11 Mart 2011'de Richter ölçeğine göre 9.0 büyüklündeki depremin vurduğu Japonya'nın kuzeyi, bugün tekrar şiddetli bir depremle sallandı. Depremde 5 kişi yaralandı.

Deprem, Miyagi eyaletinin 240 kilometre açığında ve yerin 10 kilometre altında meydana geldi. Bu şiddetli depremin ardından 6.2 büyüklüğünde artçı bir deprem daha meydana geldi. Depremin ardından tsunami uyarısı yapılırken bölgede alarmlar çalmaya başladı. Yetkililer, vatandaşların hızlı bir şekilde yüksek yerlere çıkması uyarısında bulundu. Japon televizyonu da bu bölgelerde yaşayanların, yüksek yerlere doğru gitmeleri uyarısında bulundu. Bu uyarının ardından Miyagi'yi 1 metre yüksekliğinde tsunami vurdu. Miyagi'de 5 kişi yaralanırken sağlık durumlarının ciddi olmadığı bildirildi. Yetkililer, Miyagi ve Fukuşima, İvate ile Aomori'ye yönelik tsunami uyarısını daha sonra kaldırdı.

BAŞBAKAN KONUŞMASINI İPTAL ETTİ


Depremin ardından Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda yapacağı bir konuşmayı iptal ederek başbakanlığa döndü. Deprem, başkent Tokyo'da da hissedildi. Yetkililer, başkentte hissedilen depremin 4.0 şiddetinde olduğunu kaydetti. Ayrıca bazı tren seferleri de durdu. Tokyo ile Odavara ve Tohoku ile Joetsu arasındaki hızlı tren seferleri geçici olarak durduruldu. Buna karşın başkentteki metro seferleri normal olarak devam etti. Narita Havalimanı'ndaki uçuşlara kısa bir süreliğine ara verildi. Ancak seferler daha sonra tekrar normale döndü.

SANTRALLERDE SORUN YOK

Bu arada, 7.3 şiddetindeki deprem, akıllara kuzeydeki nükleer santralleri getirdi. 11 Mart'ta yaşanan deprem ve tsunami afeti sonrası Fukuşima Nükleer Santrali büyük zarar görmüş ve radyasyon sızdırmıştı. Santrali işleten Tokyo Elektrik'in sözcüsü, "Santrallerde sıra dışı bir durum yok." diye konuştu. 11 Mart depreminde 15 bin kişi ölürken 6 bin kişi de yaralanmıştı.