Dünya, bir ülke liderinin bir başka mevkidaşına en ağır küfürlerden birini etmesinin şokunu yaşıyor.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ve ABD Başkanı Barack Obama, bugün ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) Zirvesi'nde bir araya gelecekti.

Obama, ilk kez görüşeceği lidere Filipinler'de uyuşturucu ile mücadele kapsamında yürütülen operasyonlarda, hükümet güçleri tarafından yapıldığı iddia edilen yargısız infazları gündeme getireceğini belirtince Manila'dan hiç beklenmeyen bir yanıt aldı.

Filipinler Devlet Başkanı Duterte, bunun üzerine "O.... çocuğu, eğer bunu yaparsan görüşmede suratına küfredeceğim" dedi.

ABD lideri ise, küfrün duyulmasıyla Duterte'nin renkli bir kişilik olduğunu söylemiş ve ekibine Filipinler lideri ile yapıcı ve verimli bir görüşme gerçekleştirme olasılığını araştırma görevi verdi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, ASEAN Zirvesi'nde planlanan Obama-Duterte görüşmesinin yapılmayacağını, ABD Başkanı'nın bu randevu yerine Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ile görüşeceğini açıkladı.

Filipinler'de 3 ayda 2 bin 400 kişi öldürüldü

Duterte'nin göreve gelmesinden bu yana 2 bin 400'den fazla kişi uyuşturucu ile mücadele kapsamındaki operasyonlarda öldürüldü.

Filipinler Devlet Başkanı "Operasyonlar sürecek. Çok fazla insan ölecek, son satıcı sokaklardan çekilene, son uyuşturucu taciri ölene kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Duterte daha önce de kullandığı cinsiyetçi ifadelerle ve suçlulara yönelik şiddet dolu sözleriyle dikkat çekmişti.

Duterte başkan seçilmeden önce Katolik Kilisesi'nin lideri Papa Francesco'ya ve ABD'nin Manila Büyükelçisi'ne de Obama için kullandığı küfrü kullanmıştı.

Birleşmiş Milletler insan hakları ihlali yaptığını belirterek Duterte'nin politikalarını kınamıştı. Roma Katolik Kilisesi de nüfusunun çoğunluğu Katolik olan ülkenin başkanını politikaları nedeniyle eleştirmişti. (BBC Türkçe)