Önceki gün Sırp istihbaratının Lazarevo Kasabası’ndaki bir çiftlik evine düzenlediği operasyonda, uykudayken yakalanan “Sırp Kasabı” lakaplı eski Sırbistan Genelkurmay Başkanı Ratko Mladiç’in, sorgu sırasında korkudan altına kaçırdığı ortaya çıktı. Sırbistan’da yayınlanan “Blic” Gazetesi, 1995 yılında Srebrenitza katliamında 8 bin 300 Müslüman genç ve yaşlı erkeğin katledilmesi emrini veren Mladiç’in sorgu sırasında altına işediğini yazdı. Mladiç’in altına işemesinin ardından perşembe günkü sorgulaması yarım kalmıştı. Perşembe günü “ruhsal ve fiziksel” sağlık sorunları nedeniyle yarım kalan sorgu dün tamamlanabildi. Sırp basını 69 yaşındaki Mladiç’in hücredeyken intihar etmesini engellemek için gözlüğünün bile alındığnı belirtti.

"MLADİÇ, MLADİÇ’İ ÖLDÜRMEZ"


Ancak Sırp bir yetkili Blic Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “İntihar etmesinden korkmak çok saçma. Çünkü bir Mladiç asla bir Mladiç‘i öldürmez” dedi. Mladiç’in avukatı Milos Saljiç’in anlattıklarına göre; Sırp Kasabı’nın karısı Bosilijka ve oğlu Darko (sağda küçük fotoğraf) tutuklanma haberini sevinçle karşılamış. Saljiç, oğlu ve karısının Mladiç’in öldüğünü düşündüklerini ve hayatta olduğunu öğrenice sevindiklerini aktardı.

Sırbistan’da yayınlanan gazeteler, Mladiç’in yakalanmasını manşetlere taşırken, artık bu adımla birlikte AB üyeliğini garantilediklerine ilişkin yorumlara yer verdi.

KAYIP OLDUĞU 16 YIL İÇİNDE


    * - Felç geçirdiği için sağ kolunu tam kullanamıyor.
    * - Böbreklerinden rahatsız.
    * - 2 kez kalp krizi geçirdiği için bir torba dolusu ilaç kullanıyor.

SIRP MİLLİYETÇİLER SOKAKLARDA


Milliyetçi Sırp Radikal Partisi (SRS), pazar günü başkent Belgrad’da, “İhanete stop” adı altında protesto gösterisine hazırlanıyor. Ancak bazı kentlerde milliyetçiler dün “Sırp Kahraman”, “Seninleyiz General” pankartları açarak sokaklara döküldü. Belgrad ve Novi Sad’ta önceki gece başlayıp dün de süren protesto gösterilerinde ise 86 kişi gözaltına alındı, 2 kişi yaralandı.

"YAKALANIRSAM BENİ VURUN"

Mladiç’in korumasından ‘yakalanması durumunda kendisini vurmasını istediği öne sürüldü. Mladiç’in daha önce Belgrad yakınlarında bir yerlerde saklandığı ve 4 hafta önce buradaki çiftliğe geldiği belirtildi. Mladiç için kimsenin ihbarda bulunmadığı, bu nedenle 10 milyon Euro’luk ödülün Sırbistan hazinesine kalacağı açıklandı. Laheyle Ulusal İşbirliği Konseyi Başkanı Rasim Lyayiç, “Mladiç’in Lahey’deki mahkemeye teslim tarihi açıklanmayacak” dedi. Sağlık Bakanı Zoran Stankoviç de dün Mladiç’i cezaevinde ziyaret etti.

"TEBRİKLER O BENİM"

İçişleri Bakanı İvica Daçiç, savaş suçlusu olarak aranan Mladiç’in, 10 yıldan fazla bir süre Lazarevo Köyü’nde akrabalarının yanında saklandığının ortaya çıktığını açıkladı. Daçiç, operasyon için yabancı gizli servislerden yardım alınmadığını da bildirdi. Bakan operasyonu şöyle anlattı: “Polis eve girdiğinde Mladiç ‘Tebrikler, aradığınızı buldunuz’ demiş. Mladiç hiç dışarı çıkmadığı için köylülerce görülmemiş. Sağ kolu kısmen felçli. 10 yıldır doktora bile gitmemiş.” Sırp basını da, Mladiç’in yargıç karşısına çıkmadan önce “çilek ve televizyon” istediğini yazdı. (Habertürk)