Bazılarının söyledikleri şu: 'İzmir-İstanbul Otobanı, bayramda çok iyi sınav verdi!'
Olabilir...
Bakış açısı ile kullanım çok önemli. Bazen 'Bakar kör!' dedikleri cinsten oluruz. Bazen bakarız ama görmeyiz...
Söyledikleri şu: İzmir-İstanbul Otobanı'nın açılması, izmir'in gayrimenkul sektörünü olumlu etkiledi.
Umarız öyle olur, ya da olmuştur. Ama Bayram'da her yer kapalı idi, alışverişler nasıl oldu, pek çıkaradık. İzmir'in turizm kabiliyetlerinin arttığı bir dönemde, otoyolun hizmete açılmasının, başta gayrimenkul sektörü olmak üzere, diğer sektörlere olumlu katkıda bulunacağını söyleyen  Pınar Yalınızoğlu, 'Türkiye'nin en gözde tatil ve yaşam merkezlerinden biri olma yolunda ilerleyen ve Deniz ve Doğa hayatını bütünleştiren İzmir'in Urla İlçesi'ndeki Bağ Yolu Villaları projemize, ilginin artmasından bunu görebiliyoruz' dedi.

Urla'nın cazibesi artacak

Konu ticaret ve de işin özü şu: İzmir Kalkınma Ajansı ve İzmir Belediyesi tarafından, 'Sürdürülebilir Kalkınma Programı'nda yer alan Urla Bağ Yolu'nun, yerli ve yabancı ziyaretçileri, bölgeye çekeceğini öne süren Yalınızoğlu, '6 antik İyon kentini birbirine bağlayarak, Karaburun yarımadasını saracak 'tematik yol' projesinin ortasında kalan, Urla Kuşçular Bölgesi, değeri her geçen yıl artacak cazibe merkezi olacak' diyor.

Tehlikeli bir konu

Bu konu hakkında konuşmak erken. Bakalım gelecek ne gösterecek. Bildiğim ve gördüğüm, 'piyasa her konuda iyice durgun'
Hatta; Emlak sektörünün uzun zamandır beklediği 'Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'in Resmî gazetede yayımlanmasının ardından yönetmelikteki eksikler ortaya çıktı. Etkin bir mevzuat çalışmasına ihtiyaç duyuluyor...
Şunu söyleyeyim: Yönetmelikte iş sahipleriyle yapılan sözleşmenin yanı sıra iş sahibinin isteklerine de uyma yükümlülüğü getirdiğini vurguluyor. Buradaki 'iş sahibinin istekleri' ifadesinin kapsam ve sınırlarının belirsizliği var. Bu hüküm emlakçıların, taşınmaz sahibinin emirlerine mutlak olarak uyulacağı anlamına geliyor. Ancak her türlü emre uyulması hukukun genel prensiplerine aykırıdır. Örneğin satışa konu olan dairenin 120 metrekare olmasına rağmen, daire sahibinin 'ilana 140 metrekare yazılmasını istiyorum' yönünde bir talepte bulunması halinde, emlakçıyı bu talebe uyma zorunluluğu getiriliyor. Oysa bu talep açık bir biçimde emlakçının taşınmazı satın alacak kişiyi aldatması anlamına gelir ve Türk Borçlar Kanunu'nun 36. maddesine aykırılık taşır.
Yani sahtekârlara imkân tanıyor.

Poyraz Ata bile biliyor

Bugün sünneti yapılacak olan 3,5 yaşındaki Poyraz Ata Başev bile öğrenmiş...
'Çok yıllar önce dinazarların nesli tükenmiş, şimdi ise arıların da pandalar gibi nesli tükenmek üzere!' diyor. İnanılması zor, değimli?
Bebeklikten çıkan bir küçük çocuk ama ana okulunda, ama anne ve babasının yatarken okuduğu kitaptan öğrendiğini size anlatabiliyor. Ama bunu kaç yetişkinimiz biliyor?
Anımsadım: Çok faal gördüğüm; İzmir Veteriner Hekimler Odası, 'Dünya Arı Günü' nedeniyle açıklama yapmıştı.
Hatırlatayım: Tüm dünyada ilk kez 2017 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda katılımcı 115 ülkenin oybirliğiyle 'Dünya Arı Günü' olarak 20 Mayıs kabul edildi.
Ülkemiz coğrafyasının ve doğasının cömertliliğinin bir örneğini, arı yetiştiriciliğinde ülke olarak geldiğimiz başarılı noktada görebiliriz. İklim koşullarımız, coğrafi yapımız ve bitki örtüsü zenginliğimiz doğal olarak sahip olduğumuz imkânlar olarak, arı yetiştiriciliği ve bal üretiminde en önemli desteklerimizdir. Bizlere düşen yalnızca bu doğal desteklere sahip çıkmaktır.
Şimdi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile Balçova'da 'Bal ormanları' kurulmaya çalışılıyor.
Umarım proje yarıda kalmaz. Birçok insanımıza geçim kapısı olduğu gibi hilesiz, sağlıklı nesiller yetiştirilmesine katkıda bulunulur. Gerek arılar sayesinde dünyanın geleceğini sürdürebilmesi, gerekse arıların geleceği için sürdürülebilir dünyanın hedeflenmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Özellikle tarımsal faaliyetlerde bilinçsizce ya da ekonomik kaygılarla kullanılan kimyasalların, coğrafik yapıya ciddi müdahalelere neden olan tüm tesislerin ve yapıların uygulanması sırasında arı popülasyonunun da dikkate alınması gerekmektedir.

DİP EKSPRES

Yatırımcılar için 200 milyon dolar harcayacak

Yabancı yatırımlarını yılın ilk yedi ayında bir önceki yıla göre yüzde 58.3 oranında artıran Çin, bu rakamı artırmak için kolları sıvadı. Kentte 700'den fazla çok uluslu şirketin bulunduğunu söyleyen Shanghai Belediyesi Ticaret Komitesi Müdür Yardımcısı Yang Chao, 'Bu rakamı artırmak için yabancı yatırımcılar açısından yeni düzenlemeler yapmaya karar verdik. Bunun için de 200 milyon dolarlık bir bütçe ayırdık' dedi.