169,29 metre yüksekliğiyle sadece şehrin değil, dünyanın taştan yapılmış en uzun heykeli olma özelliğini taşıyan Washington Anıtı'nda Sultan Abdülmecid'in üzerinde yaldızlı tuğrası olan hatıra taşı bulunuyor. Bölgedeki Osmanlı izlerinden ikincisi de Smithson Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nde. Müzenin değerli taşlar bölümünde, dünyanın farklı yerlerinden gelen birbirinden değerli taşlar arasında Sultan II. Abdülhamid'e ait zümrüt broş da sergileniyor. Abdülhamid'in resmiyle sergilenen taşa ait bilgide, sultanın bu taşı kemer tokasına taktığı belirtiliyor. Tiffany firmasının da taşı 1911 yılında bir açık artırmada satın alarak önce toka süsü daha sonra broş olarak tasarladığı ifade ediliyor.

Amerika'nın kurucu babası ve ilk Başkanı George Washington anısına yapılan Washington Anıtı, hem özgürlüğü hem de Başkan Washington'ın ülkesine yaptığı katkıların enginliğini anlatıyor. Açık havada en az 30 mil uzaktan görülebilen anıtın Osmanlı ile bağlantısı ise hayli ilginç bir hikâye... Ölümünün ardından 'ilk başkan' Washington'ı onurlandırmak için yapımına başlanan anıtın ilk köşe taşı 1848 yılında ABD'nin bağımsızlık günü 4 Temmuz'da konuldu. Ancak para sıkıntısı nedeniyle 47 metreye kadar yükselen anıtın yapımı durduruldu. Hükümet, anıtın bir özgürlük sembolü olduğuna vurgu yaparak diğer ülkelerden hatıra taşları göndermeleri teklifinde bulundu. ABD'nin yazısı kendisine ulaşan Sultan Abdülmecid de anıta üzerinde yaldızlı tuğrası bulunan 60x20x152 santimetre ebadındaki blok taşı gönderdi. Abdülmecid'in mermer üzerine tuğrasını da Ayasofya'da yazıları asılı olan Türk hat sanatçısı Kazasker Mustafa İzzet Efendi işledi. Mermerin üzerine de, "Ebedi dostluğa destek için, Abdülmecid Han, haysiyetli adının Washington'daki uzun taşa yazılmasına izin verdi." ifadesi yazıldı.


Kanuni'nin Portresi Temsilciler Meclisi'nde


Washington'daki Osmanlı izlerinin bir diğeri de ABD Kongresinde bulunuyor. Temsilciler Meclisinin galerisinde, tarihe mal olmuş kanun koyuculardan 23'ünün mermer kabartma portresi yer alırken, bu portrelerden biri de Kanuni Sultan Süleyman'a ait. Portre, ünlü heykeltraş Joseph Kiselewski tarafından 1950 yılında yapıldı.