Kutlamalar çerçevesinde şehrin ana caddesi Nevsky trafiğe kapatılırken, cadde boyunca insanlara keyifli saatler yaşatmak için bir çok organizasyon düzenlendi. Şehrin etrafını saran kanallarda, Büyük Petronun şehre girişi canlandırılırken, kanallar boyunca yat ve kano yarışmaları düzenlendi.

Dünyanın en büyük müzelerinden Hermitage müzesinin önünde bulunan Dvortsovoy alanında ise, profesyonel grupların düzenlediği çeşitli faaliyetler yer aldı. Binlerce insan bu organizasyonları izlemek için alanı doldururken, yağan yağmur programı olumsuz etkiledi.

St. Petersburg şehri 307 yıl önce Rus Çarı 1. Petro (Büyük Petro) tarafından yapım emri verilmeden önce, çarlığın kuzey bölümünde yer alan bataklık bir alandı. Petronun emri ile binlerce köle, köylü ve çalışan, bir yandan bataklığı kurutmaya çalışırken, diğer yandan da şehrin temelini sağlamlaştırmak amacıyla on binlerce tahta kazığı şehrin temeline yerleştirdi.

Kentte taş sıkıntısı yüzünden, şehirden geçen kervanlardan yıllar boyunca vergi olarak taş alındı. O günden bu güne şehir bir çok savaşa şahit olurken, hala tarihi yapısını muhafaza etmektedir. Şehir kuruluşunun ardından 200 yıl boyunca Çarlık Rusya'sının başkentliğini yaparken, bu gün Rusya'nın 2. Avrupa'nın ise 5. büyük şehri konumundadır.