Zimbabve'de Devlet Başkanı Robert Mugabe'ye özel tuvaleti kullanan polis bir yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.

Bir fuarda görevli olan Alois Mabhunu, çok sıkışınca en yakın tuvalete girdi. Polis memuru bu tuvaletin özel olarak Devlet Başkanı Robert Mugabe için ayırtılmış olduğunu bilmiyordu. Ancak Mabhunu'nun rahatlaması uzun sürmedi. Derhal utuklanan Mabhunu, iki haftadır cezaevinde.

Gerekçe başkanın mahremine tecavüz şüphesi. Olay, her yıl yapılan Zimbabve Uluslararası Ticaret Fuarı'nda gerçekleşti. VOP adlı yerel radyonun internet sitesinde yer alan "Asla Başkan'a Ayrılmış Tuvaleti Kullanmayın!" başlıklı habere göre, Mabhunu fuarın resmi açılışında görevliydi.

Mugabe fuarın açılışını konuğu olan Afreximbank Başkanı Jean-Louis Ekra ile yapacaktı. Mabhunu, doğanın çağrısına karşı koyamayarak, Mugabe ve Ekra için ayırtılmış tuvaletlere girdi ve burada yakalandı. Burada bir yetkili tarafından engellenmesi de onu durduramadı. İşini bitirir bitirmez tutuklandı. Mabhunu'nun 7 Mayıs'ta tutuklandığı kaydedildi.

Mabhunu'nun avukatı ise ülkenin önde gelen insan hakları savunucularından Beatrice Mtetwa. Mtetwa, "O tuvaletin Başkan'a ait olabilmesi için bunun resmen bildirilmesi gerekir. Ama böyle bir şey yapılmadı" diye konuştu.

Mugabe'nin özel alanı yoğun bir şekilde korunuyor. Hatta birkaç sürücünün başkanın konvoyuna yol vermedikleri için Mugabe'nin özel korumalarının saldırısına uğradıkları belirtiliyor.