Ülkenin en işlek yerlerinden Shibuya geçişinde kırmızı ışıkta beklerken akıllı telefon kullananların yeşil ışık yandığında karşıdan karşıya geçmesi, bu arada bir telefonuna ve bir yola bakmaları an be an kaydedildi. İnsanların adeta zombileri andıran görüntüsü dehşete düşürürken, akıllı telefonların sosyal yaşamdan insanları nasıl koparttığı da gözler önüne serildi.

Yakında olmayanlarla konuşmak, onlara mesaj atmak, istediğinde müzik dinlemek gibi imkanları sunan cep telefonları “akıllı” hale gelince; internetin istenildiği gibi kullanabilmesi, yüksek kalitede oyun oynama, görüntülü görüşme, profesyonele yakın fotoğraf çekebilme ve daha birçok özelliği de kullanıcıların hizmetine sundu. Banka ve e-mail işlemlerini, online görüşmeleri daha pratik olduğu gerekçesiyle artık akıllı telefonlarından yapmayı tercih eden kullanıcıların, gün geçtikçe telefona olan bağımlılığı artmaya başladı. Kendisine anlatıldığında bağımlı olmadığını savunabileceği ifade edilen vatandaşların çekilen görüntülerde, kullanıcıların adeta bir zombiyi andırdığı belirtiliyor.

YÜRÜRKEN TELEFON KULLANIP KAZA GEÇİREN 122 KİŞİ, HASTANELİK OLDU

Tokyo İtfaiye Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, 2013 yılına kadarki son dört yılda 122 kişi telefon kullanırken geçirdiği kaza nedeniyle hastanelik oldu. Yine telefonuna bakarken demiryolu üzerinden karşıya geçmek isteyen bir adam trenin geldiğini fark edemeyerek hayatını kaybettiği belirtildi.

Tokyo, Londra, New York ve Hong Kong gibi gelişmiş şehirlerdeki akıllı telefon kullananların daha yoğunlukta olduğu belirtiliyor. Tokyo Yangın afet önleme ve güvenlik bölümünden üst düzey yetkilisi Tetsuya Yamamoto, ülkede, bisiklet kullanırken ve yürürken meydana gelen kazaların yüzde 41’inin telefon kullanımından kaynaklandığına dikkat çekti. Yamamoto, insanların yürürken telefona bakmalarına devam etmeleri halinde kazaların artabileceğini ifade etti.

Öte yandan, bir insanın telefon kullanırken ortalama ne kadar görüş alanına sahip olduğunu araştıran Japonya’nın en önemli mobil firmalarından NTT Docomo şirketi, telefon kullanırken yüzde 5 oranında çevrenin ancak fark edilebildiğini açıkladı.

Konu ile ilgili bilgisayarda simülasyon hazırladıklarını belirten Suzuki, simülasyonda; 1500 kişinin yürüdüğü bir yolda, 446 kişinin çarpıştığı, 103 kişinin düştüğü, 21 kişinin ise telefonunu düşürdüğünü kaydetti. Şirketin sosyal sorumluluk yöneticisi Hiroshi Suzuki ise özellikle çocuklar için bu durumun çok tehlikeli olduğuna vurgu yaptı.

Japonya’da akıllı telefon kullananların sayılarının ülkenin nüfusunun yarısından daha fazla olduğu belirtiliyor. Özellikle okuluna yürüyerek giden öğrencilerin bu esnada akıllı telefonlarını kullandığı ve gün be gün kullanıcı sayısının arttığına dikkat çekiliyor. Uzmanlar, araba ve bisiklet kullanma bir yana; yürürken dahi akıllı telefon kullanımlarının ölümcül kazalara sebebiyet vereceği uyarısında bulunuyor.