Gıda ve Tarım Örgütü’nün yayınladığı raporda, dünya üzerinde 2 milyar insanın protein ve mineral bakımından zengin böceklerle beslendiği hatırlatıldı. Rapora göre böcekler, yedikleri besinin yarısını ete dönüştürürken; sığırlarda bu oran sekizde bir. Çevreye zararlı gazları daha az ifraz eden böcekler, ayrıca insan, hayvan ve besin artıklarını da tüketebiliyor. BM’ye bağlı örgüt, gerekli gıda arzı için böcek çiftliklerinin kurulmasını teklif ediyor.

Projenin danışmanlarından Afton Holloran, böcekle beslenmenin öneminin yavaş yavaş anlaşıldığını belirterek, “Önümüzdeki 10 yıl içinde Batı’da böcekleri kahvaltı sofrasında görmeyi düşünmek gerçekçi olmasa da bu yönde bir eğilimi gelecekte görebiliriz.” diyor.

Rapora göre özellikle yetersiz beslenen çocuklar için protein zengini böcekten yapılacak mamalar ek gıda olabilir. Bazı böceklerin etleri ayrıca bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, selenyum ve çinko gibi mineraller bakımından da zengin.

Böcek eti tüketiminin tat açısından sorun teşkil edebileceği endişesine de cevap veren rapor, Afrika’nın güneyinde kurtçuk tüketen bazı kabilelerin bunu lezzetli bulduğunu aktarıyor. Güneydoğu Asya’da karınca yumurtasının ise yüksek fiyatla alıcı bulduğu belirtiliyor.

Kamerun’un başkenti Yaounde’deki bir pazarda mevsimine göre çekirge, termit ve larvalar satılıyor. Böcek tüketicisi Steve Abada, böcek yemenin vücudu beslediği ve fazla yağ içermediğini belirterek, “Bunu sürekli yerseniz nadiren hastalanırsınız.” diyor.

Dzeng adlı köyde ise çekirge mevsiminde bu böcekleri toplayan kadınlar hem çocuklarını doyuruyor hem de arta kalanı pazarda satıyor. Philomène Enama, çekirgelerin hem bedene hem de cebe faydası olduğunu söylüyor. Bir kadın günde dört pet şişe dolusu çekirge toplayabiliyor ve 15 Euro kazanıyor.