığı, farklı yaş gruplarına açık seanslar doğrultusunda işleyecek. Ertekin yetişkinlerle çalışırken, Ersözlü kendisine şiirsel bakış açısıyla eşlik edecek. Ayrıca Ersözlü, Tai Chi şiirlerinden oluşan kendi kitabı Küçük Tao Yolda'yı (Yol Yayınları, 2016) paylaştığı çocuklara özel bir çalışma yürütecek. Atölyenin bir diğer eğitmeni, Yoga çalışmalarıyla Fatih Gençkal olacak.
Taoculuk, Konfüçyüsçülük ve Zen Budacılığı, Çin kültürünün üçlü sac ayağını oluşturuyor. Taocu bilgeler binlerce yıl önce, evren içinde insan olarak ve eylemimizle nerede durduğumuzu sorgulamışlar. Doğayı gözlemişler, doğa kanunlarını anlamaya çalışmışlar ve doğanın bir mesajı olduğunu görmüşler. Bu mesaj çok sade bir biçimde şöyle ifade ediliyor: "Davranışlarında sabırlı, esnek ve yumuşak ol. Çevrenle, doğayla uyumlu, akarak yaşa. Sert olan kırılır. Saldırgan yenilmeye mahkumdur." Taocu bilgeler, bu mesajın insan hayatına taşınması gerektiğini, aksi takdirde sıkışmış, daralmış, mutluluğu bir türlü yakalayamayan yaşamların ortaya çıkacağını vurgulamışlar.

 Gaby Koch (Düsseldorf) ile Serenay Oğuz'un kontak doğaçlama performansı "Ecological Body: Animal Instinct", müzisyen Sarp Keskiner'in de katılımıyla gerçekleşecek. Umut Sevgül ve Metehan Kayan'ın ekolojik yıkımı sorgulayan mekana duyarlı performans projesi Di-Kine de programda yer alacak.
Aslı Bostancı'nın yürüteceği Ses-Beden atölyesi, bedenimizle, dolayısıyla bizi çevreleyen evrenle daha derin bir bağ kurabilmemizi, aslında hâlihazırda kurulu olan bu bağı tekrar hatırlayabilmemizi amaçlıyor. Bostancı, "Calling Vaikhari" adlı solo performansını da K2UNA'da paylaşacak. Vaikhari terimi, Hindu ve yogi felsefesinde, uyanık bilincimiz sırasında paylaştığımız, sesin duyulabilir aşaması anlamına geliyor.

 Proje kapsamında Felix Bürkle (Düsseldorf), "The Wood Project - İzmir" adlı çalışmasını sergileyecek. Sanatçının, ailesine ait bir ormanlık arazinin fırtına sonucunda zarar görmesinden sonra 2011'de oluşturduğu koreografisi The Wood Project, insan-doğa ilişkisini sorguluyor. Bürkle, her bir ağaç parçasının sözü geçen araziden toplanmış olduğu ve tamamen o ağaç parçalarına göre tasarlanan bir koreografi hazırlamış. Sanatçı bu çalışmayı, program kapsamında Metehan Kayan, Serenay Oğuz, Umut Sevgül ve Sarp Keskiner ile birlikte K2UNA'da alana özgü olarak yeniden yorumlayacak.
Tüm projeye dair bir belgesel de İlyas Hayta tarafından çekilecek.
Ayrıntılı Bilgi: www.acikstudyo.com